Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért változtatja meg a...

Miért változtatja meg a FIDESZ még a helyesírást is?

Figyelt kérdés
Megnéztem az Országgyűlés honlapján a beterjesztett irományaikat, és azt láttam, hogy a számukra pozitív fogalmakat kifejező közneveket következetesen nagy kezdőbetűvel írják: Nemzeti Együttműködés Rendszere, Nemzeti Együttműködés, Nemzeti Összefogás, Nemzeti Összefogás Napja. Ez is az új rendszer (bocs, Rendszer) része? Akié a hatalom, azé a nagy kezdőbetű? Vagy akkor ezentúl a Jobbikhoz vagy MSZP-hez köthető kifejezéseket is így kell majd írni (pl. Megújulás, Cigánybűnözés stb)?
2010. máj. 23. 11:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
53%

"Tulajdonnevek az esetben lehetnének a Magyar Helyesírás Szabályai szerint,"

Tessék! A Magyar Helyesírás Szabályait te is nagybetűvel írod.

Akkor hogy is van ez? A helyesírás meg a szabály nem köznév?

2010. máj. 23. 14:15
 12/17 A kérdező kommentje:
Itt nem, mert a Magyar Helyesírás Szabályai egy mű címe, egy kiadvány. (Láthatod, ha a linket megnyitod.) Ha azt mondanám csak úgy általában, hogy a helyesírási szabályok, vagy akár azt is, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint, de nem a műre hivatkozok, azt kisbetűvel írnám. Ugyanígy, ha azt mondom, hogy nemzeti együttműködés rendszere, az nem a címe semminek, hanem egy fogalom, és a fogalmak köznevek, ezért kisbetűvel írjuk őket. Ha ez a nemzeti együttműködés rendszere egy könyv vagy egy tanulmány címe lenne, akkor így lenne helyes: A nemzeti együttműködés rendszere (eseti cím). Ha egy folyóirat lenne: Nemzeti Együttműködés Rendszere (rendszeres cím). De ahogy mi, illetve ők használják, fogalomként, az egyik se ezek közül, tehát kisbetű.
2010. máj. 23. 15:31
 13/17 anonim ***** válasza:
59%
Kár a szócséplésért. A begyepesedett fideszesek (helyesebben Fideszimádók) úgysem értik a dolgokat, ezért kellett nagy betűvel írni, hogy jobban rögződjön a kis agyukban, hogy milyen kulcsszavakat kell szajkózni a beszélgetéseikben. Az egész fidesz (csupa kis betűvel) egy nagy színház. Előre megtervezett marketing-koreográfiák szerint zajlik minden ami a fideszben és körülötte történik.
2010. máj. 23. 17:14
 14/17 anonim ***** válasza:

"Itt nem, mert a Magyar Helyesírás Szabályai egy mű címe"

A Nemzeti Együttműködés Rendszere meg a kormányprogram címe.

Akkor mi a különbség?

2010. máj. 23. 17:17
 15/17 A kérdező kommentje:

Az különbség, hogy a "Nemzeti Együttműködés Rendszere" kifejezést nem címként használják, hanem fogalomként, és akkor is nagy betűvel írják. A kormányprogram egyébként a Nemzeti Együttműködés Programja címet viseli. Ha erről, az Országgyűlés elé H-47 számon benyújtott irományról beszélünk, akkor helytálló a nagybetű. De minden más esetben, amikor csak úgy általában, fogalomként beszélünk a nemzeti együttműködésről, annak rendszeréről, akkor kisbetűvel kell írni. Ezért helytelenül írták nagybetűvel a politikai nyilatkozattervezetükben is, és magában a programban is, amikor fogalomként merül fel. Nem tudom, érted-e a különbséget a cím, mint tulajdonnév és a fogalom, mint köznév között:

[link]

[link]

2010. máj. 23. 17:53
 16/17 A kérdező kommentje:
17.14: Nagyon egyetértek ezzel a színház hasonlattal. Én is írtam már egy-két válaszban. És ez a saját fogalmainknak a helyesírás ellenére nagybetűvel való írása is egy kis része a színháznak.
2010. máj. 23. 18:59
 17/17 anonim ***** válasza:
76%
Jéé, mi is csupa nagy kezdőbetűvel írjuk a címeket, mint angol spanjaink? Szerintem a fidesz intézményesíti a marhaságait, olcsó marketingfogás, elavult mire elővette, csak még fejlődnie kell, hogy megértse. A helyesírásos könyv címét meg nézd meg újra :)
2010. máj. 23. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!