Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az ellenzéki pártok (a Jobbik...

Az ellenzéki pártok (a Jobbik kivételével) miért nem törekednek arra, hogy vidéken is legyen támogatottságuk?

Figyelt kérdés
A jelenlegi választási rendszer azon pártoknak kedvez amelyek az ország nagy részén rendelkeznek számottevő támogatottsággal, míg azok a pártok amelyek csak bizonyos területeken népszerűek csak bejutni tudnak a parlamentbe, kormányalakításban saját erejükből nem reménykedhetnek. A baloldali pártok csak Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban (pl.: Szeged, Pécs) erősek, sőt a magukat liberálisnak nevező pártok Budapesten kívül gyakorlatilag nem léteznek. Mintha számukra a világ megszűnne Budapest határain túl. Ezután mégis hogy tervezik leváltani a Fideszt?

2017. jún. 24. 18:39
 1/8 anonim ***** válasza:
3%
Talàn azèrt,mert a kormanyzati korrupciòt kivève nem tudnak semmi felhozni a kormànnyal szemben.de ezt a baloldal szàjàbòl bagoly mondja verèbnek
2017. jún. 24. 18:58
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon jó kérdés viszont ezt inkább tőlük kéne számonkérni én is kíváncsi volnék erre hogy miért mivel tényleg olyan mintha az ország csak Budapestig létezne tovább nem
2017. jún. 24. 18:59
 3/8 meszike91 ***** válasza:
100%

Elég nagy a szakadás Budapest és a Vidék között. Mondjuk a Budapest-Vidék felosztás is elég értelmetlen. Nagyon nem mindegy hogy valaki egy százezres megyeszékhelyen él vagy egy 200 fős zsákfaluban. Budapesten túl is vannak városok és városias módon élő emberek.

Az MSZP jelen van vidéken is, igaz hogy Budapesten erősebb, de nem lehet azt mondani hogy egy pesti párt.

A Momentum az próbálkozik a vidékiek és a határon túliak bevonzásával is.

A többi párt az tényleg nem is erölködik, hogy Budapesten túl is népszerű legyen. Egyszer majd biztosan felfogják, hogy Budapesten túl is élnek emberek.

2017. jún. 24. 20:38
 4/8 anonim ***** válasza:
28%

"A baloldali pártok csak Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban (pl.: Szeged, Pécs) erősek"

2014-es választások alapján szinte az összes nagyvárosban erős. A megyei jogú városok közül csak Hódmezővásárhelyen nem voltak benne az első kettőben.

"Mintha számukra a világ megszűnne Budapest határain túl. Ezután mégis hogy tervezik leváltani a Fideszt?"

Most őszintén követed a belpolitikai híreket? Már az alapból ellened szól, hogy nem budapesti a jelölt, ezen kívül volt országjárás is az MSZP részéről.

2017. jún. 24. 22:33
 5/8 anonim ***** válasza:
42%

Azért, mert Budapesten van annyi "liberâlis" ember, akiknkek a gyomra beveszi ezt a sok beteg dolgot. Gender szak, homoszexuális felvonulás, fűszagba burkolózott romkocsmák.

Vidéki ember erre nem vevő.

2017. jún. 25. 04:48
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

Mert nehezebb a vidéki embert megszólítani.

A budapestiek némileg jobb anyagi körülmények között élnek (ezért jobban megtalálhatók és mozgósíthatóak pl az internet segítségével) és tanultabbak (tehát könnyebben megértik a populáris politika árnyoldalait).

A média nagy része már a fidesz kezében van, talán 2-3 közepes nézettségű tv és 1-2 nyomtatott sajtó az üdítő kivétel (de őket is dolgozzák rendesen, pl személyre szabott médiaadóval), így a vidéki ember megszólítása jóval nehezebb, mint korábban.

2017. júl. 2. 08:15
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó (6-os)

Te elhagytad egyáltaslán már a Körúton belüli belvárost, vagy egész életedben csak úgy ismered a vidéket hogy "az a hely ahol csikósok vannak, meg nincs starbucks". Mert a tipikus pesti proli hozzáállást nyomod.

Én gyakorlatilag minden fajta településről ismerek embereket Magyarországon belül (nem mindegyik, hanem minden fajta!)

Mivel jelenleg Budán élek, így érteleszerűen nap mint nap találkozom a Budapestiekkel, de rendszeresen tartom a kapcsolatomat Zalaegerszegi, Debreceni ismerősökkel is. Csak hogy két nagyobb megyeszékhelyet mondjak. Kisebb agglomerációkban is laktam, pl Pilisvörösváron, még kisebb településekről is, amiknek a lélekszáma 500 600 közt mozog, és van ismerősöm még tanyáról is.

