Milyen volt a kommunizmusban élni?
A 80-as évekről tudok nyilatkozni; volt pozitív és negatív oldala is.
Pozitív: teljes foglalkoztatottság (bújtatott munkanélküliséggel), kiszámíthatóság, létbiztonság, csekély társadalmi különbségek, elérhető árú volt a mozi, uszoda, könyvek, folyóiratok és '86-ig a focicsapatunk sem volt ilyen béna.
Negatív: politikai véleménynyilvánítás korlátozása, közvélemény folyamatos manipulálása és félretájékoztatása, egyházak elnyomása, gazdasági leépülés, áruhiány, szovjet megszállás, környezetszennyezés. Ezeket szerintem senki nem sírja vissza.
Nagyon látványos volt a két rendszer közötti különbség, a Balatonnál találkozó kelet és nyugatnémeteket látva. Annyira szerettem volna én is Golf-al vagy csepp Kadettel autózni! Mára teljesült :D
Sohasem volt kommunizmus!
Rossz volt az is, de a jelenlegire sem lehet felvágni!
Senki sem éhezett, senki sem fagyott meg, és nem volt hajléktalan - akkor. Most meg...
Akkor nem vehettünk Opelt meg Volkswagent - bezzeg most lehet.
Akkor az IBUSSZAL lehetett nyugatra menni, és garantáltan hazahoztak... Most nem biztos...:)
Akkoriban az ország mezőgazdasága 8-szor annyit termelt, mint amennyit képesek voltunk elfogyasztani. - Most az egynyolcadát!
A falusiak jól éltek, volt háztáji, aprójószág, sertés, szarvasmarha és TSZ-ek. - Most haldoklik, nyomorog a vidék!
Akkor tele volt az ország orosz katonákkal. - Ma orosz ügynökökkel...
Akkor is voltak listák, most is vannak...
Akkor 30 év alatt megépült 2 metró vonal és egy atomerőmű. Most egy metrót sikerült összeszerencsétlenkedni, és remélem egyetlen atomerőművet sem.
AKKOR AZ ORSZÁG EGYHARMADÁT KÖLTÖZTETTÉK ÚJ LAKÁSOKBA SZERTE AZ ORSZÁGBAN. MOST EZEKBŐL LAKOLTATJÁK KI AZ EMBEREKET SZERTE AZ ORSZÁGBAN...
Akkor is hánytunk a politikusoktól, most is hányunk tőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!