Mi a véleményetek az ún. adózás alá nem vont keresetről?
Az Orbán-csomag 29 pontja közül az egyik az „adózás alá nem vont kereset” fogalmának bevezetését javasolja. A miniszterelnök bejelentése szerint a jövőben, ha valaki adózott jövedelemből magánszemélyként munkalehetőséget biztosít másnak, akkor a munkát végzőnek nem kell ez után adót fizetnie.
Nekem első olvasatra a cseléd (és rabszolgatartás) ugrott be ami a Horthy-korszakban dívott.
Legálisan lehetne rabszolgát tartani ?
Ugye tudjuk hogy a rómaiak előszeretettel tartanak csicskákat, most ugye mivel sehol nincs munka hát rengetegen kénytelenek lesznek beállni cselédnek és valószínűleg nem füvet fognak nyírni napi 4 órában.
Vagyis elég sok visszaélésre adhat okot.
És miért adómentes ? A többieknek miért kell adózni a jövedelmek után ?

1. Ha neked ez jut eszedbe, az csak a te hülyeségedet jellemzi igazán. Az olyan munkakörök, mint a bébiszitter, dadus, kertész, bejárónő, nem mond neked semmit? Amúgy meg a rabszolgáknak nem adtak fizetést, és nem szerződéssel foglalkoztatták, ezért voltak rabszolgák. Ezek közül neked melyik igazak a mostaniakra?
2. Amúgy meg ez a meghatározás Orbán által megint csak fura. Mert én ha alkalmazott vagyok, akkor a jövedelmem után adózok. De ha én az autómat elviszem szervízbe, akkor már ebből a pénzből fizetem, tehát ezek után nem kéne fizetni adót? Vagy ha moziba megyek, ott gyakorlatilag a jegy árát az adózott fizetésemből veszem, amiből munkát adnak a jegykezelőnek, a filmvetítőnek. Ezek után se kéne adózni? Szóval a jelenlegi megfogalmazás elég pongyola, nagyon sok kérdést vet fel, és igen sok esetben kivitelezhetetlen.

Mindez eddig is így működött, csak most legalizálva lesz. A ház körüli munka szerintem elég jó behatárolás, de gondolom a törvénymajd pontosan felsorolja.
Eddig is fizettem a takarítónőnek, a fiúnak aki a füvet nyírja, a bébiszitternek, a nagymamámnál a bevásárlónak....stb. Csak eddig nem volt legális.

A lényeg, hogy az Orbán olyan tételeket tett ezzel adómentessé, amik után eddig sem adóztunk, de legalább ráfoghatja, hogy ez egy újabb lépés az adócsökkentés felé.
De van egy hozadéka ennek a változtatásnak: mostantól azok is elkezdenek majd foglalkoztatni másokat, akik eddig nem tették volna, mert illegális lett volna. No meg azok is elkezdenek majd dolgozni néha, akik eddig nem akartak fekete munkát vállalni.
Az első kommentelő kritikája viszont abszolút helyes.

szerintem a munkavállalók/munkaadók fogják meghúzni a határt
Ha én, mint munkavállaló el akarok számolni költséget, nyugdíjat akarok, akkor kiváltok egy vállalkozóit, céget csinálok és úgy vállalkozom.
Ugyanígy, ha átépítem a félházam,akkor most is természetes, hogy számlát kérek, mert különben nem tudom a garanciális igényemet érvényesíteni. A fűnyírásról nem kérek számlát.
Egyébként pl.Németországban (és más európai országokban) ez a rendszer nagyon jól működik, a kereslet-kínálat behatárolja a munkákat.

Gratulálok hogy neked ez jutott eszedbe erről :D
A többiek már elmondták helyettem, azt hiszem érthető volt.
Igen, érthető volt.
Nem is tudtam hogy feketemunkának számít a szomszédnak segíteni lenyírni a kertjét vagy fát vágni xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!