Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok ahhoz, hogy...

Mit szóltok ahhoz, hogy Tordai Bence letegezte a kormányfőt?

Figyelt kérdés
Igaza van Bencének abban, hogy minden képviselőnek tegeznie kellene egymást?

2018. máj. 16. 07:01
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
57%

'Komoly emberek magázódnak és ezzel megadják a tiszteletet a másiknak.'

Már bocs, de ismerek nem egy-két komoly embert, akivel tegező viszonyban állok és senki nem rója fel :)

2018. máj. 16. 15:36
 32/44 anonim ***** válasza:
43%
Ha lehugyozta volna akkor jogos lett volna...
2018. máj. 16. 18:07
 33/44 anonim ***** válasza:
59%

29! Nem kell foglalkozni a valósággal, a tény az, hogy bevásárlóközpontban, orvosnál, buszon, már szinte mindenki tegeződik a fiatalok között. Egyetemen is már a negyven alatti oktatók kérték, hogy tegeződjünk, sok helyen már a középiskolában is ez a stílus. A magázódás ki fog kopni.

Le lehet pontozni ezt a választ is, nem a százaléktól függ az igazságtartalom.

2018. máj. 16. 19:58
 34/44 anonim ***** válasza:
62%

Ki nem tolja le. Szerinted a kulisszák mögött a politikusok nem tegezik egymást? Hol élsz te?

Én nem szeretem az olyan közeget ahol mindenki magázza a másikat, mert ez a távolságtartás és a ridegség jele. Attól, mert magázódik valaki még lehet tiszteletlen és bunkó is, ahogy tegeződni is lehet kulturáltan.

Aki magázódás mániás, az még a gyerekeitől is elvárná a magázást? Hagyjuk már, ez 50-60 éven belül visszaszorul.

2018. máj. 16. 20:23
 35/44 anonim ***** válasza:

Ki ez a Tordai?

Amúgy meg még a magázódás létezik, és én sem vagyok a híve, de ez a suttyóság élő példája.

2018. máj. 16. 22:25
 36/44 anonim ***** válasza:
76%
#35: "Ki ez a Tordai?" Nem sokan tudják, gondolom, épp az volt a tegezés célja, hogy egy kicsit "felkapják" a nevét.
2018. máj. 16. 23:08
 37/44 anonim ***** válasza:
88%

Na, utánanéztem, ki ez a Tordai Bence!

Az LMP-ben kezdett politizálni, aztán 2013-ban kilépett és másokkal együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért szervezetet. Most az ő szóvivőjük és mostantól országgyűlési képviselőjük.

A hvg-ben van egy cikk róla, ahol Tordai azt fejtegeti, hogy szerinte nincs gond a tegezéssel, az általa leginkább tisztelt embereket is megszólítja így. Továbbá: "hogy ha azt mondjuk, hogy ő [Orbán Viktor] is csak egy ugyanolyan ember, mint a szomszéd, akihez ugyanúgy lehet szólni, akkor szerintem ez segít abban, hogy belássuk, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva ilyen szinten."

Nos, kezdeném ott, hogy a szomszédaimat sem okvetlen tegeztem. Mivel gyakorlatilag mindannyian idősebbek voltak nálam (+legtöbbje nő, én meg férfi), akkor tegeződtünk, ha felajánlották.

Lefordítva: ha Orbánnal beszélgető viszonyba kerül, és ő (az idősebb jogán) felajánlja neki a tegeződést, akkor tegezze. Egyébként ne. Így nagyon úgy tűnik, mintha Tordai Bencét egyszerűen nem tanították volna meg szülei az elemi illemszabályokra.

Másrészt: attól, hogy tegezi (vagy mondjuk én tegezném) Orbánt, attól még ugyanaz marad a helyzet: ő hoz (vagy hozat a parlamenti többségével) olyan jogszabályokat, amiket akar, és velem azt betartatja a hivatalok, rendőrség, ügyészség, bíróság útján.

