Miért várják el egy fiataltól, hogy legyen saját lakása, és éljen külön a szüleitől?
'Kádár alatt volt bérlakás,akkor még egyszerűbb volt minden..'
Kádár rendszere bukott, fiacskám! Jó reggelt!
Ne foglalkozz azzal a mindenkivel, aki ilyeneket mond.
Csakis rajtad és a szüleiden, ha majd lesz, akkor a párodon fog múlni, hogy mikor lesz amikor elköltözöl.
Én magam 18 évesen repültem ki, de csak mert messze mentem egyetemre. Testvérem viszont 34 éves koráig lakott otthon kisebb megszakításokkal, most van neki stabil kapcsolata, akivel együtt élnek már más lakásban. Az a párjáé.
Nincs elvárás, csak olyanok vannak, akik beleszólnak abba, amihez semmi közük.
Ha neked és a szüleidnek nem okoz problémát, akkor maradj velük amíg csak akarjátok.
Ha viszont a szüleid azok a mindenki, akik az elköltözést forszírozzák, kkor érdemes valami megoldáson gondolkodni.
Például haverokkal közösen lehet albérletet kivenni, vagy keresni hírdetéssel albérlőtársakat.
Nem olcsó egy lakás, aki megveszi, legtöbbször sok évig spórolt az önrészre és utána 20-30 évig fizeti a hitelt. Az eleján érdemes pl. lakáskasszába, lakástakarékba félretenni havi 15-20 ezret és 4-5 év takarékoskodás után lesz némi kezdő pénz egy hitel felvételéhez. Amikor kezd komolyabbá válni a szándék, akkor érdemes havonta akár a 2-3-szorosát is félretenni, persze csak ha van miből.
A lényeg, hogy ha most még sok évig szívesen laknátok együtt a családoddal, akkor is el fog jönni az az idő, amikor te szeretnél majd saját lakást. Ha most elkezdesz kisebb összegekket olyan számlán félretenni, amihez az állam is ad támogatást (ez a lakástakarék) akkor lesz valamennyid már mire el akarsz költözni.
Ha pedig a szüleid szeretnék ha mennél, akkor inkább menj. Neked is jobb lesz, még ha anyagilag nehezebb is.
Csak szólok - mert úgy látom nem tűnt még fel - hogy 2018 van.
Vagyis 28 év telt el a rendszerváltás óta, amióta nincsen az a bizonyos kádári korszak, meg kapunk belüli jólét és hasonlók.
Komolyan azt hiszed, hogy a többi ember sem vette ezt észre?
A jelenlegi helyzet sajnos nem a megfontolt művelt fiataloknak és ifjonc pároknak kedvez hanem a buta "hűbelebalázsoknak", akik közmunkával, segélyből a szüleiknél dugnak vagy három gyereket tizennéhány évesen és hipp-hupp bejelentik az önkormányzatnál hogy kész a három gyerek és jöhet az ingyért ház.
Szóval ne aggódj, nekem 40 évesen sem sikerült még házra gyűjteni, legfeljebb majd örökölni egy lelakott kérót. Természetesen ezért nem is csoda hogy bármennyire is nagyon akartam még nincsen gyerekem sem.
Azért, mert sokan azt hiszik még mindig ugyanolyanok az életkörülmények, mint a szocializmusban, miszerint simán vehetnek fiatalként házat, simán feltudnak építeni bárhol bármilyen házat, stb. Mostanra már maga a tető megcsinálása (lecezés, cserepek, stb) kerül egyedül 2 millió forintba átlagosan kisebb tetők esetén.
Háza meg előbb-utóbb már mindenkinek lesz, ettől már nem kell félni. Attól kell félni, hogy milyen házat fog örökölni: hiteltartozással terheltet vagy sem. Ugyanis nemsokára jön az új törvény, miszerint adósággal terhelt házról az örökösök nem mondhatnak le.
'Azért, mert sokan azt hiszik még mindig ugyanolyanok az életkörülmények, mint a szocializmusban, miszerint simán vehetnek fiatalként házat,'
Ahogy korábban megfogalmazták: politikai, gazdasági rendszerváltozás hamar megy, de társadalmi szinten -aminek a fejekben kéne lezajlania- több évet is igénybe vehet. Akár több generációra kiterjedve is.
Elég, ha elgondolkodunk azon, többek között mi vezetett 94-ben az MDF vereségéhez a választáson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!