Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Orbán megveszi az embereket...

Orbán megveszi az embereket 2018-ban ezzel a béremelés hajcihővel?

Figyelt kérdés

2016. nov. 23. 08:45
1 2 3 4 5 6
 41/60 mannnocska ***** válasza:
46%

Mi magyarázat van ott?

Nem magyarázol semmit. Neked meggyőződésed hogy az alapjövedelem növekedés rossz. Ezt leírtad korábban.

Most meg leírtad hogy ha járulékot csökkentünk, az teher az államkasszának. De akkor is járulékot kell csökkenteni. Ami meg abszurdum, mert akkor aztán tényleg nem nőne a reálértéke a béreknek. Ugyanis a hiányt máshonnan szednék be. Adó, vagy juttatásmegvonás formájában. Az jobb?

Mellékesen EZ a legkevesebbet keresőket érintő emelés, amiről te beszélsz sokkal széleskörűbb, ennélfogva még nagyobb teher a kasszának.

Nem mellesleg a járulékcsökkentés csak részben érinti a melóst, annak a legnagyobb terhe a munkaadón van.

"Jobboldaliként egyáltalán nem találom áldásosnak a minimálbér emelését, sőt úgy egyáltalán a minimálbér intézményét elhibázottnak találom. Ha a gazdasági/piaci helyzet indokolja, akkor a cégek eleve kénytelenek emelni, ha erre minimálbér emelés kell, az rég rossz. A jónak örülök, az adócsöklentésnek igen, bár nem ott kellett volna, inkább a járulékoknál kellett volna kezdeni, de a populista, balos intézkedéseknek ne."

Ez ott bukik meg, hogy a fizetésedet nem a piac határozza meg. Mert a multi, és a gyár fogja magát, és hoz 200 km-el keletebbről melóst, aki olcsóbban bevállalja. Te meg ott hoppon maradsz hogy több bért akarsz. Vagy kiszámolja, hogy "ha ezt a folyamatot automatizálnám, megszabadulnék X embertől, és 1 év alatt visszahozná a fejlesztés árát". És ennyi. Ezért vezették be a minimálbér intézményét is. Mindig van aki olcsóbban elvállalja. Nézd meg, hogy munkaerőhiány van egy ideje, mégse növekedtek a bérek.

A kis és középvállalkozások meg akik nem tudnak játszani a munkaerő vándoroltatással, ott meg túlórázás lesz, a tulaj többet vállal, és szív mindenki ugyanannyiért. A kis és középvállalkozó meg örül ha dolgozik valaki, és kénytelen beáldozni a hatékonyságot. Mert felveszi az alkalmatlant, megtartja a lustát, és nem jól dolgozó embereket.

Az, hogy cáfolom amit írsz, nem azt jelenti hogy lepattintom. Azt jelenti, hogy elmagyarázom hol téves az elképzelésed. Ha úgy érzed hogy lepattintom, az azért van, mert nem tudod megvédeni, nincs alapja, és nekem van igazam.

2016. nov. 23. 12:44
 42/60 anonim ***** válasza:

Egyébként a sertéshús áfájának csökkentése elsősorban az adócsalások miatt volt, szerintem pozitív dolog, illetve a módszert szerintem ki lehetne terjeszteni az egész gazdaságra. Ugyanis az részben fordított áfaként működik, úgy mint a sales tax az USA-ban, hiszen csak a húsra lett 6%-os az áfa, a késztermékek egészére 27%, tehát a következő lancszemben valójában befizették utána a teljes áfát, a húsét is, ott viszont már nehezebb lett volna elkerülni az adót.

Ha sales tax lenne minden terméknél, azaz csak a magánszemélyek fogyasztásánal lenne kifizetve a teljes áfa, nem pedig aminden lancszemnél kifizetem -> visszaigénylem, akkor az sokkal könnyebben ellenőrízhetővé tenné.

2016. nov. 23. 12:48
 43/60 mannnocska ***** válasza:
46%

"Ha a kereslet növekszik, akkor rövidtávon emelkedni fognak az árak, hiszen egyik pillanatról a másikra a kínálat nem fog alklamazkodni. Ez pedig inflációt fog okozni. Ami egyébjént egy bizonyos szintig áldásos is lehet, ezért ebből a szempontból szerintem jó a minimalbér emelkedés, a zéró infláció ugyanis hátrányos. "

Na azért ne gondoljuk már, hogy 15% azt fogja eredményezni, hogy megrohanják a boltokat :D

Kicsit többet fognak költeni az emberek, de azért ilyeneket ne állítsunk már hogy hatalmas keresletnövekedés fog bekövetkezni, amit nem tudnak kielégíteni kínálatban :D

Egyrészt még ha ilyesmi be is következik, hozatnak terméket más forrásból is. De mind1, mert ez nem reális vízió.

