Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ilyen magasak a munkálta...

Miért ilyen magasak a munkáltatókat és a munkavállalókat érintő terhek?

Figyelt kérdés

Tegyük fel hogy Alsóbögyörősvalagpusztán vagyok bolti eladó egy vegyeskereskedésben. A fizetésem 300.000 forint. Ebből levonnak:

Munkaerő-piaci járulék (1,5%): 4.500 Ft

Egészségbiztosítási járulék (7%): 21.000 Ft

Nyugdíjjárulék (10%): 30.000 Ft

SZJA (15%): 45.000 Ft

Tőlem, a munkavállalótól levonnak összesen 100.500 Ft-ot. Marad 199.500 Ft-om. Mivel minden termék után ÁFA-t fizetek, a pénzemnek valójában csak 145.635 forintot tudok elkölteni. De állambácsi itt nem áll meg, odamegy a főnökömhöz és tartja a markát:

Szociális hozzájárulási adó (22%): 81.000 Ft

Szakképzési hozzájárulás (1,5%): 4.500 Ft

Levonnak tőle is 85.500 Ft-ot, mert alkalmaz engem.

Azaz a munkáltatómnak én belekerülök 385.500 Ft-jába. Plusz megadóztatja a tulajdonost, ő is adózik ugyanígy mint én.

De miért ilyen magasak a munkáltatói és a munkavállalói terhek? Nem csoda hogy annyian dolgoznak feketén, hisz mindkét félnek az a célja hogy minél több pénzt kapjon.

2017. aug. 9. 15:15
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
26%
Magasak? Inkább alacsonyak. Legalábbis sokkal alacsonyabbak, mint korábban. Tőlem még vonták le a fizetésem kb felét, most már kevesebb, mint a harmadát. De kérdezősködj azoknál, akik itt arra várnak, hogy más tartsa el őket, mert nem akarnak dolgozni, vagy ingyenes alapjöveldemről, esetleg svájci magánklinikai színvonalú ingyenes egészégügyről ábrándoznak. Ahhoz, hogy az állam költsön, bevétel kell. Ez ilyen egyszerű. Ha majd egyre kevesbben várják az államtól azt, hogy oldja meg az ő (anyagi) problémájukat, akkor lehet tovább cssökkenteni az adókat.
2017. dec. 25. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!