Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek is jó hatással...

Szerintetek is jó hatással lenne a magyar társadalomra a pszichedelikus könnyű drogok legalizálása?

Figyelt kérdés

LSD, DMT, meszkalin, gomba, fű.

[link]

2018. márc. 29. 01:29
1 2
 11/17 Koplárovics Béci ***** válasza:

Mennyiért lehet ukrán csempészett, adómentes cigit venni? 300Ft/doboz? A legolcsóbb zárjegyes egy ezres. Vagyis legalább 3x annyiba kerül.

Tegyük fel, hogy legalizáljuk a könnyű drogokat. Természetesen adó, jövedéki adó, és társai kerülnének rá, vagyis az is bő háromszorosába kerülne. Mekkora az esélye, hogy a magát függőnek nem tartó háromszoros áron megvenné ugyanazt?

2018. márc. 29. 09:44
 12/17 A kérdező kommentje:

"Takács: nem érted a lényeget. Az ilyen kérdéseknél mindig az a lényeg, hogy az adott kérdezőnek csak az számít nyugodtan kábszizhasson. Nézz meg pár fű legalizálós kérdést, ott is ez megy."

Tévedsz barátom.

2018. márc. 29. 11:52
 13/17 anonim ***** válasza:
Nem és nem. Én nem akarom olyan országban nevelni a gyerekeim ahol legálisan kaphat narkót. Sok elmebeteg narkós van így is.
2018. márc. 29. 21:20
 14/17 anonim ***** válasza:
Utolsó, pedig most is kapható pár drog legálisan, pl. cigi, alkohol. De neked persze csak az a drog amit belemosnak az agyadba, pedig az alkohol sem ártalmatlanabb a fűnél.
2018. márc. 31. 11:54
 15/17 anonim válasza:

Sok ember tévhitben él az lsd és társaival kapcsolatban. Ezek pszichedelikus szerek, nem lehet rájuk szokni. Ez nem narkó. Ezek segítik fejleszteni a tudatot, illetve használatuk után teljesen máshogy néz az ember a világra. Ha jó kezekbe kerül a szer.

Viszont ha belegondolsz, milyen következményekkel járna a legalizálás, lehet hogy észre vennéd, hogy nem olyan jó ötlet, mert sok embert változtattak meg ezek a pszichedelikus szerek. Pszichózisba kerülnek, delúzióik lesznek tőle, ha nem megfelelően használják. Ezek nem könnyű drogok, hanem kemények. Aki ilyeneket vesz magához, az legyen mentálisan egészséges.

Én legalizálnám, de csak orvosi vényre, mármint nem egyszerűre, hanem egy speciális vény típust kéne erre bevezetni. És aki ezekhez akarna hozzájutni, először pszichiátriai vizsgálatokon kéne átmennie.

De a gyakorlatban ez nyilván nem ilyen egyszerű és ezért sem legális sehol, kivéve a Közép Amerikai bennszülötteknek, de nekik is csak az ayahuasca, ha jól tudom.

2018. ápr. 4. 13:31
 16/17 anonim ***** válasza:
Nem mert nem tudnak kezelni.....
2018. máj. 10. 00:21
 17/17 anonim válasza:

Hello annak aki olvassa!

(Ha már 1 valaki is elolvasta ezt a hosszú szöveget és sikerült változtatnom vagy adnom egy kis pluszt a világszemléletéhez már annak is nagyon örülök mert tudom hogy legalább nem potyára írtam le :D)

Sose életemben nem szálltam bele még egyetlen ilyen "legalizáljuk-ne legalizáljuk" vitába se, valahogy sose méltattam venni a fáradtságot és leírni mind azokat a valós életbeli tapasztalataimat + tényeket amiket ebben a témában az utóbbi 6 évben összeszedtem. Most az ok amiért ezt mégis megteszem az az mert az előttem lévő szinte összes válaszból sugárzik a tudatlanság és a kizárólag egy nézőponthoz való ragaszkodás ami nagyon de nagyon feldühített...