"A probléma az, hogy a nem túl versenyképes munkaerő árát emeljük meg mesterségesen. A legszegényebbekkel csszünk ki. Ahol indokolt, ott már most sokat mentek fel a bérek, ahol nem, ott csak problémákat okozhat a megemelt minimálbér. Egy előnye van még, hogy a szürkegazdaságot némileg fehéríti. "

Pont az a cél, hogy az ő versenyképességük javuljon. Nem tudom hogy a minimálbérnél ki keres kevesebbet, és nagyobb réteg ennél. Ezt azért elárulhatnád. A minimálbéresek a legszegényebbek, és a legnagyobb réteg is egyben.

Milyen problémákat? Felvásárlási lázt? :O ÜRESEK A POLCOK! 1000 forint a kenyér kilója!!!

Ugyan már.

A szürkegazdaság kérdése érdekes egyébként, de abba belebocsátkozni, hogy a tényleges hatása mi lesz, szerintem felesleges. Nagyon sokan minimálbérre vannak bejelentve, és zsebbe kap 10-20-30-40-et, akármennyit. Most hogy kinek a munkáltatója hogy intézi ezt el, az egyéni dolog lesz.

"Látod, nem minsenki gondolkodik egyoldalúan azok közül, akik inkább ellenzik, de emellett sok pro-t és kontrát fel tudnak aorolni. Az igazi elvakultság, mikor mindenkit beskatulyázol, aki nem ért egyet veled, holott a te véleményed közben picit sem árnyalt. Vagy bizonyítsd be az ellenkezőjét, hozz érveket a minimálbér emelés ellen, ahogy én is hoztam mellette, amellett hogy ellenzem."

Én egyetlen réteget skatulyázok be: az ostobát. Ezt 2x írtam le, hogy kire vonatkozik, többször nem fogom. Ha valaki megsértődik rajta, hát hajrá.

Te se gondolsz mindenkire, rossz alapfelvetésből teszel rossz következtetéseket. 15% béremelésre te elláthatatlan keresletemelkedést vizionálsz. WHAT?!?!?!?!

2016. nov. 23. 12:57
 44/60 anonim ***** válasza:

"Most meg leírtad hogy ha járulékot csökkentünk, az teher az államkasszának. De akkor is járulékot kell csökkenteni. "

Nem, én azt írtam, hogy minden adócsökkentésre lehetne mondani ennyi erővel, hogy nem jó, mert kiesést okoz. Erre írtam, hogy igen, kiesést okoz, de a probléma jó időzítéssel (eleve növekedési időszakban vezetik be), kiadás csökkentéssel, az adócsökkentés pozitív hozadékával (fehéredés vagy az adócsökkentés fellendítő hatása) kezelhető. Vagy nem, de ez adott helyzettől függ. Önmagában nem mond az semmit, hogy ceteris paribus megborítaná a költségvetést, mert más tényezők sincsenek kőbe vésve.

"Nem mellesleg a járulékcsökkentés csak részben érinti a melóst, annak a legnagyobb terhe a munkaadón van. "

A munkáltatót a teljes teher érdekli, amennyibe a munkás kerül, ennél kell annak többwt megtermelnie. Az mindegy hogy munkáltatói vagy munkavállalói járuléknak nevezzük.

"Ez ott bukik meg, hogy a fizetésedet nem a piac határozza meg. Mert a multi, és a gyár fogja magát, és hoz 200 km-el keletebbről melóst, aki olcsóbban bevállalja. Te meg ott hoppon maradsz hogy több bért akarsz. Vagy kiszámolja, hogy "ha ezt a folyamatot automatizálnám, megszabadulnék X embertől, és 1 év alatt visszahozná a fejlesztés árát". És ennyi. Ezért vezették be a minimálbér intézményét is. Mindig van aki olcsóbban elvállalja. Nézd meg, hogy munkaerőhiány van egy ideje, mégse növekedtek a bérek. "

De, a piac határozza meg. Ha a multinak mwgéri engem alkalmaznia annyiért, amennyiért vállalom, akkor létrejön a deal. Ha máshol talál olcsóbban ugyanolyan minőségű munkaerőt, úgy hogy egyéb gazdasági tényezők mellett (lásd szállítás, vám, adók, politika, stb.), akkor persze, hogy odébb áll. De én is odébb állok, ha nekem nem jó.

