Miert nem ertik meg egyesek, hogy tökeletes es aranyos valasztasi rendszer nincs? Minden valasztasi rendszer mellett es ellen lehet mondani ellenerveket es melette szolo erveket.
De van. A tökéletesen arányos választási rendszer. Akire az emberek 17%-a szavazott, az 17%-ot kap, akire 41% szavazott az meg 41%-ot. Nekem tökéletesen arányosnak tűnik.
"Egy tisztan partlistas rendszer, a kisebb megyekben lehetetlenne tenne, hogy független jelöltek vagy helyi kisebb szervezetek, partok bejussanak a parlamentbe."
Hát ha nem szavazott rájuk az emberek 5%-a se, akkor mit akarnak a parlamentben? Amúgy meg, most van bármi jelentősége ennek? Nincs. DE akkor is jó, hogy a Fidesz kap extra 25%-ot a semmire, mert elméletben egy kitalált világban lehetne akár egy minimális előnye is!
Szerintem a kétfordulós rendszer lenne a legigazságosabb, szemben ezzel a versenyalapúval.
Mert ha egy körzetben pl.: 70% a baloldali érzelmű emberek aránya, de a különböző pártok miatt ez megoszlik és jobboldali mandátumnyerés és vezetés jön létre, az a nyertes semmiképp sem mondhatja el magáról, hogy a többség támogatta. Ellenben egy második fordulóban tudnak tovább orientálódni a szavazók és a jelöltek is megegyezni, valami közös érdek mentén.
De erről kár vitatkozni. Aki győz, annak nem számít a hogyanja, lásd.: fidesz
"itt arrol va sz amit ritam, pl, ha egy A part Pesten 90%ot kapna, mas megyben 1%ot, leeve 20% körül kap az osrazgos lisan, de pl, ha Nograd meygeben egy part 99%-ot kap az orszagos litas, mondjuk egy heyli part, akkor az be se jutna a paralmentbe, mert nem eri el az 5%-ot az levö valasztok szama, igy ök kepvsiler nelkül maradnank."
Felfogtam.
1) Ez nem történik meg. ELMÉLETILEG megtörténhetne, de Magyarországon nincsenek jelentős helyi pártok.
2) Ezt nevezik arányosnak. Ha egy 2 milliós csoport 90%-a szavaz valakire, az több, mintha egy 200.000 fős csoport 90%-a szavaz valakire, ami több, mintha egy 2000 fős csoport 90%-a szavazna valakire, és így tovább.
"Nem tudom mire gondolsz, pontsona,d e ha a kompenzacios mandatumokra, összesen 3-4 db kompenzacios amndatumot kapotta fdiesz, az emssze nem 25%, ha mas part ert volna el annyit azt kapta volna"
49% szavazott rájuk, 67%-uk van. Az 28% különbség, amit egyszerűen a rendszer alapján kaptak, nem támogatók alapján. Ezt becsültem 25%-ra gyorsban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!