1. Tévhit: Ha legalizálják csak több lesz a drogos és a drogokkal való probléma (pl: túladagolás). Vegyük példának a füvet. (IGEN, A FŰ IS EGY DROG, AZT MONDANI HOGY A FŰ AZÉRT NEM DROG MERT EGY TERMÉSZETES NÖVÉNY OLYAN MINT AZT MONDANI HOGY A SZEKRÉNY NEM SZÁMÍT BÚTORNAK MERT FÁBÓL VAN, UGYE MENNYIRE HÜLYÉN HANGZIK? HA NEM VAGY TISZTÁBA A DROG/KÁBÍTÓSZER JELENTÉSÉVEL NÉZZ UTÁNA ÉS RÁJÖSSZ HOGY A FŰ IS AZ ATTÓL FÜGGETLENÜL HOGY "CSAK EGY TERMÉSZETES NÖVÉNY"). Amennyiben a legalizálás (és a dekriminalizáció) tényleges növelné a drogosok számát akkor jelenleg Európában a legnagyobb füvesek száma/lakosság Hollandiában kéne legyen, utána pedig következnének sorba azok az országok ahol csak dekriminalizálva van (="félig" legális). Már pedig ez a következő két kép összehasonlítása után egyértelműen látható hogy nem igaz...

Egy felmérés eredménye látható a képen hogy átlagosan minden országban a lakosság hány százaléka szívott füvet legalább egyszer az adott évben:

[link]

Itt pedig egy másik kép arról hogy melyik országban világszerte milyen törvények vonatkoznak a fűre:

[link]

NEM! Az amit elsőnek linkeltem az tényleg nem valami "random brit tudósok által készített felmérések" hanem a World Drug Report 2011es és 2006os felmérései amit a United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) adott ki. (Lásd Wikipédián hogy nem hazudok: Annual cannabis use by country).

Egy másik valós példa az az ami Portugáliában történt 2001-ben miután dekriminalizálták az ÖSSZES DROGOT saját használatra, keress rá te magad Google-n hogy milyen változások történtek azóta, pl csökkent vagy nőt a túladagolások száma? (Megsúgom: csökkent)

Ennek az 1.tévhitnek egy másik elterjed tévhit az oka: 2. Tévhit:Ha valaki 1x kipróbál 1 drogot akkor az onnantól kezdve a rabjává válik és elindul az élete a leejtőn.

Tessék egy NAGYON JÓ videó amit ezt a tévhitet tárgyalja:

[link]

Ebben a videóban egy újságíró aki éveken keresztül figyelte a drog háborút támassza alá LOGIKUS ÉRVEKKEL és PÉLDÁKKAL azt hogy a függőség kialakulásához nem csak 1 anyag szervezetbe jutása szükségeltetik és onnantól kezdve az a szervezet ahová bejutott függő lesz rá és non-stop kívánni fogja. Maga a függőség ha kialakul akkor ott a személy jelenlegi környezetével és/vagy mentalitásában keresendő a probléma. Tegyük fel hogy egy 50 éves, teljesen normálisan dolgozó 2 gyerekes apuka 1 horgászati kiruccanás ideje alatt (ahol természetesen csak a barátai veszik körül) beleszív részegen 1 jointba életében először és meg is tetszik neki ez az érzés. Attól ő még másnap mikor hazamegy a családjához nem fogja eladni a házát a fejük fölül és az összes pénzt fűre költeni csak mert tetszett neki az az érzés. Attól függetlenül mi történt akkor este neki továbbra is megmarad ugyan az az értékrend az életében. Ha többet nem is hoznának többet füvet a haverjai lehet az illető apuka nem is kérdezné vagy hozná többet szóba, MERT VANNAK MÁS ÉRTÉKEK AZ ÉLETÉBEN (például a két szeretett gyerek és a felesége) AMIK KITÖLTIK A MINDENNAPJAIT ÉS AMIÉRT TUDD NAP MINT NAP FELKELNI AZ ÁGYBÓL ÉS DOLGOZNI, NEM KELL NEKI A FŰ.

