Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Belegondolunk akkor amikor a...

Belegondolunk akkor amikor a hataron tuli magyaroknak autonomiat követelünk, hogy mi hogyan bántunk a nemzetisegekkel? Hol vannak mar a sváb falvak a Dunakanyarban, Baranyaban, Tolnaban? Hol vannak a mura ill. a Drava mentem a Horvat falvak?

Figyelt kérdés
Nyaron biciklituraztam amikor több sváb faluba betèrtem,ès nèmet turistànak adtam ki mag am,de szinte alig volt valaki aki èrtette volna mit akarok,akik igen,azok is kb csak egy-ket szot beszèltek,Mind egy àtlagos nèmetnyelvtanulo.az egykoron Horvat Ajku falvakban sem halottam Horvat szot
2017. febr. 12. 12:07
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:
Egyebkent, pont azt irtam, hogy Magyarorszagot nem lehet összehasonlteni a nemzetisegi törvenyeket masik orszaggal, de az sem igaz, hogy Magyarorszagnak ne lett volna belsö önallosaga a kiegyezesig.1848 elött is volt magyar orszaggyules a pozsonyi dieta, rendi dualizmus volt, a kiraly a rendekkel közösen kormanyzott, igy vezettek be, 1844ben a magyra mint hivatalos nyelvet, az uralkodo alirasavalegy olyan orszagban, ahol kb 44 szazalek volt a magyarok aranya, nem lett-e volna jobb, ha marad a semleges latin. Egyebkent 18.szazad vegeig amikor a "nemzettudat" megjelent, a Földön kint kapalo szekelynek, semmi baja nem volt a roman a szomszedjaval, sem a Felvideken kint kapaolo totnak a magya szomszedjaval es igy tovabb
2017. febr. 12. 15:48
 22/26 Szimeon ***** válasza:

És a reformkorban hány év után hívták össze a rendi országgyűlést? És amikor a kalapos király a németet tette hivatalos nyelvvé egy olyan országban - Magyarországon - ahol gyakorlatilag néhány százaléknyi német élt? Szóval abban az országban, amelyiknek széleskörű belső önállósága van, abban aztán lehet simán rendeletileg kormányozni - kívülről. De mindegy is ez. A magyarok egyáltalán nem voltak asszimilálóbbak mint akármelyik nyugati államalkotó nemzet, sőt vélhetően jóval kevésbé voltak azok, hiszen itt sokáig nem volt jelentősége annak, hogy ki milyen nyelvű - hiszen valóban latin volt a hivatalos, iskolák meg alig voltak. A francia, angol példát már említettem, azokat aligha lehet túlszárnyalni.

A mai magyarországi nemzetiségi kultúrával egyébiránt én sem vagyok elégedett - de, sajnos ez jelentős részben a nemzetiségiek tökéletes érdektelenségére vezethető vissza. Ismerek szlovákokat, akik nem tanítják szlovákra a gyerekeiket - pedig az iskolában lenne erre mód, de ők nem. Pedig a nagymama még napi szinten szlovákul kommunikált. Ismerek svábokat - na ők tanítják a gyereket, de nem a magyarországi német kultúrára, hanem a német irodalmi nyelvre, azért hogy majd ki tudjon menni dolgozni. Magyarországi horvátot nem ismerek, ezért velük kapcsolatban nyilatkozni nem tudok.

2017. febr. 12. 16:49
 23/26 Szimeon ***** válasza:
Jut eszembe kérdező. Bolgárt ismerek. Nekik volt egy saját iskolájuk Budapesten. Ott a magyart gyakorlatilag idegen nyelvként tanulták Magyarországon. Négy-öt éve be kellett zárni. Tudod, miért? Mert egy szülő sem iratta oda a gyerekét.
2017. febr. 12. 16:55
 24/26 A kérdező kommentje:
II.Jozsef Rossz uralkodo volt,nem volt Igazi Habsburg,Teljesen jogos volt a magyar Redner ellenallasa,de vissza is vonta a nyelvtorvenyt halalos agyan.de egyebkent a latin volt a legjobb hivatalis nyelvnek,de a magyarnal meg a nemet is jobb volt,mert a magyar nyelv hivatalissa tetele is csak fellazitotta a nemzetisegeket.csakitt nem a par szaz bolgarrol van szo hanem a tortenelmi kisebbsegekrol.
2017. febr. 12. 18:26
 25/26 anonim ***** válasza:
Ilyen antimagyar ömlengést!
2019. febr. 25. 20:09
 26/26 anonim ***** válasza:
Jézus gyere le, nem tudom értelmezni a kérdezőt. Na kezdjük a szép résznél 1945ben vesztettünk, a németekre és magyarokra vonatkozott a kollektív bűnösség elve, Magyarországon a zsidó származású Róth manó kitelepíti a svábokat. Azért nem hallasz német szót, mert a kitelepített németek hellyére magyarok jöttek, de így is volt “védett” terület, Pilis. Ott pedig asszimilálodtak, mivel hogy más német dialektusban beszéltek, ezért mondjuk a pilisvörösvári sváb megértette a pilisszentiváni svábot, de a pomázit, már nem. És ha voltál Erdélyben, akkor Nagyszebenben nem mentél be a kocsmába sörért, németűl? Erdélyben élő magyarok helyzete meg teljesen más, mint amagyarországi sváboké. Kövezz meg nem tudok svábúl a németet csak-csak, de abból is a Hochdeutschot, szóval ennyi. És te pedig tuti egy provokátor vagy, mert ez ami itt volt az téboly.
2019. aug. 22. 23:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!