Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az egyházakat muszáj közpénzbő...

Az egyházakat muszáj közpénzből fenntartani?

Figyelt kérdés

Szerintem:

a) a hite mindenkinek a magánügye, és aki hívő, az támogassa a pénzéből a saját maga felekezetét.

b) nekem nagyon visszásnak hat, amikor a magyar egyházi vezetők bírálják Ferenc pápa álláspontját és tetteit. Facebookon olyan katolikus emberek véleményét lehet olvasni, akik egyenesen magának a sátánnak tartják őt. Szerintem igenis nagyon ráférne a katolikus egyházra, hogy valaki megreformálja azt, hogy az egyház alkalmazkodjon az új világ kihívásaihoz! Az elavult elveket fel kell cserélni modernekkel, például a születésszabályozás nagyon-nagyon fontos, főleg a szegény országokban (lásd: Afrika egyes területeit).

c) nem azt mondom, hogy az állam ne adjon a közpénzekből történelmi egyházi épületek fenntartására, mert ezek nagyon értékesek "világi" szempontból is.

d) és nem azt mondom, hogy ne támogassa az állam a karitászt és az egyházi oktatási intézményeket. Az egyházi iskolák kapjanak ugyanolyan normatívát, mint a világiak.

e) amúgy is: milyen alapon dönti el az állam, hogy milyen iskolába küldöm a gyerekemet? Sok helyen csak egyházi fenntartású iskola található, ez az egyetlen látogatható intézmény. Miért küldjem én oda a csemetémet? Az oké, hogy ismerkedjen meg a keresztény vallás alapjaival, de a gyerek hadd döntse már el maga, hogy akar-e keresztény lenni, és ha igen, akkor melyik felekezethez akar tartozni.

f) a hírekből kiolvasható, hogy egyes egyházi emberekkel mennyire elszaladt a ló. Rengeteg mocsokságot követnek el gyerekekkel szemben a katolikusok. Jómagam is katolikus lennék. De láttam már, hogy keresztelő meg esküvő után egyes egyházi személyek zsebpénzt vágnak zsebre. Jézus egyszerűséget és szerény életvitelt tanított! És voltam már katolikus papnak a lakásán. Hát az minden volt, csak nem szerény, de se nem egyszerű. Egyes egyházi kollégiumok meg melegneveldeként működnek (értsd: a papok olyanokra késztetik a fiúkat, amely nem helyén való, majd a gyerek eldönti maga, hogy meleg lesz-e vagy sem). Ezt a cölibátust is be kellene szüntetni.

2017. szept. 11. 10:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
40%
Igen plusz a történelmi egyházak történelmiek kultúra részei. Viszont isten mikor kért olyat hogy neki kell egy templkm? Isten ott van mindenhol minek neki egy templom? Ott lehet imádkozni ahol csak akarunk.
2017. szept. 11. 10:31
 2/14 anonim ***** válasza:
0%
bánny úgy felebarátoddal ahogy veled szeretnéd hogy bánnyanak na ezt a papoknak
2017. szept. 11. 10:34
 3/14 Shai-Hulud ***** válasza:
78%

Muszáj!

Legalábbis a kormány szempontjából nézve. Így a 4 évenkénti választásokon jó eséllyel számíthatnak a (jól megvezetett) hívők támogatására.

Például a Fidesz-KDNP szövetség is csak egy jó befektetés mindkét részről. A Fidesz számára hozza a hívőket, a KDNP pedig önálló pártként a parlamentbe sem jutna be. Így mindketten jól járnak.

Csak legyen olyan marha, aki eltartja őket. (Ezek meg mi vagyunk.)

2017. szept. 11. 10:38
 4/14 anonim ***** válasza:
32%

Az egyházak azon egyes személyeinek hatalmas pénz. Az állam pedig jellemzően azért pumpál a legnagyobb egyházakba lóvét, mert azon keresztül könnyen elér egy nagyobb tömeget. Ma a katolikus egyház ilyen itthon. Ráadásul az egyházakat - főleg a katolikust - a NAV sem vegzálja.... ezzel remélem elmondtam, mit gondolok emögött. A katolikus iskolák térnyerésével pedig még tesznek az egészre egy lapáttal. Ezáltal is lehet önteni a pénzt, mint iskolafenntartónak.

A párom könyvelt már több, kisebb egyházat, felekezetet, nonprofit egyházi alapítványokat, stb.... Leépítette ezeket idővel, mert a leggusztustalanabb pénzügyi ügyeskedéseket kellett volna asszisztálnia.

Aki hisz, az higyjen. Az egyházak nem a hitről, hanem a tömegmanipulációról szólnak. Főleg az itthoni katolikus egyház. A gyermekem is kat. iskolába jár. Aliug várom hogy elballagjon, ökölbe szorul lassan a kezem az ájtatos, szemforgató hamispapok között nap mint nap. Pedig esküszöm, pozitívan álltam az egészhez eleinte, sőt most is. De folyamatosan bebizonyítják hogy álságos ez az egész egyház dolog. Ahogyan az is, hogy állam öntsön mesterségesen pénzt egy egyházba.

2017. szept. 11. 10:40
 5/14 anonim ***** válasza:
61%

Az a baj, hogy túlságosan egyház ellenes vagy és sok dologra nincs rálátásod.

