Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az idős emberek miért ilyen...

Az idős emberek miért ilyen csökönyösek a politikában?

Figyelt kérdés

Csak saját tapasztalattal tudok élni, de most arról van szó, ahol itt én élek - falu + mellette megyei jogú város -, hogy az idős embereknek, inkább a diplomásoknak általában van egy véleménye a politikáról, de jórészt csak felületes, olyan ideológia fajta - esetenként rajongás pártok, nézetek esetleg emberek iránt. De nem erről lenne szó. Hanem, ha valaki egyetlen egy pontban nem ért velük egyet, akkor olyan szintű gyűlölettel, szánalommal, (!)haraggal képesek ahhoz a személyhez viszonyulni, mintha minimum népirtást követett volna el. Valamint tények, események, cselekedetek százaival bombázzák az embert, és gyakran olyanokat mondanak, amik akkor történtek, mielőtt a fiatalabbja még meg sem született, esetleg még járni alig tudott. Egyáltalán nem tudják elfogadni, hogy nem tudnak mindent a politikáról. Persze szoktak okosakat is mondani, nem az mondom.

Nem akarok általánosítani. Ismerek sok rendes, normális természetű, nyitott embereket is ~50-90 évesek köreiben is. De most ezekre a politikai 'szakértőkre' lennék kíváncsi, hogy ez miért van? A kommunizmusból fakadhat ez a fajta mentalitás? Csak én tapasztalom ezt?

Köszönöm a válaszokat, nem akartam senkit megbántani.

2017. febr. 25. 07:46
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Ui.: már csak azért is kérdezem, mert meglehetősen nagy széthúzó erőt képesek generálni a társadalmon belül.
2017. febr. 25. 07:48
 2/12 anonim ***** válasza:
33%
Az idős emberek mindenben csökönyösek. Azt hiszik, ők mindent tudnak, csak mert sokat éltek már.
2017. febr. 25. 08:09
 3/12 anonim ***** válasza:
41%

A fiatalok különbek? Akik csak a Fidesz médiát olvassák, sokkal tájékozatlanabbak. Sok fiatal csak a hallott propaganda alapján Fideszes, Jobbikos stb.

Egy fiatalnak csak hasznos, ha olyan tényeket hall, amik a születése előtt történtek. Ma nagyon sok a hamisítás a régi időkkel kapcsolatban.

Az az egyén hibája, ha haragszik arra, aki nem hisz neki. De ebben a fiatalok sem különbek.

2017. febr. 25. 08:12
 4/12 anonim ***** válasza:
66%
Amíg a nyugdíjasok 90%-a a kádár rendszert sírja vissza, hogy milyen faza is volt akkor mert vót lakás meg el tudott menni a moziba heti 2x, addig nem beszélhetünk olyanról, hogy az idősektől hallasz tényeket milyen is volt a valóság régen kedves utolsó.
2017. febr. 25. 08:17
 5/12 anonim ***** válasza:
97%
2-3-asnak igazuk van, nem tudok már érdemben mit hozzűfűzni. Egyrészt ez igaz a fiatalokra is, másrészt a korral jár, hiszen aki pl. már megélte hogy az állam elveszi mindenét, az nem fog benne többet bízni akkor sem, ha a legjóindulatúbb államférfi mond valamit.
2017. febr. 25. 08:26
 6/12 anonim ***** válasza:
96%

Meglátásom szerint általában az csökönyös, aki nem elég széles látókörű - nevezhetjük korlátoltnak. Egy sokat látott ember, aki sok mindennek látta az ellenkezőjét is, meg egyféle dolognak látta a sokféle változatát, árnyalatát, az kevésbé korlátolt, és kevésbé csökönyös is, valamint elfogadóbb. Még ha meg is öregszik idővel.

Ismertem "csökönyös" idős embert a környezetemben, aki pl. '56-ról csak a személyes tapasztalatát, és arról kialakult személyes értékelését volt hajlandó igaznak tekinteni, a másképpen nyilatkozókat valamilyen ellenség kategóriába dobozolta. A személyes véleménye mintha az idővel, korral abszolutizálódott volna, a gondolkodás rugalmasságának az elvesztésével, más gondolatok befogadásának a képtelenségével "csökönyösen" a maga igazát hajtogatta, és ha mást mondott, akár a saját fiát is ellenségnek volt képes tekinteni.

Szóval, nem a kommunizmus a jelenség okozója, szerintem, hanem a nem kellően széles látókörből eredő, a korral fokozódó korlátoltság.

2017. febr. 25. 09:19
 7/12 anonim ***** válasza:
95%
Gondolom ez amiatt is van, hogy akkor eléggé szabályozott és sok esetben tiltott volt az utazás és így kevés dolgot ismerhettek meg a világból, így kialakult náluk egyfajta szűklátókörűség. Akkoriban a szocializmus alatt egyfajta propaganda is működött ami cenzúrával és hírek hamisításával egyfajta beszűkült gondolkodásra nevelte a népet, hogy ne gondolkodjanak csak fogadják el a tanácsi utasításokat és robotoljanak a gyárakban az 5 éves terveknek megfelelően. Ez hasonló, mint amit most Észak-koreában lehet látni.
2017. febr. 25. 09:32
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Az nekem is durva, amikor valakiben ennyi érzelem van ilyen témákkal kapcsolatban. Van egy rádióműsor, amit néha hallgatok az autóban (Paláver), be lehet telefonálni és beszélni politikáról, hát én csak lesek hogy mennyire fanatikus némelyik. Felemeli a hangját, felhergeli magát (pedig nem vitaműsor, tehát beszélhet amennyit akar), múltkor valaki még el is sírta magát. Elég abszurd.
2017. febr. 25. 10:16
 9/12 anonim ***** válasza:
24%

A fiatalok sem különbek sokkal ebből a szempontból.

A nyugdíjasok viszont meg már sokkal jobban ráérnek az ominózus bandák propagandáit hallgatni. Azért is próbálnak a kedvükben járni ha csak tudnak.

2017. febr. 25. 12:44
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
#4! "Amíg a nyugdíjasok 90%-a a kádár rendszert sírja vissza" Nem tudom, hogy ezt honnan vetted? Valami tényleges statisztikai adat? Esetleg hasraütés? Én nagyon nem igy látom.
2017. febr. 25. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!