Fidesz miért hozta létre azt a törvényt, hogy próbaidő alatt indok nélkül ki lehet rúgni a munkavállalót?
Hogy csökkentse a bürokráciát.
Amúgy ugy-e tudod, hogy indoklás nélkül fel is lehet mondani?
A fidesznek sok vaj van a fején, de ne beszéljetek ostobaságokat.
A munka törvénykönyvében legalább 20 éve él az a szabály, hogy próbaidő alatt mindkét fél indoklás nélkül azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Ez a próbaidő lényege. Egy átlagos interjú alapján sem a munkáltató sem a munkavállaló nem lehet 100 %-ig biztos abban, hogy jó döntést hozott. A "lakva ismerni meg a másikat" elv alapján ad lehetőséget a törvény a szerződés azonnali felbontására, de mindkét fél részére azonos feltételekkel.
"A munkaadóknak adott gesztus."
A munkavállaló is ugyanúgy felmondhat bármikor a próbaidő alatt kötelezettségek nélkül.
Amúgy teljesen jó mindkét fél részéről, mert élesben derül ki, hogy alkalmas e az új alkalmazott, és az is hogy neki mennyire jó a cégnél az adott pozíció, környezet.
Ezt a törvényt nem a Fidesz hozta.
Pont ez a próbaidő lényege.
A munkavállaló is indok nélkül leléphet próbaidő alatt.
"
1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről
---
Próbaidő
81. § (1) A munkaszerződésben, a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető.
(2) A próbaidő tartama harminc nap. Kollektív szerződés, illetve a felek ennél rövidebb vagy hosszabb, de legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt is megállapíthatnak. A próbaidő meghosszabbítása tilos, ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(3) A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti."
Már ekkor is volt.
Szal nem kell itt a Fityesz meg egyebek, normális országokban mindenhol így működik.
De ha téged jobban megnyugtat, hogy indoklással rúgnak ki, akkor találnak neked majd kifogást.
Én öreg róka vagyok és ha az emlékezetem nem csal,valamikor réges régen a mtk.azt is kimondta,hogy a próbaidőt hány alkalommal lehet meghosszabítani ami után a munkavállaló és a munkáltató kapcsolata egy magasabb szintre lépett az azzal járó jogokkal és kötelezettségekkel.
A próbaidő azért próbaidő,ahogyan ezt előttem írták... Viszont, hogy nincs időbeni korlátozás ez egyértelműen a munkaadónak kedvez és teljesen kiszolgáltatottá teszi a munkavàllalót,bizonytalanná teszi a jövőjét ami közvetetten a gazdaságnak is ártalmas.
Szóval alapvetően nem a próbaidő alatti elbocsájtás lehetősége a probléma hanem a határozatlan idejű szerződés hiánya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!