Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ilyen rossz az élet...

Miért ilyen rossz az élet Magyarországon, hogy ilyen kevés a minimálbér?

Figyelt kérdés
73 ezer a legkisebb bér(!!!) Másnéven éhbér.Megélni belőle lehetetlen,albérletet bérelni szintén lehetetlen.Sok fiatal hogy helyezkedjen igy el?Vagy éljenek 40 éves korukig a szüleikkel?Nincs más választás mint külföld...

#rabszolga #minimálbér #éhbér #ingyen dolgoztatás
2016. okt. 16. 12:46
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:

Teljesen igazad van 6-os.

Jol képzett emberek mennek ki külföldre

2016. okt. 16. 13:24
 12/36 anonim ***** válasza:
71%

"Olyan szakmát kell tanulni amire van igény! Nem pedig 8 általánosnál megállni."

Hm.. ez azt jelenti, hogy a minimálbér a gyökereknek van? Akkor ki fogja az utcát takarítani, ha mindenki csúcs szakmát tanul? Akkor a takarító lesz hiányszakma, de a fizetése ugyanúgy minimálbér lesz..

és a minimálbérből nem lehet megélni.. pedig ezt a célt szolgálná. Nem luxuskörülmények között, de biztonságban megélni.

A legalacsonyabb holland fizetések 2014ben alig 2.000 euró fölött voltak. (kasszás, takarító, bolti alkalmazott, fodrász, postás..) Ez több mint 600.000 forint. Oké, az élet is drágább, de egy albérlet ott kb 4-500 euró körül alakul havonta, vagyis a minimálbéres fizetésed háromnegyede még megmaradt.

Ha valaki Pesten minimálbérből lakik albérletben, felkopik az álla, hiszen a fizetésének kétharmadát elviszi a lakbér.

A minimálbér célja, hogy az ember tudjon élni. Nem túl magas életszínvonalon, de biztonságban és jóllakottan.

Jelenleg Magyarországon ezt nem biztosítja semmi. Aki minimálbérből él, az szegény.

(forrás: [link] )

2016. okt. 16. 13:29
 13/36 A kérdező kommentje:
Ja igen aki pesten minimálbért kap az mehet a híd alá...😧😧
2016. okt. 16. 13:38
 14/36 anonim ***** válasza:
84%

# 10/13 Időpont ma 13:23

De nem kint-kint összehasonlításról volt szó! Ahogy egy kinti programozó többet keres mint egy kinti kukás, ugyanúgy igaz ez idebentre is.

Én azt mondtam, hogy ha itt annyit keres 15 éves tapasztalattal, mint ott a kukás, akkor valamit rosszul csinál.

És akkor még 1:1-ben vetettem össze a fizetést, megélhetésről nem beszéltem, hogy ha rosszabbul jön ki, akkor pláne nagyon rosszul csinál valamit az életben.

(a programozó azon kevés szakmák egyike, amikből még az országon belül is meg lehet azért élni)

2016. okt. 16. 13:46
 15/36 anonim ***** válasza:
35%
mert a kormány ennyit ad! mit nem lehet ezen megérteni? ez meg nagy kamú tanulj jó szakmát! aztán hova vesznek fel ha nincs valami ismerősöd? nem 1 diplomás tanult ember van itt pécelen közmunkán... gondolkozz mi előtt írsz haver
2016. okt. 16. 13:52
 16/36 anonim ***** válasza:
45%
Itt pedig többet keres egy kukás mint afrikában egy programozó.
2016. okt. 16. 14:11
 17/36 anonim ***** válasza:
51%

"Én azt mondtam, hogy ha itt annyit keres 15 éves tapasztalattal, mint ott a kukás, akkor valamit rosszul csinál."

Nos, kicsit nyugatabbra egy "kukás" kb 500.000 Ft-ot keres átszámítva nettóban (egy SZOMSZÉD országban, nem a világ másik végén AFRIKÁBAN).

Ha ennyit keresel Magyarországon programozóként nettóban, akkor bizony majdnem a szakmában elérhető fizetés csúcsán vagy (Budapesten hallottam 7-800 ezres nettó fizetésről is, de akkor se nappalod sem éjszakád, annyira elárasztanak melóval. Vidéken 500.000 nagyon korrekt fizetés nettóban magyarországi viszonylatokban!).

A külföldi programozó bérét azért említettem, mert legalább 5-6X-osa a Magyarországon lévő multik fizetésének (állami alkalmazott vagy magyar vállalkozó embere messze nem kap ennyit), ami csak azért érdekes, mert a multi még Magyarországon is csak PERFEKT nyelvtudással vesz fel.

