Akik itt szerettek okoskodni szocializmusról, kommunizmusról, kapitalizmusról, olvastatok már legalább egy sort Marxtól? Esetleg egy könyvet?
Kérdező, 11-esre reagálva:
A kérdésedet nem a filozófia témakörben írtad ki, hanem politika azon belül magyar politika. Mi másra lehetne asszociálni a kérdésben szerepelt témák kapcsán, mint a magyar politikában "megvalósult" vagy meg nem valósult "izmusokra"? Csak az elmúlt x akárhány évtizedben történtekre gondolhat az ember, akkor pedig ezek a gyakorlati megvalósítások a könyvekben leírtaknak (még ha távol is állnak tőlük). Legalábbis így sikerült, mint írtam, az emberi tényező miatt.
Egyéb filozófiai művet sem olvastam a modern kori világból, gyakorlati ember vagyok. Feleslegesnek érzem a megvalósíthatatlan álmokon való ábrándozást, mikor "vár a disznóól a kitrágyázásra".
S bár kérdésed megfogalmazása kissé bántó lehet az érzékenyebb lelkűeknek, de önmagam és egyéb általad "okoskodó"-nak minősített emberek védelme érdekében jelzem feléd, hogy sem itt sem másutt nem a Marx féle filozófiáról szoktunk/szoktak okoskodni, hanem a gyakorlatban megvalósult "izmusokról". A kérdés benned talán egy tévedés miatt alakulhatott ki, azt gondoltad, hogy a rendszerek elméleti hátteréről folynak a számodra laikusok közti eszmecserék. Holott -gondolom legalábbis- többségében a megvalósult izmusokról szoktak diskurálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!