A Momentum pontos milyen ügynök aktákról beszél, és egészen pontosan mit akarnak elérni ezzel kapcsolatban?
Az ügynökakták azok az iratok, amelyeket a Kádár-rendszer titkosszolgálatai készítettek. Mivel nálunk a rendszerváltás nem járt semmilyen következménnyel a diktatúra működtetőire nézve, sokuk most is tagjai a hatalomnak, noha akár vér is tapadhat a kezükhöz.
Ezért szeretnék már sokan régóta, ha nyilvánosságra hoznák, hogy ki-milyen szerepet töltött be az előző rendszerben, kik dolgoztak titokban a titkosszolgálatnak.
A Momentum nyiván ezzel csak politikai tőkét, népszerűséget akar magának szerezni, nem hiszek az ártatlanságukban.
"A Momentum nyiván ezzel csak politikai tőkét, népszerűséget akar magának szerezni, nem hiszek az ártatlanságukban."
Hát akik ellenzik az ügynökakták megnyitását, én azoknak az ártatlanságában sem hinnék.
Attól még hogy a rendszer mit követel meg, attól még az embernek tudnia kellene, hogy emberellenes, ha valakinek egy életre tönkreteszi az életét, jóformán a semmiért.
Ez egyrészt, másrészt pedig ez nem arról szól, hogy KISZ tag, vagy párttag, hanem hogy már akkor is milyen ambiciózus volt és, hogy milyen áron jutott el a felsőbb körökbe.
Legalább is én egy elég éles határvonalat húznék a nagyapám rendszerkiszolgálása (befogta a száját és dolgozott a megélhetésért) és a besúgók/szélhámosok/korruptak/hataloméhesek rendszerkiszolgálása között.
Amit összességében mondtam az sarkítás valamilyen szinten, de az ellenőrzés pont azt szolgálná, hogy ezeket a szélsőségeket kiszűrje. Márpedig ez nem történt meg.
# 6/6 Időpont ma 11:35
Csak a saját felmenőidét kérheted ki.
Nem Józsibácsit, a parlament portását, Pista közrendőrt vagy Kádár sofőrjét akarják számonkérni, hanem akik aktív szerepet játszottak a diktatúrában és az elnyomásban. Egy ilyennek semmi keresnivalója egy demokratikus ország vezetésében, hisz' mint láthatod és tapasztalhatod, akik abban a rendszerben nőttek fel, ugyanúgy önkényuralmat és diktatúrát szeretnének.
Fogalomzavar.
Te most a "titkosügynökökről" beszélsz, vagyis a törvényi keretek között működö szolgálatok munkatársairól? Azokat egy országban sem tárják elő a sajtó számára, mert akkor működésképtelen lenne egy titkosszolgálat.
A közbeszédben használt "ügynökakták" viszont a kommunista államvédelem által zsarolással, pénzzel beszervezett spiclik és a megbízóik köreit jelenti. És ez az, amit az egymást követő kormányok tűzzel-vassal megvédenek a nyilvánosságtól.
De miről beszélümk pontosan? A spicli, amit mondasz az egy jogi kategória, az egy foglalkozás volt?
"Legalább is én egy elég éles határvonalat húznék a nagyapám rendszerkiszolgálása (befogta a száját és dolgozott a megélhetésért) és a besúgók/szélhámosok/korruptak/hataloméhesek rendszerkiszolgálása között. Amit összességében mondtam az sarkítás valamilyen szinten"
Itt magadnak mondasz ellent, miszerint sarkítottál, hogy éles legyen a határvonal, de a határvonal nem éles. Az élességet szerintem csak az adhatja, amit én mondok, hogy az adott rendszer jogai szerint jogos vagy nem jogos tevékenység. Minden más szubjektív, homályos határvonal lenne, és éppen ez a vita tárgya évtizedek óta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!