Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van nálunk 199 képviselő?

Miért van nálunk 199 képviselő?

Figyelt kérdés

Hollandiában 17 millióan élnek, területileg kevesebb mint feleakkora ( 41 ezer km2 ), a parlament mégis csak 150 főből áll.

Kanada lakossága 35 millió fő, területe 10 millió km2, a képviselőház mégis alig 308 főből áll.

Magyarország kis területű ( 90 ezer km2 ), lakossága kevesebb mint 10 millió fő, mégis 200 fős parlamenttel rendelkezik. De szükséges ennyi ember? Miért kell ekkora parlament? Nem lenne elég 140-150 fő ( tudom hogy ezt hozzáértők dolgozzák ki és nem hasraütés szerűen mondanak egy számot mint én, de biztos hogy nem egyféle számolási módszer van )?

2017. ápr. 24. 16:07
 1/9 KecskeShajt újra! ***** válasza:
100%
Egy miatt biztos nem fogják tovább csökkenteni a számukat: a képviselői fizetés jól jön azoknak, akik benn ülnek.
2017. ápr. 24. 16:09
 2/9 anonim ***** válasza:
82%
Azért, mert a Fidesznek így jó.
2017. ápr. 24. 16:13
 3/9 A kérdező kommentje:

Egyébként elírtam a kérdést.

"Hollandiában 17 millióan élnek, területileg kevesebb mint feleakkora ( 41 ezer km2 )"

Ez így hangzik normálisan: területileg feleakkora se mint Magyarország, 41 ezer km2.

2017. ápr. 24. 16:16
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Hogy könnyebben lehessen irányitani a frakciókat,Igy minimalizálható a lázadó elemek megjelenése a frakción belül.A parlamenti "munka" ma már csak az ukázba adott szavazásokról szól.

Érdemi munka nem folyik ott.

Az ellenzék pedig nem tud közismertté válni és nem tudnak ismertséget szerezni mivel kevés helyet tudnak megszerezni.

2017. ápr. 24. 16:40
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Már így is csökkentették a parlamenti képviselők létszámát 365-ről 199-re 2011-ben, szóval ahhoz képest jobb :D
2017. ápr. 24. 17:59
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Így is majdnem megfelezték. 386 képviselő volt 2014-ig, ami irdatlanul sok volt egy ilyen pici országhoz. Tudni kell, hogy a 386 képviselőt Nagy-Magyarországhoz méretezték, 1800-as évekbeli maradvány volt, ami az ország akkori lakosságához és területéhez képest teljesen okés volt. Aztán utána valahogy semelyik ingyenélő sem akart megválni a székétől, én a mai napig nem értem, hogy a Fidesz ezt hogy tudta keresztülvinni, kevés jó döntéseik egyikeként.
2017. ápr. 24. 18:04
 7/9 A kérdező kommentje:
6# igen, ezzel egyetértek. 386 képviselő nagyon sok volt és ( nem hittem volna hogy ilyet mondok, de: ) a fidesz jól tette hogy csökkentette a képviselők számát. Ellenben a 200 fő még mindig sok. Ráadásul most már a választási rendszer is... Finoman szólva is szar.
2017. ápr. 24. 18:07
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Én nem tudom, hogy sok, vagy kevés 199 képveslő, bár nem hiszem, hogy ez lenne a lényeg. Egyébként, például a Svájci, szlovák, cseh, dán, finn, norvég, svéd parlamentek, lényegesen több képviselővel működnek, mint a magyar. A belga és osztrák, arányaiban hasonló létszámú. Szóval, mindenre találsz példát és ellenpéldát.
2017. ápr. 24. 20:12
 9/9 anonim ***** válasza:
Még mindig jobb mint régebben, mert akkor nem csak ennyi volt! :D
2017. ápr. 24. 21:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!