Kivitelezhető-e Magyarországon a kétkamarás parlament, és ha igen, milyen formában? Van-e egyáltalán értelme?
Olvasgattam mostanában a kétkamarás parlamentekről úgy általában, illetve arról is, hogy a rendszerváltás óta egy csomó párt támogatná, mégsem lett soha bevezetve (valószínűleg azért, mert mindegyik bevezette volna ugyan, de nem tudtak dűlőre jutni a részletkérdéseken...). Egyedül az SZDSZ-ről olvastam konkrétan, hogy semmiképp nem mentek volna bele a kétkamarás parlamentbe, mert "senkinek nem lesznek partnerei az alkotmányos rend szétzúzásában".
Szerintem úgy lehetne, hogy az alsóházban a 176 egyéni körzetből lenne egy-egy képviselő, meg kb. 30-40 mandátumot osztanának el országos listáról a töredékszavazatok alapján. A felsőházban pedig megyénként (plusz Budapest) mondjuk 3 képviselő ülhetne.
"Ha most pl. tisztán egyéni kerületi rendszer lett volna, akkor a 386 képviselőből 384 lenne fideszes."
ha meg tisztán listás akkor meg 204.
"176 egyéni körzetből lenne egy-egy képviselő,"
Túl sok az egyéni körzet.
kbfele ennyi körzet kellene, összevonásokkal meg lehetne oldani (melyik képviselő szavazott az előző ciklusban aszerint hogy az ő körzetének mi a jó és mennyi a párt utasítása szerint?)+ listás,
mondjuk 75-75, ekkora országnak 200 ember is sok.
150 képviselő elég lenne
Utolsó, lol :D kamarás, nem kamrás :D
A többieknek köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!