Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az Erdélyi magyarok miért...

Az Erdélyi magyarok miért hiszik hogy Orbán az Istenkirálycsászár?

Figyelt kérdés
Valami 90%-közeli a Fidesz támogatottsága itt. Mi az oka?

2016. dec. 6. 20:31
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
Az, hogy hany ember szerint Istenkiralycsaszar, azt nem tudom, viszont mivel a Fidesz adta meg az allampolgarsagot, ezert sokan ugy gondoljak, hogy annyi a minimum, hogy rajuk szavaznak.
2016. dec. 9. 00:09
 22/35 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem senki sem hiszi ezt Erdélyben, legalábbis nagyon kevesen.

Orbánban és a Fideszben tisztelik, hogy kiállt a kettős állampolgárság intézménye mellett, és beemelte a politikájába a határon túliak kérdését.

Ezen túlmenően őt is egy politikusnak látják itt is, akinek sok hiányossága is van.

Amikor itt éveken át személyesen kampányolt előbb az MPP, aztán az EMNP mellett, az RMDSZ ellenében, az erdélyiek nem hallgattak rá. 85%-ban szavaztak az RMDSZ-re Orbán minden személyes kinlódása ellenére. Aztán Orbán is észrevette, hogy hiába izzad, mert Erdélyben nem sikerül, amit Szlovákiában, a Felvidéken meg tudott valósítani, és felismerve a helyzetet, átállt a győztes oldalra (most épp az RMDSZ-nek kampányol már).

Tehát sok kérdésben távolságot is tart az erdélyi magyarság a Fidesztől (azt általában itt nem szeretik, ha kívülről okoskodnak bele a dolgainkba), de a kettős állampolgárság kérdése szimpatikussá teszi Orbánt.

Ugyanakkor a 90% erős túlzás. Ez a százalékos arány az erdélyiek felének a húsz százalékára vonatkozik.

Az erdélyiek kevesebb mint fele igényelt kettős állampolgárságot, a kettős állampolgárságot igényelteknek pedig a 80%-a nem szavaz magyarországi választásokon.

Nyilvánvaló, hogy akik szavaznak, azok eleve abból a rétegből kerülnek ki, akiknek fontos volt a magyar állampolgárság, és azért mennek el szavazni, hogy "meghálálják". Ez a 90% tehát nem a teljes erdélyi magyarságot jellemzi, hanem a kettős állampolgárságot igénylőknek is csak azt a részét, aki a szavazati joggal is élni akar (a teljes erdélyi magyarság kb. 5-10%-áról beszélünk!!!).

2016. dec. 9. 12:57
 23/35 anonim ***** válasza:
92%

Mert eddig csak orbántol kaptunk segítséget. Igen. Lehet hogy sok a gondotok vele ott magyarországon de nekünk erdélyi magyaroknak eddig ő segített a leginkább. A szavazati joggal én pl nem élek az állampolgárságim sincs meg mert nem látom értelmét. Semmi közöm a magyar belpolitikához. Viszont ezeken kivül is azért ő kiáll az itteni magyarok mellet és ez nekünk jól esik. Jól esik hogy törődnek velünk is mert én is pont ugyanolyan magyar vagyok mint az anyaországiak csak épp elvágtak az eredeti országomtól. Nem székely vagyok hanem magyar erdély nyugati részén :)

Én is a fideszt támogatom mert ők támogatnak minket a leginkább. De ettől függetlenül NEM szavazok a magyarországi magyarok nevében szerintem ez így helyes.

2016. dec. 10. 07:27
 24/35 anonim ***** válasza:

A fidesz támogatottsága elég komoly százalékban az erdélyi magyaroktól függ. Van egy félig román félig magyar ismerősöm, van magyar állampolgársága. Nem igazán kedvelem a csajt mert nagyon képmutató volt, büszkélkedett vele hogy a románok mekkora istencsászárok, mi magyarok meg hulladékok vagyunk és utál minket, és aki azt mondja hogy a Fidesz egy rossz párt és akik utálják a miniszterelnököt azok ostobák és menjenek a fenébe. Én jómagam nem politizálok és nem utálkozok, szavazni még nem mentem el sosem, de nem is tervezek, mert ninc s kire.

