Nem tartjátok furcsának azt, hogy azok nyomatják leginkább ezt a "magyar és lengyel két jó barát" dolgot akik Hitlerrel, a nácikkal szimpatizálnak?
Gondoltam felteszek erről egy kérdést mert feletébb furcsának tartom ezt a dolgot.
Magyarországon jelenleg, ahogy régen is, sokan tekintenek a lengyelekre barátként és mondják, hogy milyen fontos, hogy a két nemzet jóban legyen egymással a történelmi kapcsolatai miatt stb.
Na most annak idején a jobboldali politikai elit, élén Horthyval, a náci Németország mellett vitte bele Magyarországot a háborúba és kitartott mellette hosszú ideig, majd utána Szálasi vette át a hatalmat aki szintén ezt tette.
Általában a jobboldali, nacionalista emberek azok akik a lengyel-magyar barátság fontosságát hangsúlyozzák.
Pl. fideszes és jobbikos/szélsőjobboldali, hungarista emberek.
A Harmadik Birodalom annak idején megszállta és kegyetlenül elnyomta Lengyelországot és sokat szenvedett az egész nép. Ráadásul a nácik a lengyeleket alsóbbrendűnek tekintették.
Szóval nem ellentmondásos, hogy akik olyanokat tisztelnek akik elnyomták, gyűlölték és kifoszották a lengyel népet, azok mondják a legerősebben, hogy mennyire fontos a lengyel barátság?
Jó persze lehet azt mondani, hogy a Fidesz és a Jobbik nem nyíltan tiszteli a nácikat, viszont Horthyt igen és a rendszerét, pedig ő Hitler oldalán állt ami már önmagában a lengyelek megalázása.
Lehet, hogy ez a téma nem olyan fontos jelenleg, de gondoltam megkérdezem mert elég furcsának tartom ezt.
Szóval ti mit gondoltak erről?
Nem tartjuk annak.
"Gondoltam felteszek erről egy kérdést mert feletébb furcsának tartom ezt a dolgot."
Persze! :D Inkább egy provokátor vagy, ráadásul osztályon aluli... :P
"Ne bántsátok, még nem tanulta a történelmet, általánosba jár."
Szerintem inkább kisegítőbe járhat! :)
Az a baj, hogy nem azt kérdezed, hogy ez így volt-e, hanem tényként kezeled a baromságaidat.
Kezdve a rengeteg lengyel menekülttel, folytatva azzal, hogy egy ilyen kisország mit tudott volna csinálni egy olyan ország árnyékában, ami északon, nyugaton határolta és 20x nagyobb volt a népessége, a technikai, gazdasági fölényt meg sem említve.
"Horthy sem önként állt Hitler mellé, hanem kényszerből."
Sajnos így is úgy is ki lettünk rabolva. A kérdezőnek meg üzenem, hogy hülyeségeket beszél. Max. annyi igazságtartalma lehet, hogy a jobboldali szimpatizánsok többször mondanak történelemmel kapcsolatos dolgokat. Akár a lengyel magyar barátságot, vagy akármi mást. De egyébként ezt a szólást fiatalok között hallani a legkevésbé gyakran (sőt, én még egyszer sem hallottam fiataltól), pedig azok között elég sok jobbikos is található (talán arányaiban köztük van a legtöbb?). Tehát már csak emiatt megbukik az, hogy a lengyel magyar barátságos szólást csak jobbikosok hangoztatnák. Azt viszont még hozzáfűzném, hogy szerintem a legtöbb magyar lakost nem sok dolog köti a lengyelekhez, tehát már nem is nagyon állja meg a helyét ez a mondás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!