Miért ilyen magasak a munkáltatókat és a munkavállalókat érintő terhek?
Tegyük fel hogy Alsóbögyörősvalagpusztán vagyok bolti eladó egy vegyeskereskedésben. A fizetésem 300.000 forint. Ebből levonnak:
Munkaerő-piaci járulék (1,5%): 4.500 Ft
Egészségbiztosítási járulék (7%): 21.000 Ft
Nyugdíjjárulék (10%): 30.000 Ft
SZJA (15%): 45.000 Ft
Tőlem, a munkavállalótól levonnak összesen 100.500 Ft-ot. Marad 199.500 Ft-om. Mivel minden termék után ÁFA-t fizetek, a pénzemnek valójában csak 145.635 forintot tudok elkölteni. De állambácsi itt nem áll meg, odamegy a főnökömhöz és tartja a markát:
Szociális hozzájárulási adó (22%): 81.000 Ft
Szakképzési hozzájárulás (1,5%): 4.500 Ft
Levonnak tőle is 85.500 Ft-ot, mert alkalmaz engem.
Azaz a munkáltatómnak én belekerülök 385.500 Ft-jába. Plusz megadóztatja a tulajdonost, ő is adózik ugyanígy mint én.
De miért ilyen magasak a munkáltatói és a munkavállalói terhek? Nem csoda hogy annyian dolgoznak feketén, hisz mindkét félnek az a célja hogy minél több pénzt kapjon.
Azért,mert sok az állami alkalmazott,akik a semmiért veszik fel a pénzt.
Mert hát náluk minél több kapun belüli munkanélküli kell.
Azért, mert a milliónyi entellektüel lángelméjének izzó kohóját azt táplálni kell: és az bizony sokba kerül. Nélkülük nincsen se Tudásalapú Társadalom, se utolérés. Ragály támad és felpörög az infláció. Tán még a Geiger-Müller számláló is. Visszacsúszunk a komenista mocsárba a Virág et. és Bástya et. után.
Hát ezért olyan súlyosak a közterhek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!