A Fidesz nagyon okos párt, megnyerte a kint rekedt magyarokat akik a román kormány fejletlenségébe szorultak. Én nem engedném ezt hogy a mi szakállunkra a kint rekedtek szavazhassanak. Szomorú dolog volt Trianon, de szerintem ez így nem korrekt. Magyarország több mint 40%a nem ment el szavazni, inkább otthon ülnek az emberek és tesznek az egészre.

2016. dec. 28. 02:25
 25/35 anonim ***** válasza:

De mindezek mellett ha tehetném leváltanám, mert nem vagyok velük megelégedve.

Ki lehet próbálni másik pártot is, de félő hogy ugyanazt kapjuk majd, csak más pártnév alatt.

2016. dec. 28. 02:27
 26/35 anonim ***** válasza:
77%

"A fidesz támogatottsága elég komoly százalékban az erdélyi magyaroktól függ."

Mi szamit eleg komoly szazaleknak?

A 2014-es valasztasokon ha csak a magyarorszagi szavazatokat nezzuk, akkor fidesz 43,55; mszp 26,21; jobbik 20,69. Ha a levelszavazatokat is beleszamoljuk, akkor fidesz 44,87; mszp 25,57; jobbik 20,22. Nem az a 120 ezer ember valasztotta meg a fideszt, hanem a tobbi 4,9 millio.

(mondom ezt ugy erdelyikent, hogy nem voltam szavazni)

2016. dec. 28. 23:31
 27/35 anonim ***** válasza:
Elég komoly százalékban az erdélyi magyaroktól IS függ. Bocs, kihagytam egy szót. Egyébként kötve hiszem hgoy csak 120 ezer magyar lenne. Vagy ez az adat honnan származik? hiteles forrásból?
2016. dec. 28. 23:35
 28/35 anonim ***** válasza:
Forras: [link]
2016. dec. 29. 08:45
 29/35 anonim ***** válasza:
65%

Nem 120 ezer erdélyi magyar van, hanem ennyien SZAVAZTAK összesen. Nem is csak erdélyiek, hanem minden határon túli magyar területről együttvéve.

Az erdélyi magyarságnak például több mint fele nem kettős állampolgár még mindig (annak ellenére, hogy megtehetnék, nem igényelték az állampolgárságot). Szlovákiában ez az arány még rosszabb, mert ott a helyi törvények miatt a szlovák állampolgárságot el is veszítenék, ha igényelnék a magyart.

Szóval a külhoni magyarságnak összességében kb. a harmada igényelt kettős állampolgárságot, és ezeknek a 80%-a nem is szavaz. A legtöbben csak szimbolikus okokból igényelték, nem azért, hogy valóban részt vegyenek Magyarország közéletében.

Az összes határon túli levélszavazat együttesen is csak egyetlen mandátumot döntött el a legutóbbi választásokon. Tény, hogy a Fidesznek nagy szerencséje volt, mert ezzel az egyetlen mandátummal lett meg a kétharmad (ami aztán hamar el is úszott a veszprémi időközin, mivel az elhunyt Fideszes jelöltet Kész Zoltán független váltotta fel végül).

Szóval csak nagyon-nagyon ritka esetben számít az az egy mandátum bármit is, amit a határon túli szavazók döntenek el.

Azon meg nem kell csodálkozni, hogy ilyen nagy arányban fideszesek, mert eleve csak azok szavazhatnak, akik igényelték a kettős állampolgárságot, közülük pedig csak azok veszik a fáradságot szavazni, akik meg akarják hálálni Orbánnak az állampolgárságukat.

De az a 120 ezer ember a határon túli magyarságnak összességében az 5%-a kb., figyelembe véve, hogy Romániában 1,3 millió magyar él, Szlovákiában félmillió, Vajdaságban negyedmillió, a Kárpátalján kb. százötvenezer, Horvátországban és Szlovéniában kb. húsz-harmincezer, Ausztriában további tízezrek, és a nyugati diaszpóráról akkor még nem is beszéltünk...

Ennek a 120 ezer szavazatnak nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint amekkora van neki.

2016. dec. 29. 13:56
 30/35 anonim ***** válasza:
50%
Nos ezesetben talán igazatok van. A nagy Orbán hálálkodásról viszont azoknak a szavazóknak a véleménye sikeresen szemet szúrt, mert nagyon elvakultak a pártilletően. Szerintem fogalmuk sincs sokaknak akik odaát vannak hogy mi megy ebben az országban.
2016. dec. 29. 14:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!