1848- 49- es forradalom Buda és Pest részét illetőleg valami információ, magyarázat?
Jókai regényét olvasom róla, és ehez még az is hozzá tesz hogy erdélyi vagyok. Igen, minden évben megünneplem, de részletesen sajnos csak a román részét ismerem, a magyarokét csak nagyvonalakban, általános műveltségben. Egy olyan szöveget keresek ami leírja pontosan és értehetően hogy mi történt akkor ott. (nem bírom értelmezni Jókait, rengeteg archaikus szót használ, és a háborúban használt gépek, cselek nevei sem mondanak sokat)
Ez mindegy segédlet lenne ahoz hogy megértsem mit is próbál leírni maga Jókai.
Sajnálatos módon Jókaihoz értelmező szótár nincs, viszont mostanában éppen az értési problémák miatt újraírják. Azaz ugyanazt a történetet mai szóhasználattal és stílusban írják le.
A Buda felszabadításáról, avagy a kezdetekről inkább történelemkönyveket érdemes olvasni, azok magyarázhatják a Jókai által írottakat.
Ha azonban néhány konkrét kifejezésre, vagy eseményre vagy kíváncsi, arra e fórumon is kaphatsz választ.
Borzalom! Jókai lehet szeretni a maga módján, nem kell neki semmi újraírás! (Most elképzeltem ahogyan az aula Tankcsapdát énekel, meg Plankenhorstékat mint házas prostikat...)
Nekem csak egy halom, száraz történelmi adat kellene Buda felszabadításáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!