Kik voltak a legjobb királyaink?
Mely intézkedései teszik a szemedben azzá?
Szerintem:
Szent István - államalapítás, bár ehhez hozzátartoznak elődei érdemei is, még ha nem is a keresztény Európát tekintették fontosnak.
Mátyás király - Erős hadsereget szervezett. Igen, sok adót beszedett, de a királyi hatalom erős volt, a gazdaság stabil és béke volt az országban.
II. Lipót - rendkívül sok dolgot tett 2 év alatt a magyaroknak is. (nádorválasztás, újoncmegajánlási jog, országgyűlések stb.) Érdekes, hogy II. József sem lett volna rossz király, csak az újításai egy részére abban a korban még nem állt kész Magyarország.
Szerintem Lipót abban az időben a legjobb képességekkel rendelkező király volt, aki ült a magyar trónon. Más kérdés, hogy két év semmire sem elég.
II. József nyelvrendeletével én sem értek egyet, mint magyar, de sok reformja működőképes lehetett volna néhány évtizeddel később.
1
II. József a latin helyett tette meg hivatalossá a németet, azelőtt sem beszéltek magyarul a hivatalokban. Sajnso sokan nem tudják ezt, elterjedt tévhit, hogy a magyar nyelv használatát korlátozta.
Amúgy szerintem a legjobb királyaink: I. István, I. László, III. Béla, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos, I. Mátyás, II. József.
Károly Róbert mert stabilizálta az országot és megtöltötte a kincstárat szerintem messze az edjik ha nem a legjobb
Mátyás természetesen ott van mellette ugyanemiatt mert stabilizált erős államot hozott vissza a gödörből Ott van még Szent László aki elfoglalta horvátországot lovagkirálynak tartották ténylegesen harcolt
Ferenc József természetesen a bach korszak után a kiegyezés után
Talán még Mária Terézia a reforjai sokat tettek az országért szóval voltak egy páran és igen stabil nagyhatalmat tudtak irányítani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!