Ezek eddig szinte csak tények voltak, most jöjjenek akkor a személyes tapasztalatok és érzések amiket a témával kapcsolatba szeretnék még kifejteni:

6 éve volt kb hogy először kipróbáltam egy "gyengébbik" drogot, ez idő alatt nagyon sok más drogot is kipróbáltam és nagyon sok drog használót ismertem meg.

6 éve először X és Y személlyel próbáltam ki az egyik "gyengébbik" drogot. Nagyon sok idő eltelt azóta, 6 év az azért még is 6 év :)... Azóta X elment inkább külföldre dolgozni most pár hete mert ha itthon van annyira rá van kattanva a drogozásra és a semmitevésre hogy ő is tudta ha itthon marad annak elvonó lesz a vége, úgyhogy inkább kiment dolgozni külföldre (igen, ez most 1 hete történt, elég nagyot ugrottunk az időben). Y nagyon ritkán, évente 1x, maximum 2x barátnőjével beekiznek és szerelmeskednek (mind a két értelemben HAHAHA), de ennyi, azon kívül Y semmi mást nem csinál már évek óta és nem is fog valószínűleg. Én már kb 2 hónapja nem csináltam semmit (direkt nem írtam úgy hogy "tiszta vagyok" mert az nagyon azt a "hú úristen mekkora drogos" érzést adja az embernek) és hogy miért? Mert jól érzem magam most józanul is teljesen, van elfoglaltságom meg stb... Megint itt bejönne egy félreértés: "igen mert biztos nem volt ideje szívni". Szó sincs ilyesmiről, voltam sütögetni haverokkal most 1-2 hete ahol nagyba előtte passzolgatták a jointokat és nem kellett. Ezelőtt 2 hónapja se úgy kell elképzelni hogy felkeltem és reggel gyújtottam a jointot reszketve, hanem 1-2 hétvégente volt 1 alkalom amikor azt mondtam hogy most semmi dolgom és meg is vannak a haverok meg a hangulat hozzá akkor miért ne? Az én jelenlegi hozzáállásomat úgy kéne értelmezni mint amikor egy normális személynek van egy hobby-ja amit szeret csinálni pl: biciklizés. Kimegy 1 hónapon keresztül minden hétvégén aztán ráun és nem megy egészen addig amíg újra kedve nem lesz hozzá. Van olyan lány drog használó ismerősöm (IGEN! Lányok is szoktak drogozni ám! Legyen ő Z) aki például sose semmilyen más drogot nem is használt csak ekit bulizásra (3 hónaponta 1x). Most utolsó buli után 2 napig taccs volt mivel annyira leszívta az összes enegriáját a kis szaros stimuláns szer :(. Ezért ő kerek perec meg is mondta hogy neki most egy jó hosszú ideig biztos nem is fog kelleni többet.

Ott vagyunk példának Y, Z és én. Normális átlagos emberek vagyunk, nem folytatunk semmilyen bűnözői tevékenységet (ez alatt értem azt hogy nem lopunk, nem csalunk, nem áruljuk a drogokat vagy bátorítunk akárkit is arra hogy drogozzon), mind a hárman egyetemre járunk ami beakarjunk fejezni pár éven belül és beállni munkába. Aztán valószínűleg gyereket nevelünk és várjuk majd az unokák érkezését. Attól hogy én személy szerint mit kezdek magammal EGÉSZEN ADDIG AMÍG AZ NINCS ROSSZ KIHATÁSSAL A KÖRNYEZETEMRE ÉS MAGAMRA SE addig nem látom miért van ezzel bárkinek is problémája? A "De akkor is jobb betiltva, úgy a legbiztosabb" állításra meg csak annyit tudok mondani hogy ennyi erővel ugyan ilyen alapon a motorozást is belehetni tiltani. Létszükséglet a motorozás? Nem, viszont még sincs betiltva mert bíznak abba hogy a motorosnak (az én példa esetembe: a drogosnak) van annyi esz és elővigyázatos lesz hogy halljon bele abba a hobbyba (a motorozásba, az példám esetében a drogozásba) amit szeret.

