Miért volt képtelen megszervezni az ellenzék a koordinált visszaléptetéseket vidéken?
Nem tudom, szám szerint mennyi körzetben szerzett a Fidesz legalább 50 %-ot, de akár szoros verseny is lehetett volna.
Egy-két helyen (főleg Budapesten) sikerült, de országosan miért nem?
Vajon akart az ellenzék győzni, vagy csak játszották a kiosztott szerepet?
Az MSZP-t valószínűleg megvette a Fidesz. Karácsony erről nem tudott, bár utalt rá, hogy vannak ennek jelei, neki láthatóan őszinte volt a csalódása is az eredményhirdetés után. Lehet, hogy a terv része volt, hogy Karácsonyt, mint értelmes ellenzéki politikust kivonják a forgalomból, ezért kérték fel őt a szocik a biztos kudarc tudatában.
A DK-t nem vették meg, de őket nem is kellett. Gyurcsány személye mozgosító erő a Fidesznek, az örökös ősellenség. Soros egy megfoghatatlan senki hozzá képest. A Fidesznek ezért érdeke, hogy a DK életben maradjon, hát szóltak az MSZP-nek, hogy adjanak már át nekik pár körzetet, ha lehet. Meg is született a DK-MSZP koordináció.
Az LMP gyanúsan szintén kollaboráns, főleg a Schiffer féle szárny. Persze lehet, hogy ideológiai alapon küzdöttek bizonyos párttagok a szövetségkötések ellen, és nem azért, mert meg lettek véve, de a végeredmény szempontjából ez lényegtelen.
A Jobbik az egyetlen nagyobb párt, aminek biztosan a kormányváltás volt a célja, csak náluk meg az a gond, hogy a szavazók nem idegenkednek attól, hogy inkább a Fideszre szavazzanak, pláne mióta az szélsőséges irányba halad. Ha visszalép egy jobbikos jelölt, akkor az lehet, hogy inkább a Fidesz szavazatait növelte volna.
A kisebbek, mint az Együtt és a Momentum kormányváltó célja nekem szintén őszintének tűnt, itt viszont a szavazók hülyesége jött képbe, miszerint inkább a Gyurcsányra vagy a szocikra szavaztak, ahelyett, hogy bejuttattak volna egy fiatal társaságot, akiből később még lehetne bármi. Itt megint az MSZP machinációját látom a háttérben, akik nagy erővel kampányoltak azzal, hogy a kis pártokra nem érdemes szavazni, mert akkor nem lesz kormányváltás. Hát látjuk, hogy megfogadták a szavazók a tanácsot, de az MSZP így is olyan messze van a kormányváltástól, mint a huzat.
Ilyen mozgósítással a fidesz győzelem nem volt kérdéses. 2/3-ot el lehetett volna kerülni.
Nekem mindegyik egyforma kudarc. Van egy évük az ellenzékiemnek, hogy összeszedjék magukat, és kipucolhassák az önkormányzatokat. Ha ott veszítenek, akkor vége a játéknak. Fidesz nyeri a monopolit.
"Ilyen mozgósítással a fidesz győzelem nem volt kérdéses. 2/3-ot el lehetett volna kerülni. "
Én úgy számoltam, ha minden választókerületben csak egy jelölt indul a Fideszessel szemben a parlamantbe jutott ellenzéki pártok közül (Jobbik, MSZP, DK, LMP közül), nem lett volna meg a győzelem, az 50 % sem.
Persze voltak olyan körzetek, ahol a Fidesz egymaga hozta az 50 %-ot, de így vidéken is jópár egyénit lehetett volna nyerni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!