Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Akik itt szerettek okoskodni...

Akik itt szerettek okoskodni szocializmusról, kommunizmusról, kapitalizmusról, olvastatok már legalább egy sort Marxtól? Esetleg egy könyvet?

Figyelt kérdés

2017. jan. 17. 18:21
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
2-es: azt elhiszem, hogy sok személyes tapasztalatod van az úgynevezett szocializmusról, de arról amit Marx leírt nem lehet, mert az nem valósult meg soha. Szocializmus nem volt még soha, az egy bürokratikus állami kapitalizmus volt. Marx korának egyik legnagobb filozófusa volt, és filozófiáját nem szabad összekeverni azokkal a rendszerekkel amelyek belőle kinőttek pl. kádárizmus.
2017. jan. 17. 22:17
 12/17 A kérdező kommentje:
Arra bátorkodtam célozni a kérdésemmel, hogy itt a szocializmusról és marxizmusról folyó diskurzus színvonala kb. addig tart, hogy "mindenkinek vót munkája", holott Marx írásai egy komoly filozófiát és közgazdaságtant alkotnak.
2017. jan. 17. 22:20
 13/17 A kérdező kommentje:
Az úgynevezett szocializmus alapján megítélni Marxot olyan mintha Jézus Krisztust ítélném el azért mert néhány elmebeteg pápa emberek ezreit végeztette ki Krisztus nevében.
2017. jan. 17. 22:22
 14/17 anonim ***** válasza:
Egyetemen tanultam Marxot, illetve később "ellenpólusként" Ayn Rand két, 1000-1500 oldalas könyvét is elolvastam.
2017. jan. 17. 22:48
 15/17 anonim ***** válasza:
Vizsgáztam is belőle. Marxista filozófia volt a tantárgy.
2017. jan. 17. 22:59
 16/17 anonim ***** válasza:
Én pedig bátorkodom megjegyezni, hogy ezen az oldalon általában nem a marxizmusról szoktunk elmélkedni, hanem az elmúlt rendszerről. Ehhez - ahogyan itt néhányan írják - felesleges bármilyen könyvet elolvasni, mert benne éltünk, vagy ha mi nem is, de a szüleink, és tudjuk, hogy gazdaságilag zsákutca volt. Ezen kívül általában meg szoktuk jegyezni, hogy az "igazi" szocializmust eddig még sehol nem sikerült megvalósítani, mindenütt, ahol ilyen nevű rendszerrel próbálkoznak, valami szar lesz belőle.
2017. jan. 17. 23:23
 17/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, 11-esre reagálva:

A kérdésedet nem a filozófia témakörben írtad ki, hanem politika azon belül magyar politika. Mi másra lehetne asszociálni a kérdésben szerepelt témák kapcsán, mint a magyar politikában "megvalósult" vagy meg nem valósult "izmusokra"? Csak az elmúlt x akárhány évtizedben történtekre gondolhat az ember, akkor pedig ezek a gyakorlati megvalósítások a könyvekben leírtaknak (még ha távol is állnak tőlük). Legalábbis így sikerült, mint írtam, az emberi tényező miatt.

Egyéb filozófiai művet sem olvastam a modern kori világból, gyakorlati ember vagyok. Feleslegesnek érzem a megvalósíthatatlan álmokon való ábrándozást, mikor "vár a disznóól a kitrágyázásra".

S bár kérdésed megfogalmazása kissé bántó lehet az érzékenyebb lelkűeknek, de önmagam és egyéb általad "okoskodó"-nak minősített emberek védelme érdekében jelzem feléd, hogy sem itt sem másutt nem a Marx féle filozófiáról szoktunk/szoktak okoskodni, hanem a gyakorlatban megvalósult "izmusokról". A kérdés benned talán egy tévedés miatt alakulhatott ki, azt gondoltad, hogy a rendszerek elméleti hátteréről folynak a számodra laikusok közti eszmecserék. Holott -gondolom legalábbis- többségében a megvalósult izmusokról szoktak diskurálni.

2017. jan. 19. 13:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!