Ellenben erre nagyon nem válasz a minimálbér, hiszen ha mondjuk bruttó 100-ért piaci körülmények között találna munkaerőt, és neki úgy jó is lenne, akkor ha előírod törvényben, hogy de csak 160-ért alkalmazhatja, akkor már lehet, hogy épp jobvan megéri keletebbre, így már lép is, a munkahely meg oda lett.

"Az, hogy cáfolom amit írsz, nem azt jelenti hogy lepattintom. Azt jelenti, hogy elmagyarázom hol téves az elképzelésed. Ha úgy érzed hogy lepattintom, az azért van, mert nem tudod megvédeni, nincs alapja, és nekem van igazam."

Nem cáfoltál semmit, hanem a felét kiragadtad és érvek nélkül félremagyaráztad. Én ezt nevezem lepattintásnak.

2016. nov. 23. 13:00
 45/60 anonim ***** válasza:

"Na azért ne gondoljuk már, hogy 15% azt fogja eredményezni, hogy megrohanják a boltokat :D

Kicsit többet fognak költeni az emberek, de azért ilyeneket ne állítsunk már hogy hatalmas keresletnövekedés fog bekövetkezni, amit nem tudnak kielégíteni kínálatban :D

Egyrészt még ha ilyesmi be is következik, hozatnak terméket más forrásból is. De mind1, mert ez nem reális vízió. "

Nem is állítottam be hatalmas kereslet növekedésnek. Csak annyit írtam, hogy bizony van valamekkora inflációs hatása, de megjegyeztem, hogy ez még előnyös is, úgyhogy ez pont jó érva mininálbér emelés mellett.

"Pont az a cél, hogy az ő versenyképességük javuljon. Nem tudom hogy a minimálbérnél ki keres kevesebbet, és nagyobb réteg ennél. Ezt azért elárulhatnád. A minimálbéresek a legszegényebbek, és a legnagyobb réteg is egyben. "

Megtisztelnél vele ha nem csak átfutnád, hanem el is olvasnád, amit írtam. Arról beszélek, hogy a versenyképtelen rétegnek tovabb csökkenti a versenyképtelenségét az emelés, mert ha már nem képzettek, akkor legalább olcsók, így viszont drágábbak lesznek, és nem piaci alapon, hanem mesterségesen. Gyakorlatilag megtiltod nekik, hogy olcsóbban vállalják, ha annyiért nem kapnák meg a munkát.

"Milyen problémákat? Felvásárlási lázt? :O ÜRESEK A POLCOK! 1000 forint a kenyér kilója!!!

Ugyan már. "

De én ezt problémaként nem is vetettem fel, már sokadszorra leírom, hogy mik a hátulütői, de te érvek nélkül pattintod le.

"Én egyetlen réteget skatulyázok be: az ostobát. Ezt 2x írtam le, hogy kire vonatkozik, többször nem fogom. Ha valaki megsértődik rajta, hát hajrá. "

Ok, akkor viszont kérj elnézést, amikor olyat írtál, hogy aki lepontoz téged, az elvakult. Nem, azok is lepontozhatnak, akik nem értenek egyet azzal, hogy pozitív a minimálbér emelés, és nem azért nem, mert Orbánnal van bajuk.

"Te se gondolsz mindenkire, rossz alapfelvetésből teszel rossz következtetéseket. 15% béremelésre te elláthatatlan keresletemelkedést vizionálsz. WHAT?!?!?!?!"

Ok, tehát jól értem, nem olvastad el, amit írtam. Én azt írtam, hogy enyhe inflációt okozhat, de ez még jó is lehet.

2016. nov. 23. 13:08
 46/60 anonim ***** válasza:

"Épp az a baj, hogy szerinted CSAK stagnálhat a reálérték, vagy csökkenhet."

Nem csak stagnálhat vagy csökkenhet, de az emelkedést a gazdaságnak, az adott szektornak kell kitermelni. Ahol megtörténik, ott már eleve nem bérminimumért dolgoznak.

"Valaki más olcsóbban fogja adni, és te kiesel a versenyből."

Ezzel pedig az a probléma, hogy a termékek értékét nem a rajta Magyarországon végzett munka határozza meg elsősorban. Magyarországon tipikusan, de nem kizárólag, relatív alacsony vagy alacsony hozzáadott értékkel rendelkező munkafolyamatokat végeznek. Ebből az alacsony hozzáadott értékből kell kitermelni a profitot és a versenyképes béreket. Akik relatív nagy vagy nagy hozzáadott értékkel dolgoznak, azok szintén nem berminimum környékén keresnek már most sem.

"Másrészt az árak folyamatosan nőnek az inflációnál fogva. Egyre kevesebbet ér a béred. Akkor azzal mi van?"

