Miért veszik sokan készpénznek hogy az ellenzéki szavazók majd átszavaznak egymás jelöltjeire?
Az időközi választások teljesen más esetek, ott csak annyi volt a cél, hogy a Fidesz pofára essen. Most viszont a támogatók számára fontos, hogy az általuk kedvelt párt bejusson kényelmesen az országgyűlésbe.
Emellett a jobbikosok jelentős része jobban gyűlöli a baloldalt, mint a Fideszt, s speciel én baloldaliként se tudnám elképzelni, hogy a Jobbikot támogatom akár csak egyéniben is. (Én ilyen szempontból szerencsés vagyok mondjuk, mert budapesti balos beállítottságú kerületben élek.)
Itt egy példa:
Ez az oldal azzal számol, hogy a DK szavazói mellett (26%) még majd 12%-nyi ellenzéki rájuk szavaz, és akkor 38%-kal megnyerik a választókerületet.
Egyrészt szerintem nem áll ilyen jól a DK önmagában, másrészt nehezen tudom elképzelni az ilyen mértékű átszavazást, főleg a jobbikosok részéről.
Vannak olyan mérések is, ahol különböző jelölt kombinációkra is rákérdeznek, és ezekből jól látszik, hogy a visszalépésekkel mindig a legerősebb ellenzéki jelölt profitál, nem adódik hozzá konkrétan a %, de majdnem: [link]
10%-os különbségekből még akármi lehet, szóval nem kell ezeket készpénzként venni.
"Ez az oldal azzal számol, hogy a DK szavazói mellett (26%) még majd 12%-nyi ellenzéki rájuk szavaz, és akkor 38%-kal megnyerik a választókerületet.
Egyrészt szerintem nem áll ilyen jól a DK önmagában"
De az nem a DK támogatottsága, hanem a DK, az MSZP és az Együtt támogatottsága, mert ezek a pártok nem indítanak már most sem egyéni jelölteket egymás ellen. Tudod te is, hogy a DK és az MSZP felosztotta egymás közt a választókerületeket.
Én budapesti Jobbikos vagyok (2008-09 óta)és nagyon szomorú vagyok, hogy a Jobbik nem akar semmit engedni. Budapesten meg még vagy egy tucat vidéki körzetben pedig megtehetnék. Én magamtól is listán a Jobbikra fogok szavazni, helyben meg a balos jelöltre, mert az sokkal erősebb.
Sokaknak szerintem most is célja, hogy pofára essen a fidesz, nem csak az időközi választásokon. Én budapesti vagyok, nem szeretem a körzetemben a legnépszerűbb jelöltet, de mégis be fogom húzni. Sajnos csak így lehet őket leváltani. A jelenlegi rendszerben, például ha minden választókörzetben 40%-ot kap a fidesz, 60%-ot a többiek elaprózva akkor simán kétharmaduk lesz úgy hogy a többség nem is őket szeretné.
Persze ez sarkított, ők fogják kapni a legtöbb szavazatot, meg is fogják szerintem nyerni, de azért 2/3-os többség nem kell nekik még egyszer.
"Én budapesti vagyok, nem szeretem a körzetemben a legnépszerűbb jelöltet, de mégis be fogom húzni. Sajnos csak így lehet őket leváltani."
Bejelented előre, hogy nem szereted, de rá szavazol, hogy leváltsad akit nem szeretsz. Fuck logic :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!