Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nagyjából évi 204 milliárd...

Nagyjából évi 204 milliárd forintnyi ráfordítással az összes tanár fizetését havi 100 ezer forinttal meg lehetne emelni, így javítva az oktatásban dolgozók helyzetén. Mégsem éri meg a kormánynak. Miért nem?

Figyelt kérdés

Ez az összeg a jelen kiadások és 18.5 billió forintos költségvetés mellett aprópénz. Ráadásul ennek többszörösét költjük el alig használt stadionokra, amelyek semmit nem hoznak vissza még 20-40 éves távlatban sem. Miért nem fektet többet Magyarország az oktatásba?

(A számok csak közelítőek, de bárki utána számolhat nyilvános adatok alapján.)

2018. jan. 13. 20:56
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

A #10 rávilágított egy érdekes problémára. Ha több pénzt kapnak akkor jobban fognak tanítani? Akkor jobbak lesznek az elért eredmények?

Tehát most tudnának jobban tanítani, csak kevés a pénz? :D

2018. jan. 14. 02:40
 12/21 anonim ***** válasza:

A magyar oktatásba való pénzfektetés és a tanárok fizetése nem teljesen egy kategória, még ha elsőre annak is tűnhet.

A tanárok fizetését azért lenne érdemes növelni, hogy vonzóbb pálya legyen. Ma ott tartunk, hogy aki kicsit is értelmes és ez a középiskolai tanulmányi eredményein is megmutatkozik, annak esze ágában nincs tanárnak menni. Van jó pár szakma, ami ennél nagyságrendekkel többet fizet. Úgyhogy kimondhatjuk -legyen ez bármennyire is fájó pont egyeseknek- tanárnak csak az megy, akit az érdeklődési körén belül "jobb megítélésű" képzésre nem vesznek fel. Ez a képzést hallgatók nagy részére sajnos igaz, és meg is látszik rajtuk. Ha a mai tanároknak megemeled a fizetését lehet, hogy a jelenlegi "gyengébb" réteg túl lesz fizetve, de van rá esély, hogy a jövőben jobb tanárok lesznek. Eleve vonzóbb lenne a pálya a jobb képességű jelöltek között.

Amin viszont szerintem sürgősen emelni kellene, az azon iskolai dolgozók bére, akik nem tanár munkát végeznek, de az intézmények nélkülözhetetlen alkalmazottai (takarítók, karbantartók, adminisztrációs alkalmazottak, stb.).

A másik amire szükség lenne, a teljes oktatási rendszer és tananyag felülvizsgálata. Az, hogy a szakképző iskolákat átnevezzük szakgimnáziumra, attól még nem lesz jobb semmi. Jó dolog az oktatás támogatása, de nem a jelenlegi hibás rendszert kell pénzelni, hanem egy újat, korszerűbbet.

2018. jan. 14. 03:04
 13/21 anonim ***** válasza:

10-es 11-es

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem speciel a pénz motivál... lehet velem van a baj, hiszen ebből élek. Ha a fizetésem megemelik nyilván jobban fogom végezni a munkám, mert nevezhetem elismerésnek. De ha évekig stagnál és nem emelik semmit a fizetésem, miért is végezzem jobban? Ez kb ugyanolyan, hogy az újakat már jobb pénzzel veszik fel néhol ugyanarra a munkakörre. Miért is? Na itt kéne rendet tenni.

2018. jan. 14. 08:05
 14/21 anonim ***** válasza:

13 vagyok, csak egy példa:

ahol most dolgozom, minden évben van 2,5-3%-os béremelés (euro) januárban. Van nyári és karácsonyi pénz, mindamelett, aki 2 hétnél kevesebbet volt egy tárgyhóban betegszabin annak szintén különpénz. És jobban megy a munka? Igen. Mi motiválja az embert, ha nem ez? Doppingoljon, hogy kapok egy csomag kávét? vagy egy 5ezer forintos erzsébet utalványt?

2018. jan. 14. 08:09
 15/21 anonim ***** válasza:

Jó de ne keverjük a versenyszférát a közalkalmazottakkal. A közalkalmazottaknál azért valahol elvárható valami hivatástudat, hisze nem azért megy oda az ember, hogy a versenyben jól szerepeljen és gennyesre keresse magát.

Az oktatás színvonala és az elért eredmények estek. Most azért volt csökkenés mert nem emelkedett kellő mértékben a fizetés? Azért nem hozzák az iskolák a színvonalat, mert nem nem nőtt a pénz?

Mi garantálja, hogy ha most elkezdünk az ALAPKÉPZÉSBE

2018. jan. 14. 10:36
 16/21 anonim ***** válasza:

Mi garantálja, hogy ha most elkezdünk az ALAPKÉPZÉSBE pénzt tolni akkor visszajön a régi szint sőt magasabb szintet ér el a rendszer?

Vagy nézhetjük onnan is, hogy melyik lenne a jobb: erősebb gazdaságot összehozni amiből több pénze van az államnak és többet tud az oktatásra költeni vagy többet költeni most az oktatásra és remélni, hogy ettől erősödik a gazdaság? Jósok előnyben :)

Nem a tanárokkal van gondom, de valami rendszerszinten rossz, valami elromlott az elmúlt 5-10-15 talán 20 évben. A pénztől kevesebb funkcionális analfabéta fog kikerülni az általános iskolákból?

2018. jan. 14. 10:40
 17/21 anonim ***** válasza:

13# Nem tudom, te hogy vagy vele, de ha nekem van 100 teendőm, nekem meg kell csinálni 100-at nem számít mennyi a pénz, az más dolog, hogy szomorú arccal ülve, vagy mosolyogva.

" A közalkalmazottaknál azért valahol elvárható valami hivatástudat"

Erről van szó, ők a jövőnemzedékét nevelik fel, itt nem a pénz lenne a fontos, hogy "tanítok, ha fizetsz" aztán még többet akarnának.

*Azért azt hozzá teszem, hogy a mai gyerekek nem könnyű esetek

2018. jan. 14. 11:25
 18/21 anonim ***** válasza:

Versenyszférában, ha többet ér a munkád többet kapsz. Ha nem adják meg amennyit szerinted a munkád ér, akkor elmész máshova. A tanároknál, és úgy általában véve a közszférában nem attól függ a fizetésed, hogy mennyire vagy jó, hanem attól, hogy mennyi ideje vagy a szakmában. Egy tanárnak nincs miért küzdenie. Vagy ez a hivatása és tényleg szeretne tudást átadni, vagy magasról tesz rá... Ahogy egy volt tanárom mondta: "Engem nem érdekel, hogy figyeltek-e vagy sem, én a fizetésemet megkapom."

Magyarul több pénzért nem tanítanának jobban. Ha a jobb tanárnak több pénz járna... Na az már segítene!

2018. jan. 14. 20:51
 19/21 anonim ***** válasza:
Én az állami alkalmazottak helyzetén nem akarok javítani. Én a saját gyerekem oktatását akarom fizetni és nem az államon keresztül! A közoktatástól én távol tartanám magam és a családomat is, ha az állam nem kötelezne az igénybevételére!
2018. jan. 15. 01:55
 20/21 anonim ***** válasza:
Erre vannak a magániskolák, kérdés hogy megengedheted-e magadnak.
2018. jan. 15. 02:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!