Ha meg perfekt nyelvtudásod van, ugyan miért maradnál Magyarországon a normális, külföldön elérhető fizetés töredékéért? Ez a 22-es csapdája. Úgy néz ki, hogy nem állt össze a kép, mert külön kommentekben volt. Tetszik érteni?

Ha kicsit tovább gondolkozol és megpróbálsz arra fókuszálni, hogy ha itt maradsz és ez a tendencia folytatódik, akkor ki fogja majd pl a nyugdíjadat kitermelni, na akkor rájössz, hogy senki.

Persze, öngondoskodás, meg tegyél félre. Miközben a félretett pénzed az egyik pillanatról a másikra elértéktelenedhet! Nyugaton sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy később (vagy egyáltalán nem) omlik össze a nyugdíjrendszer. Szóval ennyit a jövőről.

A gyerekeid jövője meg megint csak egy hatalmas kérdőjel, mert már a te jövőd is kérdőjeles és egyáltalán nem jó irányba haladnak a dolgok...

Van még valami, ami nem ment át és ki kellene fejtenem?

2016. okt. 16. 14:32
 18/36 anonim ***** válasza:
40%

A kukások nálunk is jó fizetést kapnak.

Egyébként hiába a lepontozás, jó szakmával lehet itt jól keresni, csak tudni kell, mire van igény.

Azt nem várhatják el, hogy pl. egy iparvárosban az üzemekben mind a gyáranként 600 embert 250ezer nettóért foglalkoztassanak. Főleg, ha egyszerű betanított munkások, 8 általánossal.

Ettől függetlenül én 4-5 éve egy gyárban, nőként, betanított munkásként (azóta más a szakmám), minimális túlórával 110ezer körül kerestem, pedig akkor még kevesebb volt a minimálbér.

De ha valaki külföldre akar menni, hát menjen, de ott sem az várja a többséget, mint amire számít. Jó szakma, nyelvtudás, saját autó, megtakarítás nélkül mehetsz te Ausztriába munkát keresni, a képedbe röhögnek mindenhol. Ha fel is vesznek, kapsz 1300-1500 eurót, ami ott pont annyit ér, mint itthon a minimálbér.

2016. okt. 16. 14:36
 19/36 anonim ***** válasza:
81%

Még annyit, hogy igen, egyetértek a kérdezővel, hogy kevés a minimálbér és nyilván ők a leginkább rászorultak, de ha emelik a minimálbért, akkor bizony úgy átlagosan az összes bért emelni kellene, mert ettől még az elvándorlás ugyanúgy az asztalon marad sajnos, a fenti tényeket figyelembe véve...

Szóval azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy Magyarország úgy "versenyképes" a nyugattal, hogy alacsonyan tartják a béreket és majd ezt a nyugati multik jól kihasználják, és befektetnek itt nálunk, nagyot fognak koppanni, ha majd mindenki lelép, aki teheti. De miért is zavarná ez őket? Utólag egyik politikust sem lehet felelősségre vonni a hibás döntéseiért!

Természetesen a szakképesítés nélküliek (vagy talán még ős sem, hiszen keresnek ilyen embereket is nyugaton fizikai munkásnak, nem megalázó bérekért), az idősek, a betegek, a mélyszegények maradni fognak, de tőlük sajnos nem lesz "versenyképesebb" az ország.

Ugyanez történt a falvakkal Magyarországon. A fiatalok elhúztak a városokba, aztán a városokból Budapestre, a falvak és a kisebb városok meg kezdenek elöregedni lepusztulni.

Ezek tények, tessék megnézi, milyen állapotban van a "vidék". Ugyanez történik az országok szintjén is és Magyarország sajnos csak egy koszos kis zsákfalunak számít ebben a versenyben.

2016. okt. 16. 14:42
 20/36 anonim ***** válasza:
75%

"a programozó azon kevés szakmák egyike, amikből még az országon belül is meg lehet azért élni"

Ezt senki sem cáfolja. Ha megkapja a németországi kukás bérszintjét, akkor bizony királyul élhet országon belül.

Az már más kérdés, hogy ha a jövőben gondolkodik, illetve egy kicsit nyitottabb látókörű, felméri a külföldi lehetőségeket is, megpróbálja a maximumot kihozni a lehetőségeiből, akkor semmi oka nincs Magyarországon maradni. A diplomához eleve két nyelvvizsga kell, marad kicsit, szerez pár év szakmai tapasztalatot (netán közben pár külföldi kapcsolatot multin keresztül) éhbérért, aztán lelép.

Egy olyan versenyben játszik Magyarország, amit biztosan nem tud megnyerni. Én sajnos így látom.

2016. okt. 16. 14:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!