Miből eredt, miért pont "fényes szelek" volt az 50-es évek mozgalma?
"A mozgalom az 1848-as forradalom centenáriumán, 1948 tavaszára az egész országot behálózta, a népi kollégiumok száma megközelítette a 160-at, ezekben több mint tízezer középiskolás és egyetemista tanult. A kelet-európai országok között egyedülálló volt ez az autonóm szerveződés, a mozgalomnak saját indulója, Makarenko pedagógiáján alapuló ideológiája volt. (A korszakot is a "Sej a mi lobogónkat" című induló nyomán szokták a "Fényes szelek" nemzedékének nevezni.)"
Köszönöm.
Igen ezt is láttam, csak azt nem értem, hogy honnan a névadás. Ha a Sej ami lobogónkat fényes szelek fújják dalról, akkor meg az a kérdés, hogy vajon miért pont az a dal volt a daluk. Ki indította el, vajon, lehet azt tudni?
Köszönöm. De a Jancsó film jóval 48-49 után készült.
Vagy csak a Jancsó film után kezdték őket fényes szelek nemzedékének hívni:? Hogy hívták a saját idejükben őket?
Az utolsó válaszoló linkjén szerintem egyértelműen le van írva, hogy miből ered a mozgalom neve.
Amúgy itt van ez a másfél órás Miért? epizód, ami a NÉKOSZ-szal foglalkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!