Egymást váltják az inkompetens kormányaink, amik populista alapon nyúlnak bele a gazdaságba. A választások környékén legyen egy kis érezhető javulás, ami a következő 3 és fél év során majd kamatostól megbosszulja magát. Pontosan ezt csinálják most is.

2016. nov. 23. 13:10
 47/60 mannnocska ***** válasza:

"Ha máshol talál olcsóbban ugyanolyan minőségű munkaerőt, úgy hogy egyéb gazdasági tényezők mellett (lásd szállítás, vám, adók, politika, stb.), akkor persze, hogy odébb áll. De én is odébb állok, ha nekem nem jó. "

Nem áll odébb, hozat. Akár országon belül is. Határok mellett meg pláne.

De pont magadnak mondasz ellent megint. Ha nem lenne minimálbér, akkor CSAK az olcsóbb felé hajtana, uniós határ mellé települne, és behozatna munkaerőt, mert a román pl nem 100e ért, hanem 50 ért megcsinálja (mert 40 a minimálbér, 50ből már jól elvan).

"Ellenben erre nagyon nem válasz a minimálbér, hiszen ha mondjuk bruttó 100-ért piaci körülmények között találna munkaerőt, és neki úgy jó is lenne, akkor ha előírod törvényben, hogy de csak 160-ért alkalmazhatja, akkor már lehet, hogy épp jobvan megéri keletebbre, így már lép is, a munkahely meg oda lett. "

60%os béremelés. NEMROSSZ! Kár hogy itt 15 ről van szó, és járulékcsökkentésről, ami neki is jó. És majd gondolod hogy egy gyárat áttelepítenek pár százalék miatt...

Építési költségek, engedélyek, kereskedelmi kötelezettségek, adók, vámok, termék szállítása, + a termeléskiesés. Jah totál reális amit mondasz. Várom is hogy holnap a bővítés helyett kivonul a mercédesz.

"Nem cáfoltál semmit, hanem a felét kiragadtad és érvek nélkül félremagyaráztad. Én ezt nevezem lepattintásnak."

nevezd meg. mindenre idézet szerint válaszoltam, még ki is emeltem ha valami értelmetlen, hogy magyarázd el. Ilyen formán nem tudok mit regálni, mert azt írom hogy "alma kalapács szeged jancsi", és te miért nem érted, és úgy reagálsz ahogy várom?

"Gyakorlatilag megtiltod nekik, hogy olcsóbban vállalják, ha annyiért nem kapnák meg a munkát. "

Fordítva ülsz a lovon. Így is ők lesznek a legolcsóbbak. Vagy ha nem így van, cáfold. És ha megint a "ITTHAGY MINKET MINDEN MULTI" rémével jössz nem válaszolok többet.

Szalagmunkásra szükség van. Egyszerű betanított munkásra szükség van. Szerinted 15% azt fogja eredményezni, hogy már túl drágák? Elmesélek neked egy történetet: úgy hívják hogy nyugat európai bérek. Ennek a történetnek a nagysága egy másik történet HÁROMSZOROSA. A másik történetet úgy nevezik, hogy magyar bérek. Ilyen történetek mellet szerinted a versenyképességet rontja?

Nem kérek elnézést, kinek inge. Ez nem safe space, ez az internet. Ha te megsértődsz, mert valaki idiótának nevez az interneten, akkor köttesd ki a netet.

Nem logikus amiket írsz egész egyszerűen.

Írd le pontokba szedve a káros jelenségeket amiket BIZTOS hogy elő fog idézni. Elegem van ebből az ostoba mellébeszélésből.

2016. nov. 23. 13:44
 48/60 anonim ***** válasza:

2014 rezsicsökkentés/közmunka szlogen volt és nyert a fidesz.

2018 bér/nyugdíj emelés szlogen lesz és újból nyerni fog a fidesz.

2016. nov. 23. 13:48
 49/60 anonim ***** válasza:

"2014 rezsicsökkentés/közmunka szlogen volt és nyert a fidesz. "

Meg még egy pár dolog, ami nem teljesült pl 2 hét alatt rend, drasztikus adócsökkentés stb.

"2018 bér/nyugdíj emelés szlogen lesz és újból nyerni fog a fidesz."

Igen, ilyen könnyen megvehető a magyar szavazó. Kilóra!

2016. nov. 23. 13:52
 50/60 anonim ***** válasza:

48:

Mivel ugyabazokat a csúsztatásokat folytatod érdemi vita helyett, ezért részemről ennyi vagy. Te kíváncsi sem vagy az ellenvéleményekre, vitatkozz magaddal!

2016. nov. 23. 14:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!