Kell nekünk népszavazás?
Nem magával a népszavazással van bajom, hanem mennyire jelentéktelen kérdéseket tesznek fel.
Most a civiltörvény hatályban maradását lehet majd véleményezni, viszont nézzük csak:
Egyik oldalról semmi se változik, eddig is átláthatóak voltak és lesznek is a civil szervezetek.
Másik pedig, hogy csak jelezniük kell, ha külföldről támogatottak. (megjegyzem ezt elég könnyű kijátszani, mégha némi veszteséggel is jár)
Vagy akár a korábbi, korrupciós ügyekben az elévülést is mondhatnám. Jól hangzik, hogy X évre emelték, viszont ha nem indul büntetőeljárás és bíróságon elmarasztalás, akkor nincs semmi vonzatja. (ráadásul a maximális büntetési tétel emelésével szintén hasonló hatást lehetett volna kiváltani, még több szavazót is lehetett volna megnyerni)
Az, hogy mi jelentékeny, vagy jelentéktelen azt ne te döntsd el. Ha a "nép" kellő számban aláír egy adott kérdést, akkor az azt jelenti, hogy a nép szavazni akar róla. Ha meg nem írja alá, akkor azt azt jelenti, hogy nem akar szavazni róla. Szerintem ez nem bonyolultabb ennél.
Az nem jó megoldás, hogy ha a nép szavazni akar róla (vasárnapi boltbezárás, olimpia, de mondhatnám Seres Mária 2009-es kezdeményezését is), akkor lefújjuk.
Kell, sőt engedélyezni kéne hogy akár alkotmánymódosítással kapcsolatban is szavazzanak az emberek, mint Svájcban.
Sőt, az érvényességi küszöböt is módosítani kéne. A normál kérdésekben ( amik most engedélyezve vannak ) 40%-ra kéne levinni, alaptörvény módosítás esetén pedig teszem 50-55% körül ( szóval vagy marad vagy emelik ).
Ez a demokrácia alapja. Nem a "megválasztjuk a képviselőt és onnantól teljhatalma van", ami jelenleg is működik ( nem vonhatóak felelősségre a képviselők, nem hívhatóak vissza, nem kell értesíteni vagy figyelembe venni a lakosságot, stb ).
én inkább arról indítanák népszavazást hogy az antidemokratikus koalíciót politikusait és vezérüket FLetót tiltsák ki az országházból.
Én nem azért fizetem az adómat hogy ilyen embereket eltartsak
Van amire kell és van olyan hülyeség amire nem...
Pl az NOlipia... én megemelném az aláírás szükséges mennyiségét...
Egyszerűen nevetséges hogy a sok segg saját szavazótáborából összehoz x aláírást azt máris azt hiszik, hogy nincs demokrácia mert nem úgy van ahogy akarják
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!