Miért adnak olyan híreket, amit egy átlagember nem ért a nagy nyilvánosság elé?
?
(diaspora, ógörög nyelven: διασπορά – jelentése: magok elvetése vagy szétszórása)
Mi közöm van nekem egy görög szóhoz?
Természetesen semmi közöd hozzá. Mint ahogy pl az allergia, atom, baktérium, cseresznye, Európa, gimnázium, lámpa, mandula, gesztenye, stb. szavakhoz sem.
Igyekeztem olyan szavakat válogatni a többszáz görög eredetű szavunkból, amit te is érthetsz.
Jut eszembe az orgazmus, pénisz, sperma is görög eredetű. Ezekhez sincs közöd?
Hát..TE nem érted. A diaszpóra elég gyakori szó. Magyar diaszpóra, zsidó diaszpóra, gyakran használják.
A másik probléma, hogy annak idején megszűnt a latin és görög oktatása. Én pl. ismertem művelt embert aki tőlem tudta meg, hogy a Doktor Bubó c. mesesorozat testes ápolónője, azért Ursula, mert medve.
Telis - tele az életünk latin és görög kifejezésekkel. Pl. a Tejútrendszer egy galaxis. Görögül mi a 'gala'? Tej.
Iatrosz - orvos. Pszich - iátria. Pedi - atria - gyerek gyógyászat. Filozófia, kb. "a bölcsesség barátja". Filoszemita, homofil, homofób. Estig lehetne sorolni. Művelt embernek nem gond. De aztán itt a Google is.
Sokan rosszul használnak idegen szavakat. Hányszor olvasni: "ámblokk", "unblock". Helyesen: en bloc.
Nekem az tetszett a múltkor, egy !kerékpár! boltban, hogy egy vásárló: -háromkerekű biciklit keresek- így ahogy leírtam.
Az átlag embernek fogalma sincs arról hogy mit beszél.
Meg nem mondom hol hallottam, "a Hold geográfiája". Vagy ahová fodrászhoz járok, egy kozmetika, csak és kizárólag női dolgozókkal. Van masszázs is, az ajtón így áll: "masszőr". Nem igazán vagyok otthon a francia nyelvben, írásban kb. értem, de csaj melózik ott, akkor az "masszőz" kéne, hogy legyen. Jó, ez tényleg szőrözés.
De a háború előtt biztos tudta volna ezeket egy átlagosan művelt ember. Nagyon sokat vesztettünk a latin és görög nyelvi műveltség eltűnésével.
Ismered a mondást kérdező:
"ha hallgattál volna bölcs maradtál volna"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!