Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van hálapénz az orvosok...

Miért van hálapénz az orvosok körében? Miért nincs normális bérezés?

Figyelt kérdés

Ismerősöm kiköltözött Dániába. Nemrég beteg lett, kórházba került, orvos ellátta, minden rendben volt. Jó magyar szokás szerint adta volna oda a borítékot az orvosnak, mire az megkérdezte tőle hogy miért akarja kirúgatni. Merthogy nem fogadhat el hálapénzt. Kirúgják őket és nem praktizálhatnak, nem éri meg az a kis plusz pénz hogy utána munkanélküli legyen. Nálunk meg lassan elvárják, van olyan eset hogy tarifa van, megsúgja az asszisztens hogy ennyit "szoktak" ( hangsúlyozva ) adni. Persze más a bérezés, egy dán orvos kezdőként kap 9-10 ezer eurónyi koronát, aztán szépen feltornázza közel 25 ezer euróig ( [link] ). Nálunk meg az orvosok átlagbére 240 ezer forint, meg a hálapénz, ami ki tudja mennyi ( persze azért lehet számolgatni, ha hetente 3 műtétje van az adott orvosnak, a valóságban persze ennél jóval több, és mindenkitől csak 50 ezret kap, ami átlag megfelel, akkor az havi 600-700 ezer forint pluszt jelent ).

Félreértés ne essék, én nem az orvosoktól sajnálom a pénzt, hogy van aki havonta több mint 1 milliót megkeres. Pont ellenkezőleg, minden orvosnak meg kéne ennyit keresnie. Nekem magával a hálapénz rendszerrel van a bajom.

Miért van hálapénz? Miért nem normális bért kapnak az orvosok?

2017. máj. 26. 22:50
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Érdekel? Mit gondolsz, egy totálisan lezüllesztett rendszer szereplői méltatlan körülmények között hogyan viselkednek? Mint a legtöbb ember. Frusztráltak, fáradtak, sértődöttek, é némelyikük tehetetlenségében ott törleszt, ahol a legkevésbé szabadna. A betegeken.

Ráadásul ebben a középkori feudális szisztémával működő rendszerben (persze lehetne árnyaltabban is fogalmazni, de az nem erre az oldalra való) a legfőbb érdekelt és a változást gátló a vezető réteg egy része. És e kettő összhatásával létrejön egy olyan abszurd rendszer, amelyben az egyén, akár osztályos főorvos, tenni semmit nem tud. Legfeljebb meggebed, ha tisztességgel akarja ellátni a munkáját.

És még egy fontos dolog. Az orvosok krémje már régen nem ebben az országban dolgozik, éppen a fentiek miatt. És az orvosin is van éppen átbukdácsoló hallgató, akiből aztán mégis lesz orvos. Csak isten ments a kezei közé kerülni.

2017. máj. 27. 17:48
 12/20 anonim ***** válasza:
Számomra elfogadhatatlan, hogyha nem kap pénzt x vagy y orvos, akkor a beteg farag rá. Engem sem fizetnek meg rendesen a munkámért, mégsem köpöm szembe a pékségben dolgozó eladót, mert drága a pékárú. Ezt egy orvosnak magától is tudnia kéne, vagy az egyetem csak tudást ad, józanságot nem?
2017. máj. 28. 10:43
 13/20 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy elfogadhatatlan. De én a következményeket nem szoktam elfogadhatatlannak tartani, sokkal inkább az okokat. De itt arról nem esik szó. Megértem, bonyolult probléma. És főképpen nincs válasz a megoldásra.

Egyébként bármennyire nehéz megérteni, az, hogy "elfogadhatatlan" nem számít. Csak az számít, mit teszel ellene. Az elég hatékony-e.

