Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit gondoltok, a magyar...

Mit gondoltok, a magyar felsőoktatás mégsem olyan rossz, hogyha német autóipari multiknak is megfelel?

Figyelt kérdés

A bátyám a győri Audinál dolgozik termeléstámogató mérnökként, gyakran beszél otthon a céges dolgokról.

Az Audinál, amikor Magyarországra jött szóba sem jött,hogy bármiféle fejlesztőmunka fog folyni, csak termelés,összeszerelés.

Ezzel szemben, ma már nagyon komoly fejlesztés zajlik ott, az egyik a motorfejlesztés.

Tegyük hozzá, hozzátartozik az is,hogy egy német fejlesztőmérnök 3000 eurós bérajánlat alatt rácsapja a HR-re az ajtót, egy magyar meg fele annyiért megcsinálja.

Viszont a lényegen nem változtat.A Volkswagen konszern különösen arról híres, hogy képesek mindent a motorfejlesztésnek alárendelni, ez kvázi a legérzékenyebb és egyben legfontosabb szektoruk.

Ha ilyesmit rámernek bízni a magyarokra, akkor annyira mégsem vacak az oktatás.

Legalábbis, a némethez képest nem lehet annyival rosszabb, ha ilyen projekteket kap a magyarországi telephely.

Illetve tegyük hozzá, hogy baromi sok közgazdászt is felszív a cég.

De, Győrben más cég is folytat fejlesztő tevékenységet a járműiparban az Audin kívül.

2018. júl. 8. 21:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Ócsóért megfelel. Mellesleg aki tud, az nem a felsőoktatásban tanulja... Ott csak papírt szerez róla, hogy a tudatlanok azt higgyék, hogy ő tud, mert különben nem hinnék.
2018. júl. 8. 23:04
 12/16 anonim ***** válasza:

A SZIE-n végeztem, járműgyártási szakon. Az oktatás valóban nem rossz, de csak a munkaadók számára. És ezt nem csak egyedül én mondom hanem az összes volt tankörtársamnak ez volt a véleménye az osztálytalálkozókon. Hogy az oktatás kiképez a munkaadók számára megfelelő embereket, de nem képez ki olyanokat akik sikeresek, boldogok, szabadok és gazdagok lesznek az életben. Vagyis relatív az hogy jó-e a (felső)oktatás.

Ha olyan jó lenne az oktatás az egyén számára, akkor például Stadler József 6 elemis juhász például egy közgazdasági egyetemen szerezte volna meg a meggazdagodásához szükséges ismereteket.

Az oktatás megfelel még a külföldi nagyvállalatoknak is. De hogy lesz ebből sikeres az egyén?

Nemrég szinte gúnyosan a szemembe röhögött egy szakmunkás papírral rendelkező (de lehet hogy nincs is neki) ismerősöm és jókedvűen közölte hogy felmondott, többé már nem alkalmazott. Hanem mezőgazdasági vállalkozó lett, sok embernek ad munkát és ő már nem dolgozik csak szervez mint a gazdagok. Azért viszonyult hozzám eléggé lenézően, mert tudta hogy én a felsőoktatásban tanultam, ráadásul jól, meg hogy több a tudásom mint neki és mégis alkalmazott vagyok. A felsőoktatásban kapott ismereteim megfelelnek a munkámból élő vállalatoknak. És? Akkor előléptettek tőkéssé? Még osztalékrészvénybe sem merek fektetni mert nem tanították meg még azt sem hogy van olyan, nem még azt hogy abból hogyan lehet havi fix jövedelme valakinek. Ahogy a közéletben mondani szokták, nem minegy ám hogy valaki gazda vagy igát vonó tehén. Bár mindegyik sokat ehet, de mégis óriási a különbség.

Persze akad kivétel is, aki a végzettségével kifog egy láblógatós állást és gyakorlatilag túl van fizetve. De már a szocializmusban sem volt ám mindenkinek jó állása, hanem voltak akiknek dolgozni is kellett. Lepontozhattok, de attól még igazság marad amit leírtam.

2018. júl. 9. 07:21
 13/16 anonim ***** válasza:

Nagyrészt azok mondják a magyar felsőoktatásra, hogy rossz akik kiestek belőle, vagy egy hároméves alapszakot minimum 5 év alatt végezték el. Én nem tartom rossznak (sőt kifejezetten jó) a magyar felsőoktatást a közép európai régióhoz képest. Sajnos egy amerikai egyetemmel nem nagyon tud versenyezni egy magyar az anyagiak miatt.

Üdv: Egy magyar mérnök, aki négy éve egy szlovák autógyárban dolgozik.

2018. júl. 9. 09:20
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell vitatkozni a magyar egyetemek színvonalán, mert van erre egy objektív ranglista, amin az első magyar egyetem valahol a 600. hely környékén van. Én az alapszakot Magyarországon, a mestert viszont Németországban végeztem: ég és föld a különbség. Felszereltségben, tananyag aktualitásában. Az eltén annyira nem volt pénz amikor oda jártam, hogy a tanár nem tudta kinyomtatni a vizsgalapokat, a mindenkinek hoznia kellett saját papírt és a falra kivetítette a kérdéseket. A tananyagot meg kb a rendszerváltáskor frissíthették. Tényleg, az egyetlen dolog ami miatt még a magyar felsőoktatás működik az az oktatók, akiknek nagy többsége felkészült és nagyon érti a szakmáját. De ha az egész rendszer rossz és nincs pénz semmire, akkor ők se tudnak csodát tenni.
2018. júl. 9. 11:27
 15/16 anonim ***** válasza:

# 14

na igen, de ha a két végzett emberkét összerakod és jön az első be nem látható probléma a munkahelyen akkor 100% hogy a magyar fogja megoldani, mivel csöves körülmények között szopott végig x évet az egyetemen ahol MINDEN ellene volt. Ez egy edzés, rangsor ide vagy oda.

2018. júl. 9. 11:56
 16/16 anonim ***** válasza:
14-es! Van jobb sztori is, nem tudom pontosan ma, hogy van de 2011-ben az egyik egyetemen Éghajlattan kurzushoz -ami egy igencsak változó és aktuális téma, pl. globális fölmelegedés következményei, okai és hasonló apróságok- szóval ehhez egy 1976-ban összeállított tankönyv volt a kötelező irodalom. Azóta többször újranyomták, de a tartalom ugyanaz. Hát a professzor ebből tanult, jó lesz az most is alapon. Ez még működne is mondjuk egy nyelv szaknál vagy egy alapozó fizika-kémia kurzusnál, mert egy 76-os német nyelvtankönyv ugyanolyan jó lehet ma is és a fizika-kémia alapjai sem változnak meg naponta, de hogy éppen az éghajlattant sikerült egy 70-es években lezárt könyvből oktatni.
2018. júl. 9. 12:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!