Mit jelent az, hogy egy párt kormányt alakít?
Nem találok érthető leírást az interneten. Annyit látok, hogy 50% kell hozzá, és akkor ez a párt választ a tagjai közül egy miniszterelnököt.
De mi van, ha nincs meg senkinek az 50%? Akkor hogyan "alakítanak kormányt"?
Illetve még azt sem értem, hogy miért jó az, ha egy párt kormányt alakít és ő adja a miniszterelnököt? Azzal még önmagában semmit nem érnek (ha jól látom). Úgyis kétharmados döntés kell, akármit akarnak megszavazni, nem?
Köszönöm!
Nah, ezt most itt nem fogom neked részletesen ecsetelni, mert addig kb. 10-en megválaszolják... :)
Köszi, ezt már olvastam, de ebbe nincs benne a kormányalakítás, meg 50%, meg ilyesmi.
2# Én úgy tudtam, hogy bármilyen törvény megszavazásához 2/3-os egyetértés kell, nem? Rosszul tudtam? Azzal, hogy van egy miniszterelnök, már nyert ügyük is van rögtön, azt csinálnak, amit akarnak?
Értem. Akkor a legtöbb törvény esetén 50% kell?
Arra még nem kaptam választ, hogy mi van, ha nincs meg az 50%? Társakat keresnek?
Mi van akkor, ha senki sem akar koalícióra lépni velük?
Pl. most a Fidesz-KDNP 45%-kal senki nem akarna koalíciót, mert mindegyik párt le akarja váltani. Akkor mihez kezdenének?
A pártoknak vannak jelöltjei a miniszterelnök személyére, de hivatalosan csak a köztársasági elnök jelöl miniszterelnököt. Általaban a legtöbb mandátumot szerzett párt jelöltjét jelöli az elnök, de előfordulhat, hogy több párt koalíciója alkotja az Országgyűlés többségét. Erről a köztársasági elnöknek nyilván fogalma van, és akkor így jelöli ki a miniszterelnök-jelöltet.
A miniszterelnököt pedig az Országgyűlés választja, ehhez abszolút többség kell. Ha ez sikerül, a miniszterelnök állítja össze a kormányt (nyilván a pártja, koalíciós pártok részvételével), amit megint csak az Országgyűlés szavazmeg.
Ha azonban nincs meg a többség, és nem sikerül kormányt alakítani, a köztársasági elnök új választást ír ki.
A választók pártokat választanak, amelyik a legtöbb szavazatot kapja - és az több, mint 50%, az kapja meg az fogja érvényesíteni a jelöltjét az első parlamenti szavazáson, ahol miniszterelnököt választanak. Ő meg összeszedi a stábját - az a kormány.
Ha a győztes nem ér el 505-ot, akkor az ország elnöke a legesélyesebbnek ítélt pártot kéri fel kormányalakításra (mint Németország, Olaszországban történt) és akkor alkudozni kezdenek egy lehetséges közös jelöltről, illetve, hogy ki mit kér érte cserébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!