Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miből eredt, miért pont...

Miből eredt, miért pont "fényes szelek" volt az 50-es évek mozgalma?

Figyelt kérdés
Ki nevezte el annak, valami fordítás volt esetleg?

2017. okt. 25. 17:03
 1/7 anonim ***** válasza:

[link]

"A mozgalom az 1848-as forradalom centenáriumán, 1948 tavaszára az egész országot behálózta, a népi kollégiumok száma megközelítette a 160-at, ezekben több mint tízezer középiskolás és egyetemista tanult. A kelet-európai országok között egyedülálló volt ez az autonóm szerveződés, a mozgalomnak saját indulója, Makarenko pedagógiáján alapuló ideológiája volt. (A korszakot is a "Sej a mi lobogónkat" című induló nyomán szokták a "Fényes szelek" nemzedékének nevezni.)"

2017. okt. 25. 17:16
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Igen ezt is láttam, csak azt nem értem, hogy honnan a névadás. Ha a Sej ami lobogónkat fényes szelek fújják dalról, akkor meg az a kérdés, hogy vajon miért pont az a dal volt a daluk. Ki indította el, vajon, lehet azt tudni?

2017. okt. 25. 17:33
 3/7 anonim ***** válasza:
Komcsipuki?
2017. okt. 25. 17:55
 4/7 A kérdező kommentje:
Az ki volt?
2017. okt. 25. 18:21
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
2017. okt. 25. 18:56
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm. De a Jancsó film jóval 48-49 után készült.

Vagy csak a Jancsó film után kezdték őket fényes szelek nemzedékének hívni:? Hogy hívták a saját idejükben őket?

2017. okt. 25. 19:41
 7/7 anonim ***** válasza:

Az utolsó válaszoló linkjén szerintem egyértelműen le van írva, hogy miből ered a mozgalom neve.

Amúgy itt van ez a másfél órás Miért? epizód, ami a NÉKOSZ-szal foglalkozik.

https://www.youtube.com/watch?v=joYp8ewjz_A

2017. okt. 25. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!