Mit hoz a következő 4 év Magyarország számára?
A Fidesz szerint minden évben legalább 4%-os éves GDP- növekedés várható, és 2022-ig kb. 50%-al nőnek majd a bérek (a 2016-os bérekhez képest).
Ezzel szemben az EU szerint jövőre lassul a gazdaság fejlődése.
Ti mit gondoltok?
- Folytatódni fog a bérek viszonylag gyors, 10% körüli éves növekedése?
- Fenntartható-e ez a mostani, 4% körüli GDP növekedés?
- Nőni, vagy csökkenni fog a kivándorlás?
- Úgy általában, javulni fog a magyarok életszínvonala, vagy nem?
- Megoldódik a magyar demográfia jelenleg rossz helyzete?
Stb.
A bérek növekedni fognak, de sokkal lassabb ütemben.
A GDP növekedést én is 3% körül tippelném, ahogy előttem tették.
A kivándorlás ugyanolyan tempóban fog történni, mint most.
Az életszínvonal egy keveset javul.
A demográfiai helyzet ugyanolyan marad.
"4-es kíváncsiságból mi az amit szerinted nem mer a kormány meglépni a demográfiai válsággal kapcsolatban."
1) Durván hozzá kell nyúlni az egészségügyhöz, mert az elsőszámú probléma, hogy túl korán meghalunk. Ettól nem születik több gyerek, viszont kisebb lesz a halálozások aránya.
2) A születésszámmal az a legnagyobb gond, hogy lassan 30 előtt senki se válik szülővé, utána meg már gyakran késő, legalábbis 2-3 gyerekhez mindenképp. Ehhez rengeteg bölcsi kéne, babarát munkahelyek, részmunkaidő, illetve szerintem a a GYED lecsökkentése. Nem ez a szakterületem, szóval meghagyom a megoldást a szakiknak, de a lényeg az, hogy el kell érni, hogy ne kelljen választani a munka és a gyerek között.
Több (nem kormányzati) előrejezés alapján nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy fennmarad a magas (4% körüli) gazdasági növekedés, és a bérek is továbbra is erősen emelkednek. Az Unicredittől én pl 4,5%ot olvastam utoljára idénre GDP növekedésre. Ismeretségi köröm és statisztikák alapján is egyre erősebb a Magyaroszágra be (vissza) vándorlás. Persze emeltt van ellentétes mozgás is, ahogy bárhol máshol is. A Brexit hosszú távú hatásai még felmérhetetlenek ez ügyben.
Olyan meg nincs, hogy a "demográfiai helyzet megoldódik".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!