Mostanában sok helyütt olvasom, hogy a CSOK bevezetése elkezdte még erőteljesebben felverni az ingatlanárakat. Nem vagyok szakértő a témában, elmagyarázná valaki, mi ennek az oka?
Rém egyszerű.
Akinek eddig eszébe sem jutott lakást venni, az a csok miatt most venni akar = növekszik a kereslet.
És mint tudjuk a kereslet növekedés mit okoz? Árnövekedést. Ennyi az egész.
Ha te tudod, hogy a CSOK miatt a lakásodra 10 vevő lesz az eddig 4-5 helyett, akkor mit teszel? Felnyomod az árát 2 millióval. Miért? Úgy is megveszik... mert a CSOK generált egy igényt.
Mivel kicsit pörgeti az ingatlanpiacot így nyilván emelkednek az árak.
Mondjuk helyfüggő is a dolog valamennyire....
1) nő a kereslet
2) nő a fizetőképesség
-> több ember akar több pénzért házat venni -> felmegy az ára
Mostanában vettem családi házat, így van némi tapasztalatom a témában. Az elmúlt egy két évben folyamatosan néztem az ingatlan árakat az ingatlan hirdető oldalakon és idén tavasztól jó néhány ház (és nem is új építésűről beszélünk) kikerült a 20-25 milliós kategóriából, majd áttették a 25-35 milliós kategóriába. Olyan házakról beszélünk, amiket előtte majd 1 évig hirdettek és folyamatosan ment le az ára. Egy konkrét példa pl 21 millióról ugrott 29 millióra, úgy, hogy a ház semmit sem változott (és a 10 milliós CSOK-ot igénybe sem lehetett volna venni, mert nem új építésű ház volt)
Megkérdeztem az ingatlanost, hogy mi a fene történt, aranylelőhelyet találtak a kertben, vagy mi? Azt mondta, hogy ezekre a helyekre alig tudtak embert kivinni, de a tulaj meglátta a CSOK-os híreket, illetve azt, hogy általánosságban emelkednek a fizetések (kormánypropaganda, köszike!) és inkább hirdetik a végtelenségig, de visszatették több millióval megemelt áron.
Szóval nem is kell az, hogy növekedjen a kereslet, az ingatlan tulajdonosok a kormánypropagandára válaszolva is simán megemelik az árakat, nem érdekli őket, hogy netán nem tudják majd eladni az ingatlant az irreális árak miatt, nekik ráér a dolog, aztán csak lesz egy hülye aki kifizeti...
gondolom valamelyik szellemi szegénységben élő ellenzéki politikus kitalálta, ezek meg ezt papagájkodják vissza, mert képtelenek az önálló véleményalkotásra
a valóságban ennek sok alapja nincs
ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a ballerek másik kedvenc demagógja, hogy a CSOK-ot csak a legtehetősebbek élvezik, ezért szinte senki nem tudja igénybevenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!