Orbán Viktor a választások után ugyanúgy leviszi majd a panellakások árait, mint ahogyan most felvitte? Közel voltam hozzá, hogy vehessek, de egyik napról a másikra a duplájára, triplájára szaladtak az árak.
31: Nanana! A 2018-as NETTÓ minimálbér 91 770 Ft.
2010-ben 60 237 Ft.
A 60 237 Ft inflációval 2018-ig:
72 764 Ft
Tehát 19 000 Ft a tényleges növekedés, az 10 évi keresetre számolva 2,28 millió Ft megtakarítás mostantól kezdve 10 év múlvára. Csakhogy a létminimum 91 000 Ft-nál több, ezért nem tudni, miért is jelenne meg megtakarításként ez a plusz összeg.
Forrás:
A legrosszabbul az járt, aki 10 éve gyűjtögetett családi házra, mint én. Tőlünk most lenyúltak kb 2 millió forintot a nagy büdös semmiért, csak azért mert közeleg a választás és egy csomó látszatintézkedéssel próbálják javítani a morált.
Tavaly vettem családi házat, előtte kb 2 évig figyeltem az árakat egy adott környéken (megyeszékhely, nem főváros). Csak attól, hogy belengették a fizetésemelést és a szocpol újracsomagolt formáját a "CSOK"-ot, már másztak fel az árak szépen 500.000 ft-okkal fél év alatt. És akkor még csak ígéret volt, nem is voltak tényleges emelések. És a tulajdonosok hiába nem tudták évekig eladni a házat, mert már akkor is irreálisan sokat kértek, inkább kivárnak, inkább megvárják míg árjuk rohad a ház, de lefelé nem viszik az áraikat. És azt hiszed, hogy ez a folyamat most megállt? Fenéket, még csak ezután jön majd az infláció! Akkor lesz csak nemulass!
Egy konkrét eset: 2016-ban 21 millióért hirdettek egy családi házat, 2017 januárjában kis kölcsön segítségével de talán meg tudtam volna venni, igen ám, de eltűnt a hirdetés. Tudomásul vettem, hogy lemaradtam. Aztán pár hónap múlva, csak a próba kedvéért végeztem egy 30 milliós keresést és láss csodát, ott volt ugyanaz a ház, 29 millióért. A képei maradtak, az adatain pár m2-t változtattak és egy puccos környékhez sorolták (szándékosan tévesen megadva a címet).
Ezzel azt szeretném sugallni, hogy a kormány mellett a tulajdonosok és az ingatlanosok is azt hiszik, hogy ők tojták a spanyol viaszt. Magas ívben tojnak rá, hogy az átlag ember örül, hogy a rezsit fizetni tudja. Az átlag ember nem számít. Boldoguljon ahogy tud!
És akkor még olyanokról nem beszéltünk, hogy ha megveszed a házat, csak úgy a semmiért le kell adóznod a többszörösen megadóztatott pénzedből az ingatlan vételárának 4%-át (ha nem illet meg semmiféle kedvezmény, mert mondjuk 35 év felettiek vagytok, és nem adtál el másik ingatlant). Ez egy 25 millió forintos háznál (ami közepes állapotban van, felújításra szorul) 1 millió forint. Egy átlag magyar jó ha 100-150.000 ftot félre tud tenni havonta. Ez azt jelenti, hogy 14 éven át folyamatosan félre kell tennie 150.000 ft-ot, hogy meg tudja venni a házát, ha nem akar adós lenni élete végéig. Aztán jön szépen állambácsi és belerúg +1 millióval. Családbarát, progresszív gondolkodás, ez igen! Eresszünk gyökeret!
De tegyük fel, hogy honfitársaim nem ilyen türelmesek és hitelt vesznek fel. Van 5 millió önerője, erre kell 20 millió hitel. +1 millió VAGYON szerzési illetékre, amikor ez még NEM IS AZ Ő VAGYONA, 20 évig adós, ha nem tud törleszteni, kidobják a házából, a bank viszi a tétet! Sebaj, az illetéket előre elkérik, az nem jár vissza. Urizálunk, urizálunk?
És ekkor még nem beszéltünk olyasmiről, hogy 25 millióért nem kapsz tip top házat, ha nem roma családok élnek a szomszédban. Kell még 1 millió nyílászárókra, 1.5 millió szigetelésre, netán fel kell újítani a tetőt(pala? akkor megszívtad!), az is 1.5 millió körül mozog.
Hát hiába, ez a világ nem azoknak kedvez, akik inkább a spórolást választják az évtizedekig tartó adósrabszolgaság helyett... Rohadt egy világban élünk. Rabszolgák vagyunk életünk végéig, és ami a legszomorúbb, hogy vígan asszisztálunk hozzá...
" Itt ahol én lakok, Borsodban egy kis faluban 2 millió környékén nem tudnak házakat eladni, pedig ez normális falu, kisebbség és putrik nélkül. "
Én is borsodi faluban lakom.Nézd meg csak Miskolcon mennyit drágultak a panelek!
Ami 1,5 éve 6 millió Ft volt,a most már 8 millió.
Ami 8 millió volt,az pedig már 10-11 millió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!