,,a) a hite mindenkinek a magánügye, és aki hívő, az támogassa a pénzéből a saját maga felekezetét"

Ilyen baromi régóta van. Úgy hívják egyház adó. Eldöntheted, hogy a felekezetednek fizeted-e vagy sem.

,,b) nekem nagyon visszásnak hat, amikor a magyar egyházi vezetők bírálják Ferenc pápa álláspontját és tetteit. Facebookon olyan katolikus emberek véleményét lehet olvasni, akik egyenesen magának a sátánnak tartják őt."

Ferenc pápánk megítélése mindig vitályokat fog szülni már a kinevezésével is. Sokan már azt se akarták elfogadni, hogy nem európai lesz a pápa. Aztán Ferenc pápa olyan reformokat is bevezetett, ami sokaknak nem tetszik (lényegében a Vatikánból kivitte a luxust, minden egyházi aranygyűrűt eltörölt, max ezüst lehet, a Pápa díszruhát is eltörölte).

,,c) nem azt mondom, hogy az állam ne adjon a közpénzekből történelmi egyházi épületek fenntartására, mert ezek nagyon értékesek "világi" szempontból is"

Nem nagyon ad. Nálunk a református templom felújítására alig adott pénzt, pedig olyan festési stílus van a mennyezeten, amiből baromi kevés van egész európában is.

,,Az egyházi iskolák kapjanak ugyanolyan normatívát, mint a világiak"

Akkor csődöljenek be ők is? Elárulok egy titkot: sok iskola úgy lett egyházi, hogy nem volt már pénzük működtetni önállóan és az egyház vette át és ő tartja fent. Ez még a szerencsésebbik eset. Sokszor viszont a politika miatt kellett menekelniük. Konkrét példa: Kazincbarcikán a Surányi minden középiskolát és Gimnáziumot kebelez be. Mit érdemes tudni a Surányiról? Egy olyan gyenge suli, hogy sok munkáltató az ott megszerzett bizonyítványt el se fogadta. Az Irinyi János Kazincbarcika egy elég erős iskolája. Két választása volt: vagy Surányi, de akkor totál le lesz züllesztve az iskola, vagy egyház. Melyiket választottad volna?

,,sokk helyen csak egyházi fenntartású iskola található, ez az egyetlen látogatható intézmény"

Fentebb leírtam miért alakult ki ez. Az iskolába meg neked van beleszólásod, hogy hova küldöd. Nem kötelező az adott iskolába íratni, ha nem tetszik az iskola nyugodtan beírathatod máshova is. Ez akkor okoz gondot, ha nincs csak egy iskola.

,,Az oké, hogy ismerkedjen meg a keresztény vallás alapjaival, de a gyerek hadd döntse már el maga, hogy akar-e keresztény lenni, és ha igen, akkor melyik felekezethez akar tartozni."

El is döntheti. Református a gyerek, akkor református hittanra járhat. Még kérvényezheti is, hogy vasárnaponként például református templomba járjon.

Azt áruld már el bizonyos személyek miatt miért egy egész vallást támadsz? Nem vagyok katolikus, református vagyok, még vallásos se nagyon vagyok, de sose értettem meg sokan miért támadják ennyire a keresztény egyházat. Pont ezért vannak még ott a helyükön azok a személyek, akikkel probléma van, mert nem ők, hanem az egyház van támadva.

2017. szept. 11. 10:44
 6/14 anonim ***** válasza:

[link]

Itt van egy jó kis cikk, hogy miért van állami támogatás az egyházaknak. Egyébként a katolikus egyház tekintetében pl. a vatikáni szerződés is megszabja ezt, tekintettel (többek között) az elvett és csak részlegesen kárpótolt egyházi javakra.

2017. szept. 11. 11:53
 7/14 anonim ***** válasza:
70%
Amennyiben a közt szolgálják, igen. Ez elvben nem kizárt. Ma azonban jobbára a közt nem szolgálják, hanem kihasználják.
2017. szept. 11. 14:50
 8/14 anonim ***** válasza:

[link]

érdekes kérdés

itt a válasz és egyben egy masszív önarconköpés is a fityisznek

2017. szept. 11. 19:39
 9/14 anonim ***** válasza:
0%

Igen, mert Isten nélkül nincs békés civiluzáció. Az emberek bűnözni kezdenek, felbomlik a társadalmi rend, káosz és bűn lesz !

Mindannyiunk érdeke, hogy a társadalom vallásos legyen, hogy jó emberek legyenek a gyermekeinkből.

2017. szept. 11. 19:41
 10/14 anonim ***** válasza:
83%

"Igen, mert Isten nélkül nincs békés civiluzáció. Az emberek bűnözni kezdenek, felbomlik a társadalmi rend, káosz és bűn lesz ! "

sokkal jobb a sötét középkor amikor mindenki nagyonhűdekeresztény volt igaz akkor is loptak a nincstelenek, igaz voltak látványosságok napi pár máglyahalál és az egyházi börtönöktől még 5 kilométerre is a kínzottak kínvallatásainak velőt rázó sikolyai

sőt a viktátor nagy keresztényi hittel mindenkit halálra ítélhetne aki a rendszerénekl ellent mond hisz biztos csak "megszállta a gonosz" de jó fej a viktor biztos kiszabadítaná azt a gonoszt egy kis kínzással meg a családod kivégzésével hogy olyan stabil legyen az uralkodása mint az egyházaké volt a felvilágosodás előtt

2017. szept. 11. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!