Miért tanították azt a szüleinknek, hogy 1956-ban jöttek az oroszok felszabadítani?
Figyelt kérdés
#politika #magyar #forradalom #orosz #hadsereg #szabadságharc #1956 #szovjet #ÁVO #Államvédelmi Hatóság
2016. okt. 25. 18:00
1/15 anonim válasza:
Mert ez volt a Kádár-rendszer hivatalos álláspontja, a történelmet meg a győztesek írják. Ez van.
2/15 anonim válasza:
Nem tudom ezt honnan vetted? 56 kapcsán soha nem hallottam a felszabaditást/felszabadulást emlegetni.
3/15 anonim válasza:
Mert az a hazaáruló Kádár így látta jónak.
4/15 A kérdező kommentje:
Nézzétek meg a Szabadság, szerelem c. filmet!
Ott is az egyik srác azt mondja, hogy majd jönnek az oroszok és rendet csinálnak! ;)
2016. okt. 25. 18:31
5/15 anonim válasza:
Valóban a komoly történelmi tények forrása általában egy játékfilmben egy szerepló szájába adott mondat.
Egyébként a felszabadítás és a rendcsinálás két külön dolog.
Én a 80-as években voltam középiskolás és szó nem volt felszabadításról 56 kapcsán.
6/15 anonim válasza:
Kevered szerintem. Felszabadulás/felszabadítás 45-ben volt. Arra mondták legalábbis...
7/15 anonim válasza:
45-ben jöttek felszabadítani a régi zsargon szerint.
56-ról nem beszéltek. Nem tanították a gimnáziumban, nem volt róla szó semmilyen hivatalos fórumon. Próbálták agyonhallgatni a dolgot.
8/15 A kérdező kommentje:
Nem hinném mert több idősebb ismerősöm is az mondta, hogy 56-ban is a felszabadítást rendrakást említették az orosz szimpatizánsok!
2016. okt. 25. 18:52
9/15 anonim válasza:
Szerintem ez nézőpont kérdése. Akik az országot akkoriban vezették, a diktátoroknak, meg az ő kiszolgálóinak ez nyilvánvalóan rendcsinálás meg felszabadítás volt.
10/15 chtt válasza:
Az "ellenforradalmat" jöttek leverni, nem felszabadítani, mer'hogy az akkori hivatalos politika ellenforradalomnak nevezte '56-ot (ahogy előttem írta valaki, a történelmet a győztesek, a hatalmon lévők írják). Töritanár vagyok, soha még nem hallottam '56-tal kapcsolatban a felszabadítás szót. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!