A kiszolgáltatottság nem az érintkezés módjától függ, pláne nem olyan embernél, akivel az állampolgárok döntő többsége személyesen soha nem is találkozik.

2018. máj. 17. 10:28
 38/44 anonim ***** válasza:
25%
Ő volt az, aki teleragasztgatta Orbán dolgozószobájának az ajtaját cetlikkel. Van, aki sose nő ki a csintalan kiskamasz-korból.
2018. máj. 17. 10:32
 39/44 anonim ***** válasza:
38%
33 ,pont ahogy írtam a fiatal suttyók tegeződnek egymással.Orvosnál boltban nem tegeződnek,se az orvos a beteggel se fordítva csak ha bejönnek üvőltve a "tesók a gettóból" . Boltban ha 20 éves eladócsitri sziázza a hasonszőrű vevőit a trendirucika boltban az normál,de családos idősebb embert ne tegezzenek mert az könnyen helyrerakja ahogy én is teszem. Hivatalos helyeken is tudják az illemet ,még ha sziázol is ők jónapottal köszönnek vissza. És ez az etalon, nem a fiatalok bratyiskodása. Majd szépen kinövik avagy kapnak egy két hatalmas pofont az élettől.Ahogy ez a suttyó politikus is megkapta ami járt neki.
2018. máj. 17. 15:28
 40/44 anonim ***** válasza:
80%

1. Az országgyűlési képviselők elvileg kollégák. Együtt dolgoznak az Országgyűlésben legalább 4 évig (újraválasztás esetén még tovább). Ha valakivel évekig napi szinten együtt dolgozik az ember, akkor célszerű tegeződni.

2. Egy fideszes ismerősöm mesélte, hogy amikor a helyi Fidesznek volt valamilyen rendezvénye néhány éve, akkor Orbán Viktor is megjelent, és mondta, hogy tegezzék. A helyi szervezetben amúgy is mindenki tegeződik az ismerősöm szerint. Ráadásul Orbán Viktor a nyilvános beszédeiben is gyakran átvált tegezésbe. Ha ő tegezheti Magyarország népét (a saját pártjában meg még kifejezetten fel is ajánlja, hogy őt is tegezzék), akkor azon sem sértődhet meg, ha valaki őt tegezi.

3. A képviselők a folyosón és a büfében úgyis tegeződnek. Ezért eleve nem értem, hogy az ülésteremben miért nem. (Gyakran egészen érdekes helyzetekben tegeződnek össze különböző párthoz és korosztályhoz tartozó képviselők: [link] Ez a kettős mérce, hogy egymás közt tegeződnek, de a plenáris ülésen nem, nyilvánvalóan elég nagy álszentség és képmutatás. Ezért teljesen jogos és őszinte cselekedet volt, hogy Tordai Bence nem vett részt ebben az álszentségben, hanem tegeződött a képviselőtársakkal és a miniszterelnökkel is.

4. Amúgy is a tegeződés felé halad a világ, legalábbis ez az ország és a magyar nyelv, nem kellene a magázódást erőltetni vagy bárhol is kötelezővé tenni.

5. Biztos, hogy a magázódás illendőbb, mint a tegeződés? Ha valakivel tegeződöm, második személyben ragozom az igéket. Közvetlenül hozzá beszélek, érzékelem, hogy ott van. De ha valakit magázok, akkor harmadik személyben ragozom az igéket. Harmadik személyben pedig arról szoktunk beszélni, aki nincs jelen. Az a kérdés: biztos, hogy illendő valakivel úgy beszélni, mintha távollévő személy lenne? Biztos, hogy illik nem ott lévőként kezelni (a harmadik személyű igeragozással) a jelenlévő beszélgetőtársat, akivel és akiről éppen beszélünk?

Fentiek alapján ebben a helyzetben a tegeződés volt az egyetlen értelmes lehetőség.

(Az 5. pontot szívesen megvitatnám egy nyelvésszel és egy illemtanárral vagy protokollszakértővel is.)

2018. máj. 17. 18:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!