Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az egyházakat muszáj közpénzbő...

Az egyházakat muszáj közpénzből fenntartani?

Figyelt kérdés

Szerintem:

a) a hite mindenkinek a magánügye, és aki hívő, az támogassa a pénzéből a saját maga felekezetét.

b) nekem nagyon visszásnak hat, amikor a magyar egyházi vezetők bírálják Ferenc pápa álláspontját és tetteit. Facebookon olyan katolikus emberek véleményét lehet olvasni, akik egyenesen magának a sátánnak tartják őt. Szerintem igenis nagyon ráférne a katolikus egyházra, hogy valaki megreformálja azt, hogy az egyház alkalmazkodjon az új világ kihívásaihoz! Az elavult elveket fel kell cserélni modernekkel, például a születésszabályozás nagyon-nagyon fontos, főleg a szegény országokban (lásd: Afrika egyes területeit).

c) nem azt mondom, hogy az állam ne adjon a közpénzekből történelmi egyházi épületek fenntartására, mert ezek nagyon értékesek "világi" szempontból is.

d) és nem azt mondom, hogy ne támogassa az állam a karitászt és az egyházi oktatási intézményeket. Az egyházi iskolák kapjanak ugyanolyan normatívát, mint a világiak.

e) amúgy is: milyen alapon dönti el az állam, hogy milyen iskolába küldöm a gyerekemet? Sok helyen csak egyházi fenntartású iskola található, ez az egyetlen látogatható intézmény. Miért küldjem én oda a csemetémet? Az oké, hogy ismerkedjen meg a keresztény vallás alapjaival, de a gyerek hadd döntse már el maga, hogy akar-e keresztény lenni, és ha igen, akkor melyik felekezethez akar tartozni.

f) a hírekből kiolvasható, hogy egyes egyházi emberekkel mennyire elszaladt a ló. Rengeteg mocsokságot követnek el gyerekekkel szemben a katolikusok. Jómagam is katolikus lennék. De láttam már, hogy keresztelő meg esküvő után egyes egyházi személyek zsebpénzt vágnak zsebre. Jézus egyszerűséget és szerény életvitelt tanított! És voltam már katolikus papnak a lakásán. Hát az minden volt, csak nem szerény, de se nem egyszerű. Egyes egyházi kollégiumok meg melegneveldeként működnek (értsd: a papok olyanokra késztetik a fiúkat, amely nem helyén való, majd a gyerek eldönti maga, hogy meleg lesz-e vagy sem). Ezt a cölibátust is be kellene szüntetni.

2017. szept. 11. 10:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
41%

Én egy 10.-es református középiskolát látogató diák vagyok. Gyűlölöm az egész kereszténységet úgy, ahogy van, de mégis önszántamból mentem abba az iskolába és annak egyetlen egy oka van: tele van pénzzel. Nem szerettem volna omladozó, romos iskolákba járni, vagy a legolcsóbb tankönyvekből tanulni, mert az iskolának nem telik többre.

De egyébként teljesen egyetértek a kérdezővel.

2017. szept. 12. 14:10
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

A tankönyvet nem az iskola fizeti, hanem anyádék, utolsó.

Amúgy gratulálok, igazi erkölcsbajnok vagy. Méltó ehhez a kérdéshez.

2017. szept. 12. 14:40
 13/14 anonim ***** válasza:
#12 azt hiszem, re nem érted. Nem erkölcsbajnok, pragmatikus. Minthogy a hozzád hasonlók lehetetlenné tesznek normális rendszert, egyedül neki erre van lehetősége. Mert a döntő a tudás, nem az számít honnan szerezzük.
2017. szept. 12. 14:50
 14/14 anonim ***** válasza:

" Nem erkölcsbajnok, pragmatikus."

A gerinctelenség nem egyenlő a pragmatikussággal. Azt meg ugye nem akarod előadni, hogy kizárólag egyházi iskolákban nyújtanak jó körülményeket és kiemelkedően magas színvonalú oktatást? Ez esetben ugyanis még inkább megkérdőjeleződik a kérdés jogossága.:-)

2017. szept. 12. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!