Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogyan alakultak volna ezek a...

Hogyan alakultak volna ezek a dolgok, ha más lenne a köztársasági elnök?

Figyelt kérdés

Csak néhány esetet tekintsünk ez alkalomból, ahol a pártok össze vissza tartanak demonstrációt. Tehát máig:

-új választási törvény

- devizások

- CEU

-Civil törvény

- lejáratások

- migránsok témaköre

- Nemzeti konzultációk- előbbi kettő kampányai

- EU-téma

Pl ha valami csoda folytán Majtényi László lett volna? Vagy Bogdán László? Nyílván nem kormány közeli, függetleneket írok.

Úgy ezek voltak fontosabbak mostanában amik igenis megmozgatták a közéletet, és a legmegfigyelhetőbb, hogy minden akadály elhárult. A kormánynak számadás nélkül lehetett ezt csinálni. Impotens ellenzék, független intézmények impotenssé tétele, megbolygatása, és hát szerintem a legfontosabb a köztársasági elnök személye. Immár még a látszat sem . Az, hogy köze volt párthoz, az egy dolog, minden elődjének volt. Pl Sólyom László és Göncz Árpádnak is. De nem volt kampányfőnök, frakcióvezető vagy ilyesmi mint Áder.

Az én véleményem az, hogy bármelyikük lépett volna ezekben az ügyekben. Nem lehetne Soros plakát, beszólás a pápának, lejárató cikkek aktivisták ellen, CEU törvény, Civil törvény, meg független intézmények, és vélhetően most az új választási törvény mellett állnának.

Bocs, hogy kifejtettem a véleményem is, de valami ilyesmiben kérném ki a tiéteket is. Ti mit gondoltok?

2017. okt. 23. 17:03
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Smmi nem lenne másképp, mert nem lenne tekintélye/befolyása a Fideszben. Konkrét hatásköre az általad felsoroltaból csak a CEU ügyre és a Civil törvényre lenne. Ha jól tudom, mind2 az Alkotmánybíróság előtt van.

Az megint más kérdés, hogy egy bátor kiállású köztársasági elnökből erőt meríthetne mindenki, aki nem szimpatizál ezekkel a túlkapásokkal.

2017. okt. 23. 17:14
 2/4 belapus ***** válasza:
Kevésbé lényeges a köztársasági elnök személye, mert csak egyszer küldhet egy törvényt vissza megfontolásra, utána - még ha a szövegben semmilyen változtatás sem történt - köteles aláírni.
2017. okt. 23. 17:16
 3/4 anonim ***** válasza:

Ajánlom figyelmedbe, hogy nézz utána milyen jogkörökkel bír a köztársasági elnök.

Egy törvényt visszaküldhet megfontolásra a parlamentbe, amit ott vagy módosítanak vagy nem de másodjára már alá kell írja vagy átküldheti az alkotmánybíróságra ha úgy véli, hogy esetlegesen alkotmányellenesek bizonyos részei,

népszavazást kezdeményezhet és ezzel kb. ki is fújtak az aktív lehetőségei.

Az általad felsorolt témák többsége még csak nem is olyan konkrét törvény amihez egyáltalán hozzászagolhat szóval nem látom be, hogy mondjuk devizás, migráns , lejáratás, nemzeti konzultáció, EU-val való viszonyba azonkívül, hogy személyesen helyteleníti a kormány hozzáállását mégis mit tudna tenni.

De még konkrét törvények során is jó esély van rá, hogy a Fideszesek se annyira h.lyék, hogy a saját alaptörvényükkel ellentétes törvényeket hozzanak amiket az alkotmánybíróság el tudna vetni.

A véleményed mindenféle valóságalapot mellőz, így szerintem borítékolható, hogy pont az ellentettje történt volna meg, bárki is lett volna a köztársasági elnök. Maximum több keménykedés mellett de ugyanúgy alá kellett volna írja az összes benyújtott törvényt.

2017. okt. 23. 17:27
 4/4 anonim ***** válasza:
Hasonlóan.
2017. okt. 23. 20:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!