A volt szoci országok közül miért tőlünk emigráltak a legkevesebben?
Talán, mert a magyarok kötődése erősebb a szülőföldhöz, mint a környező országoké...
Végülis 6000 éve lakják a Kárpát medencét...
Kibírták a tatárt, a törököt, a Habsburgokat, a nácilat, a kommunistákat...
Edzett nép, nem menekül minden árnyéktól.
És talán az anyagiak sem annyira fontosak nekik, mint másnak...
A régi görögök azt tartották a szkítáktól, hogy sose halmoztak fel olyan dolgokat, aminek az elvesztését sajnálták volna.
Nagyon egyszerű a válasz. A magyarok beszélnek legkevésbé idegen nyelveket és ilyen alappal nem mernek elindulni.
Nekem megdöbbentő volt, hogy találkoztam már Budapesten ukrán, lengyel, svéd, litván, orosz, cseh lányokkal és mind folyékonyan nyomatta az angolt, miközben nekem keresnem kellett a szavakat, pedig elég jó, ötös voltam angolból gimiben.
Ezeknél a népeknél sokkal jobban rá vannak feküdve a nyelvoktatásra, mint nálunk. Vagyis inkább jobban csinálják az egészet, mert beszédközpontúan oktatnak. Legalábbis erre a megállapításra jutottam velük, amikor kérdezgettem őket. Azt mondták, hogy írni annyira jól nem tudnak, de a beszéd az teljesen jól megy nekik.
Ilyen alappal pedig sokkal bátrabban vágnak bele a külföldre költözésbe.
Mert az emigrációhoz pénz kell, ami nemnagyon van, na meg nyelvtudás, ami szintén hiányos.
Na meg sok emigrált papíron nem emigráns, mert nem jelentették át magukat. És az "elvtársak" ennek számításával is trükköznek.
Én úgy emlékszem, a csehek kicsit maradósabbak.
Szerintem mindenben kisebb nálunk a vállalkozókedv - vagy a ragaszkodás a már elért valamihez, bármi is az.
Az biztos, hogy a románok vagy szlovákok nyelvtudása nem jobb, mint a magyar átlag.
10-es tökéletesen írja le a helyzetet.
Nyugat-Dunántúlról szinte mindenki ingázik Ausztriába dolgozni, de ezzel együtt Magyarországon él továbbra is, itt van bejelentve, a tb-jét ide fizeti. Lakhatás Ausztriában sokkal drágább. Így minek költözzön ki egy soproni/szombathelyi/kapuvári/mosonmagyaróvári Burgenlandba ha 30-40 perc autóúttal már van munkahelye? Osztrák bérből az itthoni lakbért könnyebb fizetni, még akkor is ha a Nyugat-Dunántúlon magasak a bérleti díjak, hisz mindenki ingázó szinte.
Pozsonyból 50 perc Bécs vonattal, tömegével járnak át dolgozni.
Nem tudom, mettől számít "emigrálásnak" a máshol élés-dolgozás.
De szerintem vannak, akiknél a hűség, a szilárd hovatartozás érzése lehet.
Másoknál meg az, hogy a volt szoci országok közül biztos, hogy Mo-on sikerült a legtöbbet továbbörökíteni a mai gyerekeiknek-unokáiknak, és sokkal jobb a hátterük így vagy úgy. A családi ingatlanok, a családi szoci kapcsolatháló jobb megélhetés biztosít, mint másutt. Még ma is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!