Miért olyan hihetetlen, hogy el tudnánk érni az osztrák színvonalat?
A magyar 1 főre jutó GDP: 26,275
Az osztrák: 46,986
Kb. 56%-al nagyobb. Ezt 10 év alatt el tudnánk érni évi átlagos 5-6%-os GDP növekedéssel. Persze az osztrák gdp sem stagnálna 10 évig, de már az is nagy szó lenne, ha 10 év múlva úgy élnénk, mint ők most. A fidesz már lassan 10 éve hatalmon van, simán végbevihetett volna egy ilyet.
Most minden feltétel meg van teremtve pedig, a költségvetési egyenleg jó, be lehetne fektetni a pénzt, nem szórni:
Vagy például a korrupciót fel lehetne számolni, ami minden közgazdász szerint visszahúzza a gazdasági növekedést.
Versenyképességet lehetne javítani, termelékenységet... de ezekre nem költ a kormány.
# 15
Kiváncsi leszek, hogy a te hozzászólásodat is kitörlik-e, miután az enyémet kitöröltetted. Mivel az olvasás nem nagyon megy, és úgy okoskodsz... kiemeltem a stagnálást is a kérdésemben, erre te vergődsz azzal kapcsolatban. Röhejes színvonal.
Egy picikét belekötök a matekba, ha nem baj. Mert te azt azt számoltad ki, hogy az magyar az osztrák GDP 56%-a, viszont ez nem azt jelentik, hogy 56%-al nagyobb az osztrák.
Ha rendesen kiszámolod akkor az jön ki hogy az osztrák a magyarnál 78%-al nagyobb, vagyis a mostani magyar GDP 178%-a jelenleg. Nüansznyi különbség, de mégse ugyanaz. :)
"Kb. 56%-al nagyobb."
78%-kal... (46k/26k ~ 1,78) Amit te osztottál (26k/46k ~ 0,56) az az, hogy a magyar GDP alig több, mint a fele osztráknak. Szimpla matek, de amíg ezt így nagy tömegben rosszul számolják, addig nem is várok túl nagy javulást az országban.
Azaz 5-6% növekedéssel is ~12 év lenne (1,05^12 ~ 1,8) a mostani osztrák GDP. Ők se fognak addig a seggükön ülni. Meg aztán 5-6% növekedést még Orbán sem talál ki. A reális a 2-3%, esetleg köze 4. Így meg 20 év. A mostani.
Mellesleg a GDP-be túl sok minden beletartozik, aminek semmi köze az életszínvonalhoz. Valószinűleg ettől a 80%-tól is messzebb vagyunk az osztrákoktól jelenleg.
"Kiváncsi leszek, hogy a te hozzászólásodat is kitörlik-e, miután az enyémet kitöröltetted. Mivel az olvasás nem nagyon megy, és úgy okoskodsz... kiemeltem a stagnálást is a kérdésemben, erre te vergődsz azzal kapcsolatban. Röhejes színvonal."
De te nagyon egyszerű, ki a francot fog érdekelni 10 év múlva, hogy hogy élnek most az osztrákok?
1980 után ott volt az egy főre eső osztrák, mint most a magyar. Szerintem az akkori magyar nagyon örült volna az akkori osztrák szintnek. Na, akkor ha ő örült volna, akkor neked miért nem jó? Elmondjam, vagy magadtól összerakod?
Azért, mert a gazdagság és a jólét relatív. 500 évvel ezelőtt már akkor gazdag voltál, ha nem fenyegetett az éhhalál minden évben. Ma ennyi elég hozzá? Nem, ma ez már alap. 1980-ban mi számított gazdagnak? Van otthon vezetékes telefon, egy tévé, meg egy ócska autó. Sőt, ha még szennyvíz is volt a házban, akkor már te voltál a Jani. Ma ez mire elég? Egy putri is jobban felszerelt. 10 év múlva a mai osztrák életszínvonal mi lesz nekünk, ha közben náluk 46 ezer USD helyett 55 lesz az egy főre eső? Ugyan úgy csórónak fogod érezni magad és eszedbe nem jut majd arra gondolni, hogy "ejj, de jó, 10 éve a sógorok is így éltek".
Ráadásul még mindig nem értem, hogy te ezt a fix 5-6%-ot hogy gondolod. Szerinted ez döntés kérdése?
Tök mindegy, hogy fordítva osztottam éjszaka, a 5-6 százalékot már jól számoltam. 6%-al mindenképp meglenne, de csak 5%-os növekedéssel is 42 ezer felett lenne az 1 főre jutó gdp vásárlóerő-paritáson.
Románia is 5-6 százalékokat növekszik mostanában.
26x1.06^10=46.56
# 24
Nagyon dilettáns vagy, jobb lenne, ha hanyagolnád ezt a témát. A GDP tulajdonképpen egy több tényezős egyenlet, a gazdaság általában döntések mentén alakul, nem tudom ezzel mennyire mondtam újat neked. Nyilván nem úgy, hogy holnap Orbán Viktor felírja egy papírra, hogy GDP növekedés 2018: 5.2%, Matolcsy György aláírja, és akkor az annyi is lesz.
Ennyit nem tudsz, akkor inkább ne kommentelj.
De ezt már leírtam az előző kommentben is, amit jelentettél, nem tudom mit nem lehet ezen érteni.
De te ezt még mindig úgy kezeled, hogy a GDP döntés kérdése :D Ráadásul a GDP nem is jó mérőszám az életszínvonalra. Egy hatalmas járvány vagy természeti katasztrófa pl. eléggé meg tudja növelni a GPD-t, viszont a jótékony hatásuk... hát nem létezik.
Továbbá a lehülyézésemen kívül nem is reagáltál semmit arra amit írtam. Kit fog érdekelni 10-20 év múlva a jelenlegi osztrák színvonal? Hiszen most is az egykori osztrákok helyzetében vagy, ha a GDP-t nézzük.
Sehol sem írtam ilyet, hogy ez egy szimpla döntés függvénye. Másodjára bizonyítod be, hogy végig sem olvasod a kérdésem,
a stagnálással való vergődésed után.
Szerinted ugyan az 10 év múlva az osztrákok mai színvonalán lenni, mint hogy most a 80-as évek osztrák színvonalán élünk?
Ugye nem kell megmagyaráznom, hogy ez miért hülyeség, kérlek...
Mellesleg teljesen úgy beszélsz, mintha szarni kéne az egész GDP dologra mert semmi értelme, köztévén nyomnak le ilyen dumákat.
Igen, 10 év múlva a mostani osztrák életszínvonalnak örülni semmi más csak demagógia, ráadásul hiába tépem a számat, hogy nem a GDP az életszínvonal mérőszáma, mert csalóka, negatív dolgok is növelhetik, persze neked erről lényegében fingod sincs.
A stagnálós dolgot meg még mindig nem értem. 5-6%-kal csak a 10 éves osztrák színvonalat fogjuk elérni GDP-t tekintve. Az igazit meg nem. Magyarázd már kérlek, hogy mit értek félre, addig meg gyűjtök pár aláírást, hogy nőjön a GDP megfelelően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!