Igaz lehet, hogy az ország előbb fog teljesen lesüllyedni, mint sem hogy le legyen váltva a Fidesz?
Tegnap beszélgettem egyik haverral és ő ezzel jött a beszélgetésünk során.
Szerinte 2018-ban egész biztosan nem lesznek leváltva és 2022-ben sem, de még az is lehet, hogy továbbra sem, amilyen ügyesen biztosítják be magukat mindig egy-egy ellenzéki kihívóval szemben.
Az országot pedig eközben egyre több fiatal hagyja el, hogy élhetőbb és jobb életet találjon magának máshol és az arány az aktívak és az inaktívak között egyre csak szerencsétlenebb képet mutat, ami lassan az ország teljes lecsúszásához vezet majd.
"Akik szerint mi süllyedünk, azok szerint hova süllyedünk?"
Balkanizálódunk, ha ez így jobban tetszik.
Nem, nem felel meg.
Írd le konkrétan, hogy mit jelent ez. Lepontozni lehet nyugodtan, nagyon nem hat meg. Csak tudjuk már legalább azt, hogy miről beszélünk.
Egyetértek a haveroddal.
A baj hogy papiron egyáltalán nem süllyed az ország gazdasági teljesítménye. Minden számukra kellemetlen adat mérését eltörölték 2012-ben, pl nem mérjük már a gyermek szegénységet. A másik dolog meg hogy azokat a mutatókat amikben rosszul jönnénk ki, csúnyán befolyásolják. Nem tudom ti tudjátok-e de a közmunkaprogramban résztvevők akik 45-50 ezer forintos bérért dolgoznak is beleszámítanak a dolgozó rétegbe/ foglalkoztatottak közé. Mondok durvábbat: Aki heti 1, az az egyetlen EGY órát dolgozik egy hónapban, foglalkoztatottnak számít! Elképesztő!
Volt egyetemi tanárom mondogatta mindig hogy a világon két dolgot lehet a legjobban befolyásolni, az egyik a média, a másik a statisztika.
A nemzetközi felmérések szerencsére megmutatják (nagyjából!) hogy hol tart az ország, természetesen rendre kiderül hogy itt valami krvára nem stimmel. D:
Elég megnézni a nemzetközi versenyképességi indexet ahol sok helyet estünk vissza. Ha pedig nem gazdasági mutatókat nézünk a közelmúltból akkor itt az új PISA teszt amely azt vizsgálja hogy az iskolai tudást mennyire tudják a való életben kamatoztatni a diákok. Mondanom sem kell itt is visszacsúsztunk pár helyet, ahogy minden évben. Viszont hogy valami jót is mondjak a TIMSS-ben ami az iskolai tudást nézi kifejezetten jó eredményt értünk el. Ez az ellentmondás azt üzeni hogy lexikális tudásunk remek, csak épp semmire nem megyünk vele ha gyakorlatról van szó.
Nah ez a legalja. Kikerülöd a kérdést, mert nem tudod miről beszélgettek a haveroddal. Nem rossz, nem rossz.
Én válaszolok a kérdésedre: nem tudom hova vezet. Egyrészt ez nem holnap robban fel, mint probléma, hanem 20-30 év múlva. Egyelőre a költségvetésből fedezzük a nyugdíjjat, mint eddig is. Másrészt ez egy összetett dolog, és ezer kimenetele lehet addig, amíg ez egy válsághelyzetig jut el. Addig pedig nem fog eljutni, mert foglalkozni fognak vele. Már most foglalkoznak vele. CSOK, fiatalok hazatelepítése, minimál, és szakmunkásbér emelés. Ez mind arra van hatással, hogy mennyi ember tart el mennyit. Az más kérdés, hogy mennyire hatékonyak ezek az intézkedések, erről vitát nem nyitok most. De a probléma észlelve van, és foglalkoznak vele.
Ezek olyan demográfiai, és társadalmi problémák, amire nálunk fejlettebb országok nem találtak még megoldást. Egyelőre nyugaton úgy kezelik, hogy a magas bérekkel munkaerőt vonzanak be keletről. Mi kénytelenek vagyunk ezt másképp kezelni, mindezt ÚGY, hogy nálunk nemcsak elöregedő a társadalom, de még jelentős kivándorlás is van. Erre nincs forgatókönyv, hogy hogy lehet megoldani, próbálkozni kell, és ez meg is van. Akkor?
A te világképedben mit jelent az, hogy lesüllyedünk? Hova süllyedünk a te világképedben? És ez miben nyilvánul meg a te világképedben?
Sullyedes: folyamatosan romlik az egeszsegugy szinvonala, ha nem akarsz meghalni akkor tomkodod az orvosok zsebet, de manapsag mar az sem segit. Rohamosan romlik az oktatas szinvonala, eroltetik a hulyesegeket, Lazar szerint jo keresztenynek kell nevelni a gyereket a tobbi nem lenyeges, terjed a korrupcio, csokken a sajtoszabadsag, mindenhova befurakszik a fidesz es a klienturaja.
Del-Amerikai viszonyok jonnek: lesz egy szuk, nagyon gazdag fideszes elit, a maradek meg majd nyomorog.
Hulye aki ezt nem latja, es/vagy fideszdroid.
Amiket felsoroltál, ezek problémák. Hálapénz tekintetében sokkal jobb a helyzet (tapasztalat, sajnos az elmúlt évekből). Természetesen létezik, viszont olyan retorikában beszélni róla, hogy "ha nem akarsz meghalni akkor fizetsz" az azt mutatja, hogy vagy évek óta nem voltál / családtagod nem volt kórházban, vagy szánt szándékkal hazudsz.
Az oktatással teljes mértékben egyetértek, nagyon rossz a mostani tendencia. Remélem, hogy a PISA eredményre lesz valami változtatás a fidesz részéről. Szerintem teljes alapjait érintő változtatások kellenének. Asszem a finneknél van most nagyon komoly modernizálás ilyen téren. Hasonlóra gondolok.
Ezt a keresztényes dolgot nemtom mér írod. Én egyházi iskolába jártam, nem lettem vallásos, viszont megismertem a vallástörténetet. Olyan ne irkáljon már fasságokat az egyházi iskolákról, aki 444 cikkből olvassa hogy RÁERŐLTETIK A HITET ÚRISTEEEEEEN.
Alapvetően erkölcsi útmutatást kaptunk, azt se direktbe, hanem szemléleten keresztül. Ennek ellenére ezerféleképp alakul az én iskolámból kikerültek sorsa, és ugyanúgy egyéniségek, nem egyházi droidok.
Korrupció egen. Hát az tombol. Ahogy előtte is, most csak többet foglalkozik vele a sajtó, és kevésbé igyekeznek elrejteni. Ettől függetlenül nyilván elítélem, ezzel nem jusztifikálom, csak rámutatok, hogy ez nem fideszhungarikum pl. Ebben a tekintetben tényleg romló a tendencia, szerintem már csak ezért is érdemes a jobbikra szavazni, mivel egy fő pontjuk a korrupció felszámolása. Hogy megtennék e tényleg? Nem tudom, és te se.
"csokken a sajtoszabadsag"
Nem. Több a kormánypárti sajtó, de nem sérül.
"mindenhova befurakszik a fidesz es a klienturaja"
Ez alatt mit értesz? Én legutoljára még nem találtam random orbán viktor a munkahelyemen / ágyban asszonnyal :D
A dél amerikai viszonyok érdekelnének am, sokszor jársz arra?
Nincs gond a problémák észlelésével, és annak validációjával, abban nagyon jó mindenki ebben az országban. A megoldásokkal van a probléma, hogy ne a problémák szajkózásával foglalkozzunk, hanem megoldást keressünk együtt, mint magyarok. Ehelyett fideszroidozás van, amikor életemben nem szavaztam a fideszre.
Ha nagyon utálod a fidesz regnálását, akkor egy kérdésre válaszolj: kire fogsz szavazni? Avagy mit teszel ellene?
Értem én hogy elég bigott az itteni társaság, de ahelyett, hogy provokálnál folyamatosan, és beszólnál mindenkinek nem nyitnál inkább normális medrű beszélgetést?
Alapvetően ha megbélyegzed a tőled különböző véleményt, te is bigott vagy. Úgyhogy szedd össze magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!