Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van ilyen rossz helyzetb...

Miért van ilyen rossz helyzetben a magyar oktatás?

Figyelt kérdés

Egyszerűen szomorú ami történik. Az egyetemisták körében, vagyis a köreimben találkozom azzal, hogy a hallgatók kénytelenek 30 órás munkákat vállalni annak érdekében, hogy meg tudjanak élni, és ne nélkülözzenek alap dolgokat (ételre gondolok leginkább). A szülők pénzügyileg igyekeznek támogatni a gyermekeiket de azért az otthoni rezsit, meg a lakáshitelt fizetniük kell, amivel megteremtették annak idején az otthonukat. E problémákat súlyosabbá teszi az, hogy az albérlet árak nem csak Budapesten, de vidéken, Szegeden, Debrecenben és Pécsett is jelentősen növekedtek, nagyon nehéz albérletben élni, és sok olyan hallgatótársamról tudok akit nem vettek fel kollégiumba, ezért kénytelen albérletben lakni sokkal magasabb áron, nem pedig azért mert válogatós.

Azt is érzékelem, hogy a jobbnál jobb képességű hallgatóbarátaim az alapképzésüket befejezvén egyből iparkodnak munkát találni, és nem feltétlen azért, mert annyira szeretnének, hanem mert nincs más választásuk. Hiába érdekelné őket a tárgy, akár kutatnának is, de nem tehetik meg, hogy még X évet ilyen életkörülmények között éljenek.

Persze Magyarországon nem csak az oktatás van válságban, de mivel én ebben a szegmensben mozgok leginkább, ezért erről tudok számot adni. Szerintem óriási gondot jelent ez.

Ti hogyan látjátok?

2017. okt. 20. 22:45
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
22%

"Szóval igazából leginkább azért írtam ki a kérdést, hogy milyen megszorult állapotban vannak a fiatalok - persze ez lehet, hogy így volt régebben is, de sokat lehetne segíteni azzal, ha kollégiumba nem csak a legszegényebb diákok juthatának be. "

Ahogyan a szüleimtől hallottam régebben azért is volt más a helyzet, mert tizedannyi felsőoktatási hely volt és az egyetemek legnagyobb része egy adott területtel foglalkozott.

"Szerintem ennek inkább választáson kéne alapulnia, nem szociális alapon."

Ez most komoly?? Őszintén érdekel, hogy te milyen képzésre jársz?

Tudod ez ma is így működik és számomra elsősként is már egyértelmű volt a rendszer. Azért elmagyarázom: 1. Választhatod, hogy kollégista leszel vagy nem.(Máris itt a választási alapot). Ha kevesebben jelentkeznek a kollégiumba, mint ahány férőhely van, akkor mindenkit felvesznek, aki jelentkezik. Papírokkal számokkal nem igazán foglalkoznak, max a kollégiumok közötti elhelyezés miatt.(Lásd Miskolci Egyetemen, évek óta ez a történet megy) Ha pedig több jelentkező van, mint férőhely, akkor lép életben a hallgatók szociális helyzetük szerinti rangsorolás.

2017. okt. 21. 23:15
 12/13 A kérdező kommentje:
2018. jan. 13. 22:07
 13/13 anonim ***** válasza:

Őszintén a cikkben említett probléma minden olyan esetben fennáll, akkor amikor elmész egy másik városba tanulni és nem járt haza mindennap.

Én csak Egerből mentem Miskolcra mégis éves szinten legalább 250 ezret elvitt a koli, helyi és helyközi bérletek és akkor az étkezést és egyéb dolgokat még nem is számoltam.

2018. jan. 14. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!