És tudod mit tudtam meg? Gyakorlatilag semmi beleszólása abba a lakó és születési helynek hogy k mennyire tájékozott, tanult, művelt. Nyilván, egyetemi végzettséghez az illetőnek el kell hagynia a faluját, és nagyvárosba mennie, de sok helyen már az általános iskolát is csak más településen találják meg, de később ugyan úgy visszamehet oda, vagy egyszerűen csak tartja a kapcsolatát odavalósi rokonaival, elköltözni nem akaró szüleivel. És közben sokkal értelmesebb ember mint a toronymagasan dicsért budapestiek zöme. Akik valóban el vannak árasztva könyvtárakkal, könyvesboltokkal, antikváriumokkal, múzeumokkal, egyetemekkel, de a nagy többség az a tényleg sertésmájkrémmel megvásárolható ostoba szavazó. Épp ezért is akarok vidéken élni majd, kiráz a hideg a tudattól hogy ennyi ostoba ember éljen ilyen kis helyen összezárva. A tiszteletre méltó kivételeket persze figyelembe veszem, csak sajnos kevés van.

Na a lényeg. A kormánymédia tényleg egy erős szűrő, főleg a mindenfajta híradókkal. De vannak politikai beszélgetős műsorok, amikben nagyon gyakran ellenzéki vélemények szólalnak fel, a műsorvezető kifejezetten kormányellenes.

Nagyon meglepődtem, mikor pl a utánanéztem a Puzsér vezette Sznobjektívnek, hogy az a HírTV csatornáján megy. Amire rögtön azt mondanám "ez tuti fidesz csatorna." Puzsérról sokmindent mondhatunk, de hogy fideszes lenne, azt nehezen.

Vagy szintén a hírTV-n megy a Szabadfogás, közéletet és politikát érintő adásai, amiben szintén viták hangzanak el a kormány működéséről. Oké, nyilván nem olyan sűrűn mennek ezek mint a reggel-délben-este leadott híradók, amikbe feltehetőleg már 2 éve csak migráncsozás megy, de akkor is valami.

Én pl nem nézek TV-t mert nincs és mert minden itt van a neten ami érdekel és kell. Képzeld, a vidéki emberek nagy része is rendelkezik nettel. Úgy állítod be a vidéket mintha valami Móricz Zsigmond kötetből képzelnéd el a kondásokból, napszámos parasztokból és molnárokból álló vidéket.

(erről az jut eszembe amikor az amerikaiak rácsodálkoznak hogy Közép-Európában van villany meg autó!!!)

Plusz ha tegyük fel, nincs net egy egész faluban (max valami teljesen elöregedő 70 fős falut tudok így elképzelni) akkor is van újság, művelődési ház, ahol már külön foglalkoznak azzal hogy legyen net.

A vidékieket azért nem könnyen szólítja meg egy kis párt, mert rögtön a fővárosban akarnak szavazótábort kiépíteni, a fővárosi népesség igényeire szabnak kampányokat. Közben elesnek a számokban mérve is jelentősebb, hozzáteszem sokkal változatosabb vidéktől is.

A fidesz pedig azért lehet pole-pozícióban mert olyan hihetetlenül általános, populista módon ad hírt magáról, és teszi ezt a kampányában is, hogy azt területtől függetlenül bárki képes felfogni, és mivel hülyék mindenhol vannak, ezért be is állnak mögé.

2017. júl. 2. 12:25
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Az anyagi körülményekről meg ne beszeljünk inkább. Oké, BP-n el kell ismernem, több lehetőség van a legtöbb munkavállalónak, de az árak olyan magasak, hogy szépen kifolyik a kezedből az amit megkerestél. Ha valaki nem informatikusként, valami különlegesen piacképes szakmával jön BP-re, hanem bármi általánosabb szakmával, vagy csak mezei érettségivel, akkor gyakorlatilag a vegetálásra van ítélve. Lesz egy albérlete, vagy egy albérleti szobája, ott akciós kenyéren, és akciós vajkrémen eléldegél, vagy azt csinálja mint amit én csináltam majd két évig, minden héten ugyan azt főztem mert rájöttem a legolcsóbb receptre, és így tudtam spórolni. Budapesten is nagy az általános szegénység, és a kilátástalanság, nem egy 30 négyzetméren élő családdal, vagy épp mozaikcsaláddal találkoztam már.
2017. júl. 2. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!