Úgy értem, hogy nem is csak az, hogy már talán soha sem lesz Magyarország része. De tömb magyarság nagyjából Székelyföld, a Partium egyes részein meg Észak-Erdélyben vannak. Máshol mindenhol, szinte asszimilálódik a magyarság. - És az említett területeken is. Ebbe pedig durva belegondolni, mert elég pl a Wikipédiába beírni a legeldugottabb erdélyi falu nevét, és az is tele van kincsekkel, gyönyörű tájjal, történelemmel... és a legtöbb helyen már alig van csak részben vannak magyarok, a tömbökön kívül.
Szomorú számomra belegondolni, hogy micsoda értéktől lettünk megfosztva Erdélyt illetőleg, ami mindig az országunk szerves része volt.
Lehet, hogy pesszimista vagyok, de szerintem, igen. Persze a történelem produkálhat váratlan dolgokat, de semmi nem mutat afelé, hogy Erdély esetében is sor kerülhet lényeges változásra, fordulatra.
2017. aug. 8. 13:13
12/20 anonim válasza:
Csak ha lemondunk róla.
150 év után visszakaptuk az ország középső részét a törököktől.
Szóval remény van...
De ehhez egy erős Magyarország kell, amihez örömmel csatlakoznak mások is.
Ha a gazdaság, a politka meg a kultúra alapvetően jobb lesz Magyarországon mint Romániában, akkor az elszakított országrészekben felkutatják a magyar nagypapákat, dédanyákat, és hirtelen megduplázódik a magát magyarnak valló népesség.
2017. aug. 8. 14:36
13/20 anonim válasza:
'150 év után visszakaptuk az ország középső részét a törököktől.
Szóval remény van...'
Csakhogy a török kiűzésekor még nem létezett a nemzetállami törekvés. Reménykedni sok mindenben lehet, akár abban is, mi nyerjük a labdarúgó UEFA-bajnokok ligáját, de az esélye elég csekélyke. Egy előző válaszolóval tudok egyetérteni: nem vagyunk jósnők, majd a történelem dönti el, mi lesz a sorsa.
2017. aug. 8. 15:22
14/20 anonim válasza:
Igen, elvesztettük. Menjél, sírd ki magad. Nem igaz hogy nem lehet majdnem 100 év alatt túllépni ezen, főleg a schengeni határokkal, amikor EU-n belül gyakorlatilag oda mész ahova akarsz.
2017. aug. 8. 17:01
15/20 anonim válasza:
Pedig kérdező jobb lenne ha belátnád, hogy igenis túl kell tudni lépni ezen a dolgon, volt esély Erdély visszaszerzésére, a második világháború megadta, többször is volt esélyünk ezt-azt visszaszerezni belőle, ez részben sikerült is a második bécsi döntéssel, de végül értelmetlen vérontást hozott csak, mi a németekre fogadtunk, vesztettünk, a Szovjetek elcsatolták Moldáviát Romániától és cserébe a semlegességért Bulgária megtarthatta Dél-Dobrudzsát, Romániát meg azzal kárpótolták az időben történt átállásukért, hogy visszakaptak mindent Magyarországtól. A 21. században pedig kisebb gondunk is nagyobb lesz mint Erdély visszaszerzéséről álmodozni. Tudod mit jelenlegi állapotában nekem sem kellene, teljesen elrománosodott, leszámítva a Hargita-Kovászna megyéket meg pár határ menti várost magyar szót nem is hallasz, egyszerűen Erdély mint olyan szép lassan eltűnt és tűnik és lett/lesz belőle Ardeal örökre.
2017. aug. 8. 18:33
16/20 anonim válasza:
Legyen ardeal örökre, de akkor én sem leszek többé...
Ha realizmusnak tituláljuk a pesszimizmust, azzal sem érünk el semmit. Inkább ne csak bízzunk, hanem tegyünk is, ha arra kerül a sor. Szájhős tud bárki lenni, de igazi nem.
2017. aug. 12. 11:31
17/20 anonim válasza:
Erdély lehetne független de ide ne csatolják vissza szerintem.
2017. szept. 12. 12:43
18/20 anonim válasza:
Lassan, de biztosan nem lesznek Erdélybem magyarok, ezt én tapasztalom, hisz itt élek. De ha hiszitek, ha nem ez azoknak a hülye magyaroknak a hibája, akik román iskolába iratják a gyereket, nem hajlandóak hozzá magyarul szólni stb. Mert ha nem csinálnának így a ,,magyar" szülők, akkor nem fogynánk el soha.
2018. jan. 6. 07:24
19/20 anonim válasza:
Szerintem ez nyilvánvaló.A politika ilyen,sajnos.Erdély eggyébként fejedelemség volt ezt sugalja a neve is nem Magyar Királyság,Osztrák-Magyar Monarchia hanem Erdély.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!