Mit jelent az, hogy új alkotmány kell?

Srácok-lányok... El vagytok ti tévedve... Szerintem egyikőtök sem volt szavazni közülletek aki azzal jön itt, hogy senki nem szavazta meg Bajnait... Mert nem közvetlenül szavazunk miniszterelnökre... Két papír van:
1.: Egyéni képviselőjelöltre lehet rajta szavazni...
2.: Listára/pártra lehet szavazni...
Szóval egyiken sem miniszterelnökre, hanem pártra, ami majd kiállít egy jelöltet... ennyi...

"Hát nem tudom, én átolvastam nemrég az alkotmányt "
Ehhjjj, de sok szabadidőd van... :D Hát ha szerinted nincs vele semmi gond, akkor biztos nincs is. :D Én is nemrég át olvastam a Bűn és bűnhődést, szerintem nem is olyan unalmas, és hosszú könyv. :D

A mostani alkotmány az 1949. évi XX. törvény. Igen, igaz, hogy a kommunista alkotmányból átgyúrt tákolmány.
Anno 1949-ben gyakorlatilag a szovjet alkotmányt ültették át Magyarországra, majd 1972-ben módosították több helyen, de a lényeg maradt.
1989-ben tovább tákolgatták. Igaz, hogy demokratikusra alakították, de akkor is csak tákolgatták és a felek abban (majdnem csak abban az egyben) meg tudtak egyezni ez csak ideiglenes lesz és majd az első országgyűlés újat alkot.
Akkor nem jött össze.
Az országgyűlésnek most egy húsz éves mulasztását kell pótolnia. Tulajdonképpen nem is lehetőség, hanem kötelesség.
Valaki itt példálózott a német alkotmánnyal, hogy a magyarhoz milyen hasonló és ott senki sem mondja, hogy nem jó, csak politikai kultúra kérdése az egész.
1949-ben az NSZK nem fogadott el alkotmányt, csupán egy alaptörvényt, amelynek a preambuluma nyíltan hirdeti, hogy ideiglenes és majd elfogadnak egy újat.
Ez a két német állam újraegyesülése után is így maradt, tehát ott is restancia van.
A másik pedig az, hogy nem csak egy fajta alkotmány lehet demokratikus, a jogállamisággal összeegyeztethető.
Vannak alapvető dolgok amiknek benne kell lennie és nem lehet vita tárgya, de azokon kívül sok verzió lehetséges.
Más országnak más alkotmányai vannak és mégsem mondja rájuk az MSZP, hogy nem demokratikus.
Egy alkotmányt át lehet írni, le lehet cserélni, úgy, hogy demokratikus legyen az új is.
Különben pedig igen, változtatásokra szorul. Vannak pontjai amik nagyon is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!