Nagyon eltértem igazából maga a kérdés fő témájától és inkább általánosan beszéltem a legalizálásról/dekriminalizációról... Összességében hogy most akkor egyetértek-e a legalizációval vagy nem? Igen is meg nem is: Y, Z és az én esetemben nekünk a legalizáció annyit változtatna az életünkön hogy ha valahogy életünk során valahogy fogyasztás vagy vevésről a törvénnyel ütköznének akkor azért nem járna nekünk büntetés. Eddig egyikőnknek se volt sose és szerintem nem is lesz, mivel ahogy már írtam feljebb is: nem áruljuk a drogokat vagy nem is végzünk semmilyen más illegális tevékenységet... így ezek nélkül pedig édes kevés az esélye hogy valaha is csak személyes vásárlás vagy fogyasztás miatt elkapjanak miatt...

X barátom esetében nem legalizálnék semmit, illegális volt és nézd meg így is hozzá jutottunk és egy szomorú történet lett X számára, ő maga is bevallotta hogy nem tudja kezelni ezt az egész "drogozás" ügyet, az ilyen embereknek mint ő pl sose kéne kipróbálniuk egy drogot sem...

A kérdésed amúgy ahogy fel van téve értelmetlen. "Pszichedelikus könnyű drogok", ha a pszichedelikus és a könnyű közé vesszőt akartál tenni akkor úgy még értem a kérdésed. Mert akkor igazából azt akartad volna kérdezni hogy "A pszichedelikus drogok + könnyű drogok legalizációjáról mi a véleményünk?", viszont vessző nélkül értelmetlen mert nincs olyan hogy "Pszichedelikus könnyű drogok".

Ugyan úgy ahogy a többi drogot is a pszichedelikumokkat is túlzásba lehet vinni. (Szóval ez is teljesen személy függő számomra legalizáció szempontjából.) Annyi hogy itt a túlzásba vivés nem konkrét fizikai tünetek lesznek (mint például a túl sok stimuláns szernél) hanem agyiak: HPPD meg túlságosan is "spaced-out" leszel, minél többet csinálod annál inkább rugaszkodsz el a való élet dolgaitól. Ez leginkább azokban a nyomorékokban látszik akik folyton nyomják magukba ezeket és után ilyen nagy shámánnak meg túl világi kommunikációs csatornának hiszik magukat. A gyengébbek számára: nyugi tesó, úgy mint minden más is ebben az életbe a pszichedelikumok hatásai is egyre inkább kezdenek megmagyarázodni logikusan: pl minden pszichedelikum a 2A szerotonin receptorra kapcsolódik, ez a receptor felelős az agyadban többet között a jelek felfogásért is a környezetből... de mivel erre a receptorodra már valami rá van kapcsolódva (a pszichedelikum molekulája) ezért a bejövő jeleket folyamatosan zavarni fogja, ez pedig okozza majd az úgy nevezett hallucinációt. Nincs ebben semmilyen hokusz-pokusz meg kozmoszon túli erő, csak kémia meg biológia.

3. Tévhit: ha pszichedelikumot próbálsz ki, használsz okosodsz. HA MEG VAN ELŐTTE A KELLŐ AGYI BEÁLLÍTOTTSÁGOD AKKOR TALÁN valami plusszal maradsz az "utazás" után. Megint csak tapasztalatból mondom hogy ismerek egy jó pár olyan személyt akik nem 1x LSD-ztek meg gombáztak és az egész utazásból csak ilyenek maradnak meg mindig nekik: "fúúú hullámzik a fal", "beszarok milyen durva az ég színe", "uram isten milyen 3D-sen látok". Róluk például tudom hogy utazhatnak 100x is életük során, amíg nincs meg egy bizonyoson agyi intelligenciád hozzá addig nem fog úgy se semmi pluszt adni egyik pszichedelikum se. :)

Üdvözletem!

2018. máj. 11. 05:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!