Mennyire megbízhatóak a közvélemény kutatások?
Valamelyik nap olvastam,hogy a Tárki felmérése szerint 59%-on áll a fidesz a biztos szavazók körében.
Szerintem ez elég nagy túlzás lehet.
2014-ben is csak 45% szavazott azok közül,akik el mentek szavazni.Nem hinném,hogy ennyivel nőtt volna a népszerűségük,örülnek,ha ezt a 45%-ot megtartják.
Az USA-ben az összes közvéleménykutatás Clintont hozta ki győztesnek,mégis Trump nyert,bár Clinton több szavazatot kapott.
Attól függ melyik ?
Érdekes a kormány mert ha az XY kutató kihozza hogy a viktáátor népszerű akkor egy igazi nemzeti kutatóintézet, ha meg kihozza ugyan az az XY kutató hogy szegényedik az ország és mindenféle statisztika ellenére rohamosan nő a nyomor akkor azt SOROS FIZETI!
de fura nem ?
Ugyanannyira, mint a statisztikai kimutatások.
100%-ban megbízom a statisztikában, de csak abban, amit én hamisítok.
.
Megkérdeznek 2000 embert, abból következtetnek a milliókra.
Logikai nonszensz.
Első körben soknak tűnik az 59%, de ez csak azokra vonatkozik akik biztos pártválasztók(ez kb. 1,9 millió szavazat), akik jelenleg a szavazásra jogosultak 40%-át teszik ki, ehhez képest 60% körüli szokott a részvétel lenni.
A ZRI-Závecz 45%-ra, a Századvég 50%-ra mérte a Fideszt októberben és mindegyiknél erősödött a biztos pártválasztók körében.
Szóval kicsit a szezont kevered a fazonnal amikor azt hiszed, hogy ez az 59% egyenlő a listás eredmény előrejelzésével.
dubitus! Ahhoz képest nem szoktak százezrekkel tévedni a szavazatok száma kapcsán
van egy hibahatár, ami pont a kis minta miatt van, a statisztika egy önálló tudomány, csak az szidja, aki nem érti
A statisztika abból indul ki hogy az emberek egyenbirkák . És tényleg azok !Szóval messze nem 'egyedi hópihék'
Szóval elég ha megkérdezel 2 ezer birkát hogy a füvet szereti avagy a kolbászt ,ha mind a füvet választja akkor nyugodtan kiterjesztheted 2 millió birkára is az eredményt.
Persze lesz néhány renitens fekete bárány aki eltolja a statisztikát de a számuk hibahatáron belül van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!