Az idős emberek miért ilyen csökönyösek a politikában?
Csak saját tapasztalattal tudok élni, de most arról van szó, ahol itt én élek - falu + mellette megyei jogú város -, hogy az idős embereknek, inkább a diplomásoknak általában van egy véleménye a politikáról, de jórészt csak felületes, olyan ideológia fajta - esetenként rajongás pártok, nézetek esetleg emberek iránt. De nem erről lenne szó. Hanem, ha valaki egyetlen egy pontban nem ért velük egyet, akkor olyan szintű gyűlölettel, szánalommal, (!)haraggal képesek ahhoz a személyhez viszonyulni, mintha minimum népirtást követett volna el. Valamint tények, események, cselekedetek százaival bombázzák az embert, és gyakran olyanokat mondanak, amik akkor történtek, mielőtt a fiatalabbja még meg sem született, esetleg még járni alig tudott. Egyáltalán nem tudják elfogadni, hogy nem tudnak mindent a politikáról. Persze szoktak okosakat is mondani, nem az mondom.
Nem akarok általánosítani. Ismerek sok rendes, normális természetű, nyitott embereket is ~50-90 évesek köreiben is. De most ezekre a politikai 'szakértőkre' lennék kíváncsi, hogy ez miért van? A kommunizmusból fakadhat ez a fajta mentalitás? Csak én tapasztalom ezt?
Köszönöm a válaszokat, nem akartam senkit megbántani.
A fiatalok különbek? Akik csak a Fidesz médiát olvassák, sokkal tájékozatlanabbak. Sok fiatal csak a hallott propaganda alapján Fideszes, Jobbikos stb.
Egy fiatalnak csak hasznos, ha olyan tényeket hall, amik a születése előtt történtek. Ma nagyon sok a hamisítás a régi időkkel kapcsolatban.
Az az egyén hibája, ha haragszik arra, aki nem hisz neki. De ebben a fiatalok sem különbek.
Meglátásom szerint általában az csökönyös, aki nem elég széles látókörű - nevezhetjük korlátoltnak. Egy sokat látott ember, aki sok mindennek látta az ellenkezőjét is, meg egyféle dolognak látta a sokféle változatát, árnyalatát, az kevésbé korlátolt, és kevésbé csökönyös is, valamint elfogadóbb. Még ha meg is öregszik idővel.
Ismertem "csökönyös" idős embert a környezetemben, aki pl. '56-ról csak a személyes tapasztalatát, és arról kialakult személyes értékelését volt hajlandó igaznak tekinteni, a másképpen nyilatkozókat valamilyen ellenség kategóriába dobozolta. A személyes véleménye mintha az idővel, korral abszolutizálódott volna, a gondolkodás rugalmasságának az elvesztésével, más gondolatok befogadásának a képtelenségével "csökönyösen" a maga igazát hajtogatta, és ha mást mondott, akár a saját fiát is ellenségnek volt képes tekinteni.
Szóval, nem a kommunizmus a jelenség okozója, szerintem, hanem a nem kellően széles látókörből eredő, a korral fokozódó korlátoltság.
A fiatalok sem különbek sokkal ebből a szempontból.
A nyugdíjasok viszont meg már sokkal jobban ráérnek az ominózus bandák propagandáit hallgatni. Azért is próbálnak a kedvükben járni ha csak tudnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!