2017. máj. 28. 17:09
 14/20 anonim ***** válasza:
Azért megyek orvoshoz mert bajom van, három műszakban dolgozom, és a fizetésem után be van fizetve a TB. Erre szinte leköp néhány orvos, mert nem kap egy kis extrát. Vagy a daganatos betegnek odaveti foghegyről, hogy "ne örüljön a jó eredménynek, úgy is meghal"...mert nincs jatt.
2017. máj. 30. 10:01
 15/20 anonim ***** válasza:
13: Nagyon nem igaz, hogy nincs, vagy legalábbis ne lenne válasz. Lehet mutogatni a társadalomra, meg a politikusokra, de az egészségügy mai állapotáért elsősorban az ott dolgozók felelősek.
2017. máj. 30. 16:45
 16/20 anonim ***** válasza:
Igen, ilyen szimplán szokták áttolni a felelősséget. Igen, bármi probléma, a felelősök mindig "ők" sosem "mi". Nos kedves barátom ezért nincs megoldás. A problémát "ők" NEM OLDJÁK MEG, MERT NEM AZ ÖVÉK. A probléma a tiéd, enyém, mindannyiunké, a megoldásából senki sem húzhatja ki magát. Mert aki ezt megteszi, a megoldást hátráltatja.
2017. máj. 31. 15:32
 17/20 anonim ***** válasza:
58%
16: Nem nem, fordítva ülsz a lovon. Pont, hogy az egészségügyi személyzet az, aki a saját felelősségét hárítja a témában. 30 éve ülnek a babérjaikon (borítékokon?), eközben egy épkézláb javaslatot nem tettek le ez alatt az asztalra, ami mögé legalább egy kritikus tömeg felsorakozott volna, csak mutogatnak a döntéshozókra meg a betegekre. Hát mégis ki a fene oldhatná meg ezt a helyzetet, ha a szakma nem akarja? Az, hogy ez az én problémám is, egyáltalán nem cáfolja az előző állításom: a fő felelősség az övék.
2017. jún. 1. 16:13
 18/20 anonim ***** válasza:
Ha éppen az orvosok fejére szakad a plafon, azért ne a beteget tegyék felelőssé, és ne tartsák a markukat már csak azért is. Fizetjük a tb-t, pont. Nem vagyok zsugori, ha látom, hogy normális az orvos, én sem vagyok hálátlan.
2017. jún. 2. 10:40
 19/20 anonim ***** válasza:

Fizeted a fenét. Befizetsz egy keveset. Akkor is keveset, ha az neked sok. Talán tanulmányozd, mibe kerül a gyógyításod. Nem egy szimpla influenza, hanem kicsikét komolyabb. Több mint 2000 leukémiás gyerek van az országban. Egy műtéthez szükséges jobb kés kicsit több, mint 80 millió. Számold ki, mennyi idő alatt fizeted be.

Az orvosok ülnek a babérjaikon. Fogalmad sincs haver, hogy ezek a dolgok miként mennek. Mesélek. Az egészségügyben és az oktatásban az egyes intézmények vezetői (ha az nem megy, úgynevezett kancellár) a szakmához kevésbé ért, mint te hatéves korodban. De egy kézmosót, egy wc papírt, egy fertőtlenítőt, krétát, miegymást akkor lehet venni, ha engedélyezik. Sok idő alatt, És vagy lesz engedély, vagy nem. Szólsz helyettük a betegnek, hogy szabad választása van: vagy megvárja, míg engedélyezik a fertőtlenítőt, vagy vállalja a rizikót és fertőzést. Aztán így is úgy is, vagy meghal, vagy nem. Pedig fizette ám a TB-t.

Nem tudom mi a szakmád, de gondold végig, a legelemibb szükséges holmikhoz, szerszám, miegymás, több szinten át engedélyt kell kérned. Milyen lesz a munkamorálod?

Szóval nem papolni meg rinyálni kell, hanem az ilyen állapotok előidézőit eltakarítani. Voltak a rezidensek is tüntetni, voltak a tanárok hosszú ideig, a társadalom tojt rájuk. Miért várt tőlük bármit is.

Előbb megérteni kellene a folyamatokat, aztán beszélni róla. De még akkor se ilyen stílusban. Nem vezet sehová. De ti aztán tudjátok,mit kellene tenni! Hát tegyétek meg, meglátjuk, mennyire sikerül, mi lesz a következménye. De utána tessék ám vállalni a felelősséget, akár jó, akár rossz jön ki belőle.

2017. jún. 2. 11:34
 20/20 anonim ***** válasza:
Nem írtam olyat, hogy mit kell tenni. Azt írtam, hogyha nem fizetek extrát, akkor miért tagadják meg az ellátást?!
2017. jún. 2. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!