Belegondolunk akkor amikor a hataron tuli magyaroknak autonomiat követelünk, hogy mi hogyan bántunk a nemzetisegekkel? Hol vannak mar a sváb falvak a Dunakanyarban, Baranyaban, Tolnaban? Hol vannak a mura ill. a Drava mentem a Horvat falvak?
"mi hogyan bántunk a nemzetiségekkel?"
Igen. 1868-as horvát-magyar kiegyezés során a horvátok autonómiát kaptak. A többi nemzetiség ( ugyanúgy '68-ben ) bizonyos szintű önállóságot kaptak: vallás szabadság, szabad nyelvhasználat, saját nemzetiségi nyelvű oktatás ÁLLAMI PÉNZEN, sőt voltak nemzetiségi pártok ( de a rossz választási rendszer miatt, amely a magyar pártoknak is gondot okozott, alig volt támogatásuk ). Mindezek azt eredményezték, hogy a 19. század végére olyan nemzetiségi törvények voltak Magyarországon, amelyek sehol máshol a világban ( se a már akkor is liberális Franciaországban, se a világ legnagyobb birodalmában, azaz Nagy-Britanniában, se az USA-ban ).
Értem én, kérdező, aggódjunk minden nemzetiségért, a magyar pedig rohadjon meg ugye?
Írod, hogy "nem vagyok magyar ellen es", miközben azt fejtegeted, hogy túl jó dolguk van a határon túl rekedt magyaroknak.
Tudod, a svábok, és németek úgy asszimilálódtak, hogy nem kényszerítette rá senki őket. Nálunk nincs, és nem is volt sem nyelvtörvény, sem nemzeti jelképeket, vagy zászlót betiltó rendelkezések, sem kétnyelvű feliratokat tiltó rendeletek...
Egyszer próbáld ki határon túli magyarként, magyar többségű településen, hogy milyen az, amikor levetetik veled a zászlódat, vagy leszedetik egy közintézményről a "városháza" feliratot, csak azért, mert magyar.
Bár nem tudom te mennyire tudnád ezt átérezni, hiszen látva az írásodat, te még a nyelvünket sem beszéled rendesen!
,,Igen. 1868-as horvát-magyar kiegyezés során a horvátok autonómiát kaptak. A többi nemzetiség ( ugyanúgy '68-ben ) bizonyos szintű önállóságot kaptak: vallás szabadság, szabad nyelvhasználat, saját nemzetiségi nyelvű oktatás ÁLLAMI PÉNZEN, sőt voltak nemzetiségi pártok ( de a rossz választási rendszer miatt, amely a magyar pártoknak is gondot okozott, alig volt támogatásuk ). Mindezek azt eredményezték, hogy a 19. század végére olyan nemzetiségi törvények voltak Magyarországon, amelyek sehol máshol a világban ( se a már akkor is liberális Franciaországban, se a világ legnagyobb birodalmában, azaz Nagy-Britanniában, se az USA-ban )."
A szlovák, román és szerb nemzetiségi párt is bent volt az országgyűlésben. A sajtótörvény mindenkire ugyan úgy vonatkozott - 10.000 ft kellett a magyar politikai napilapnak letenni és a románnak.
Sajnos ezeket a dolgokat, amiket te leírtál mindenki elfelejti, illetve nem is tudja. Mert mindig azt halljuk, hogy mi csúnyán elbántunk a nemzetiségiekkel.
Voltak hibái a nemzetiségi politikának, de akkor is sokkal több joggal rendelkeztek, mint amit a magyar kisebbség kapott Trianon után.
"de ugy hiszem,egy szekelynek jovial tobb a lehetosege az Anyanyelvet Apolni mint egy magyarorszagi svabnak vagy horvatnak."
Talan azert mert Szekelyfold egy komplett megye teruletu, ahol a rendoron kivul magyarul beszel a komplett lakossag, itt meg a nemetajkuak tobbsege kevert varosokban el, a kis falvakban elok meg folyamatosan kapcsolatban vannak magyar ajku szomszedos falvakkal, ezert gyors a nemetajkuak asszimilacioja mert kevert kozossegben elnek sokan. Kis nemet kozossegek rengeteg magyar kozott. Meg mondjuk egy atlag szekelynek nincs kapcsolata a roman nyulvuekkel. Azok az erdelyi magyarok meg akik kevert vagy roman tobbsegu helyeken elnek (Kolozsvar, Del Erdely) ott szinten nagy az asszimilacio.
A 7# vagyok, engem senki nem akadalyozott meg a nemet nyelv apolasaban, de egyszeruen nem akartam, mert 1. az angol sokkal hasznosabb, 2. a kornyezetemben senki nem beszel nemetul, 3. a mindennapi eletemben nem vettem volna hasznat es lusta voltam csak ugy szorgalombol erre rafekudni
5-ös, a két csoport ugyanaz. Nyilván először kitelepítették a németeket (stb.), hogy aztán afféle internacionalista nemzetállam lehessenek.
Soha nem fogjuk megérteni a giliszta és a kommunista gondolkodását, mert az agyunk nem az állati ösztönök szintjén működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!