Belegondolunk akkor amikor a hataron tuli magyaroknak
autonomiat követelünk, hogy mi hogyan bántunk a
nemzetisegekkel? Hol vannak mar a sváb falvak a
Dunakanyarban, Baranyaban, Tolnaban? Hol vannak a mura ill.
a Drava mentem a Horvat falvak?
21/26 A kérdező kommentje:
Egyebkent, pont azt irtam, hogy Magyarorszagot nem lehet összehasonlteni a nemzetisegi törvenyeket masik orszaggal, de az sem igaz, hogy Magyarorszagnak ne lett volna belsö önallosaga a kiegyezesig.1848 elött is volt magyar orszaggyules a pozsonyi dieta, rendi dualizmus volt, a kiraly a rendekkel közösen kormanyzott, igy vezettek be, 1844ben a magyra mint hivatalos nyelvet, az uralkodo alirasavalegy olyan orszagban, ahol kb 44 szazalek volt a magyarok aranya, nem lett-e volna jobb, ha marad a semleges latin. Egyebkent 18.szazad vegeig amikor a "nemzettudat" megjelent, a Földön kint kapalo szekelynek, semmi baja nem volt a roman a szomszedjaval, sem a Felvideken kint kapaolo totnak a magya szomszedjaval es igy tovabb
És a reformkorban hány év után hívták össze a rendi országgyűlést? És amikor a kalapos király a németet tette hivatalos nyelvvé egy olyan országban - Magyarországon - ahol gyakorlatilag néhány százaléknyi német élt? Szóval abban az országban, amelyiknek széleskörű belső önállósága van, abban aztán lehet simán rendeletileg kormányozni - kívülről. De mindegy is ez. A magyarok egyáltalán nem voltak asszimilálóbbak mint akármelyik nyugati államalkotó nemzet, sőt vélhetően jóval kevésbé voltak azok, hiszen itt sokáig nem volt jelentősége annak, hogy ki milyen nyelvű - hiszen valóban latin volt a hivatalos, iskolák meg alig voltak. A francia, angol példát már említettem, azokat aligha lehet túlszárnyalni.
A mai magyarországi nemzetiségi kultúrával egyébiránt én sem vagyok elégedett - de, sajnos ez jelentős részben a nemzetiségiek tökéletes érdektelenségére vezethető vissza. Ismerek szlovákokat, akik nem tanítják szlovákra a gyerekeiket - pedig az iskolában lenne erre mód, de ők nem. Pedig a nagymama még napi szinten szlovákul kommunikált. Ismerek svábokat - na ők tanítják a gyereket, de nem a magyarországi német kultúrára, hanem a német irodalmi nyelvre, azért hogy majd ki tudjon menni dolgozni. Magyarországi horvátot nem ismerek, ezért velük kapcsolatban nyilatkozni nem tudok.
2017. febr. 12. 16:49
Jut eszembe kérdező. Bolgárt ismerek. Nekik volt egy saját iskolájuk Budapesten. Ott a magyart gyakorlatilag idegen nyelvként tanulták Magyarországon. Négy-öt éve be kellett zárni. Tudod, miért? Mert egy szülő sem iratta oda a gyerekét.
2017. febr. 12. 16:55
24/26 A kérdező kommentje:
II.Jozsef Rossz uralkodo volt,nem volt Igazi Habsburg,Teljesen jogos volt a magyar Redner ellenallasa,de vissza is vonta a nyelvtorvenyt halalos agyan.de egyebkent a latin volt a legjobb hivatalis nyelvnek,de a magyarnal meg a nemet is jobb volt,mert a magyar nyelv hivatalissa tetele is csak fellazitotta a nemzetisegeket.csakitt nem a par szaz bolgarrol van szo hanem a tortenelmi kisebbsegekrol.
Ilyen antimagyar ömlengést!
2019. febr. 25. 20:09
Jézus gyere le, nem tudom értelmezni a kérdezőt. Na kezdjük a szép résznél 1945ben vesztettünk, a németekre és magyarokra vonatkozott a kollektív bűnösség elve, Magyarországon a zsidó származású Róth manó kitelepíti a svábokat. Azért nem hallasz német szót, mert a kitelepített németek hellyére magyarok jöttek, de így is volt “védett” terület, Pilis. Ott pedig asszimilálodtak, mivel hogy más német dialektusban beszéltek, ezért mondjuk a pilisvörösvári sváb megértette a pilisszentiváni svábot, de a pomázit, már nem. És ha voltál Erdélyben, akkor Nagyszebenben nem mentél be a kocsmába sörért, németűl? Erdélyben élő magyarok helyzete meg teljesen más, mint amagyarországi sváboké. Kövezz meg nem tudok svábúl a németet csak-csak, de abból is a Hochdeutschot, szóval ennyi. És te pedig tuti egy provokátor vagy, mert ez ami itt volt az téboly.
2019. aug. 22. 23:44
Kapcsolódó kérdések: