Mennyire reális elképzelés Vona Gábor javaslata a bérunióról?
Szerintem esélytelen. Sajnos. Gondolj bele: miért érné meg utána Magyarországon gyártania egy német cégnek? Az adók magasak (persze kaphat kedvezményt), van szállítási költség, a fizetés meg ugyanannyi, mint Németországban. Ami még számíthat az a munkaerő rendelkezésre állása. Biorobotot épp most importáltak párszázezret, szakemberek kétlem hogy jobbak lennének itt, mint ott, nyersanyag/alapanyag/beszállító ott is ugyanúgy van, mint itt. Szóval mi lenne az, amiért érdemes lenne Magyarországon bárkit is foglalkoztatnia egy más EU-s országbeli cégnek? És mit csinálna az a rengeteg ember, akinek itthon a nagy "bérunióban" nem jutna munka? Magyaroknak nem nagyon van pénzük, hogy saját vállalkozást csináljanak, meg amúgyis milyet? Mit termelnének? Meg kinek? Meg mennyit?
Mert oké, a Jobbikhoz (régebben legalábbis) hozzátartozott, hogy zavarjuk el az összes multit. De lepontozáson kívül reális választ sose kaptam arra a kérdésemre, hogy mégis mit dolgoznának azok, akik jelenleg multinál dolgoznak? Szerintem milliós nagyságrendben vannak ilyenek.
Tényleg mondott ilyet?
Ez bolond. :D
Még Magyarországon belül, két szomszédos megyében sincsenek azonos bérek...
Vona Gábornak végre azzal kéne foglalkoznia, hogy mekkora a korrupció az országban, ugyanis ez nyirbálja meg ennyire a fizetéseket.
De persze ez lehetetlen, tudom, mivel teljességgel elképzelhetetlen, hogy a Dicsőséges, Erkölcsös és Szent Magyarok esetleg lopnak. Ilyesmi még szóba sem jöhet...
Ez eléggé a Jobbikra vall, de az a helyzet, hogy a javaslatának megvalósítása kb. kivitelezhetetlen. ha meglenne a politikai támogatottsága is a célnak, és 50%-kal megszavaznának egy ilyesmit (Kik hol, hogyan? EU, Magyarország parlamentje?) gazdaságilag ez katasztrófához vezetne. A kis- és középvállalkozók nagy többsége soha nem tudná kifizetni a munkásai bérét, becsődölnének, ellenben az árak elszabadulnának. Sok lenne a hajléktalan, az államnak meg kevés a bevétele. Ezzel szerintem a Jobbik is tisztában van, megvalósítását meg se kísérelné hatalomra jutásuk esetén. Egyszóval ez csak egy demagóg blöff.
Szerintem a Párbeszéd (PM) alapjövedelem koncepciója sokkal reálisabb. Ott a munkanélkülieknek járó támogatásokat kiváltanák, kiegészítenék fix 50E-re, a kiskorúak támogatásait 25E-re, míg a minimálbér nettó értékét adózás megváltoztatásával 105E-re emelnék úgy, hogy a munkáltató költsége ne változzon. Egy ilyen alapjövedelem-koncepció legnagyobb kiadási tétele egyébként a munkavállalók nettó jövedelem emelése lenne. 105 E nyilván nem az uniós minimálbérek átlaga, de azért figyelembe kell venni, hogy mi a fenntartható.
Hogy ez miért jobb, mint a jobbikos verzió?
Pl. új munkahelyeket teremtene főleg az elmaradottabb térségekben, esélyt adva azok felzárkóztatására, míg a jobbikos bérunió főleg ott teremtene még nagyobb gondot a nagyobb munkanélküliség által.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!