Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Azért alakult ki annak idején,...

Azért alakult ki annak idején, hogy Buda az elit rész, ott laknak az értelmiségi elit emberek, Pest meg a proli rész, mert Buda a hegyeken van?

Figyelt kérdés
A városi szmog, kipufogógáz, korom, légszennyezettség az ugye lefele száll. Az urak a budai hegyekbe költöztek "hegyi levegőt" szívni, a prolik meg csak hadd fuldokoljanak lent a szmogban. Ezért alakult ki ez a ma is létező nézet, hogy az elit az a budai részen lakik?
2018. jún. 4. 16:57
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
87%

Kedves 10-es, azért ez nem így igaz teljesen.

A Dunán már az ókorban és a középkorban is voltak hidak, egészen komolyak is.

[link]

A Lánchíd konkrétan előbb épült,(1849) mint ahogy Budapest Budából-Pestből-Óbudából egyesült(1873)

Így természetesen a hidaknak nem volt szerepük abban, hogy Buda legyen az "elit" rész, de valójában a korábban leírt válaszok alapján is, (lásd:3-as válaszom) nem is volt az, bár aki arisztokrata volt, vagy gazdag és természetközelben akart lakni, az ott épített villát. A többség viszont nem.

Ma már a tényleg milliárdos részeket leszámítva, (ezeket egyébként Pesten is megtalálod, csak nem villákban, hanem lakásokban pl. Lipótváros) Buda semmivel nem különb Pestnél.

2021. márc. 17. 13:32
 12/12 anonim ***** válasza:

Ezért írtam, hogy a 19. századig nem egy város volt, és nem volt rajta állandó híd. Nem mentem bele a részletekbe, de tudom, hogy előbb volt a híd, utána az egyesülés.

A Duna amúgy mindig is határvonal volt Közép- és Kelet-Európa között. Buda azért gazdagabb, mert királyi székhely volt, várral és svábokkal, akik kultúrát meg szaktudást hoztak.

2021. márc. 17. 14:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!