A "Mohácsi Busójáráson" történt incidensben kinek volt igaza? Az apukának vagy a néphagyománnynak?
A Mohácsi szokásos Búsojáráson történt egy incidens, ami politikai színben jött elő a médiában és a német migráns erpszakoláshoz hasonlították. Történt, hogy a család 15 éves kislányát búsójárás közben letapizták a Busók, akik ilyenkor tajt részegek, lehet nem is láthatták milyen korú a lány, de lehet tévedek. [link]
Annyit tudni kell a Búsójárás népi hagyományáról, hogy : baltával, késsel jöttek a Búsók, ez később nem tetszett a papnak, mert meghempergették a havas pocsójában. Ezek után szelídebbek lettek a Búsók, de továbbra is, ha nem vendégelték meg őket étellel fölszántották az udvart és a szekeret szétszedték, majd összerakták a tetőn, ha viszont kaptak ételt csak teliszorták hamuval a házat. Ez csak részlet a világnak bemutatott dokumentumfilmből [link]
Lényeg, hogy az a divat hogy a Búsó mindent megtehet ilyenkor és a nők ennek örülni szoktak. Kinek van igaza?
"Az ilyen okból bekövetkezett károkért Mohács Város Önkormányzata nem vállal felelősséget"
Nem az önkormányzatnak kell felelősséget vállalnia. Fiatalok letapizása pedofília! Az állam hibája, ha ezt engedi!
"Na, az milyen katona lehetett, aki megijedt és elfutott egy ilyen hacukás alaktól ! :XD"
Hát szerintem Te is összeszarnád magad, ha nem úgy mennél oda, hogy busójárás meg tudod mi az a busó meg, hogy nincs bennük rossz szándék, csak sétálnak. Amúgy ez a törökelűzős sztori csak legenda.
# 19-es az a kérdés, hogy erről előzőlegesen vagy a helyszínen tájékoztatták-e az oda érkezőket?
Mai világban, amikor ettől hemzseg az internet, tv-ben is hallani különböző eseteket, az emberek rosszabb dolgokra fognak következtetni. 22 éves vagyok, Egerbe nőttem fel, most Miskolcon tanulok és ismerem a hagyomány kialakulásának történetét, hogy miért rendezik meg, de speciel a fogdosásról/tapizásról most hallok először, úgy gondolom, hogy nem egyedül vagyok vele.
Most megnéztem a hivatalos honlapot és ott egyetlen a utalás a fűrészporral töltött zsákkal való ütlegelésre találtam utalást. Semmi másra. Most mennyi ideig tartott volna azt a két sorral kibővíteni a "FELHÍVÁS a Busójárásra érkező vendégekhez!!!" menüpontot?
Ha már néphagyományokat emlegetünk, azért azt se felejtsük el, hogy az egyrétegű testhez simuló ruházat, mint például a farmernadrág, nem igazán népviselet.
Szerintem a szervezők hibáztak, ha már hagyományról beszélünk, akkor miért nincsen megemlítve a hivatalos honlapon?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!